featured

Hapşırınca Gerçekten Kalbimiz Duruyor mu? İşte Hapşırınca Vücudumuzda Olanlar!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hapşırık, omurgalı hayvanlarda solunum yoluna kaçan toz ve mikro parçacıkların vücuttan atılması için meydana gelen doğal bir refleks olayıdır. Omurgalıların en gelişmişi olan biz insanlarda da hapşırma refleksi sıklıkla görülür. Hatta hapşırığımızın hızı saatte 18 ila 120 kilometre hızı bulabilir.

Tek bir hapşırık ile aslında vücudumuzdaki on binlerce damlacığın vücut dışına atılmasını sağlayabiliyoruz. Hapşırma refleksi başta biz insanlarda olmak üzere balıklardan fillere, kedilerden köpeklere tüm omurgalı hayvanlarda görülen bir reflekstir.

Küçüklüğümüzden beri bizlere hapşırdığımızda ağzımızı bir mendil ile ya da kolumuzun içi ile kapatmamız öğretilmiştir. Çünkü tek bir hapşırığımız ile on binlerce damlacığı etrafa saçarız ve bu damlacıklar yüzünden metrelerce öteye bile birçok hastalığın yayılmasına neden olabiliriz.

Tüm bunların yanı sıra toplumun büyük bir kesiminde hapşırdığımızda kalp başta olmak üzere vücudumuzdaki organların çalışmasını durdurduğuna dair bir kanı vardır. Peki gerçekten hapşırdığımızda kalbimiz durur mu?

Tabi ki hayır! Hapşırdığımızda vücudumuzdaki kalp başta olmak üzere hiçbir organımız saniyelik dahi olsa çalışmasını durdurmaz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!