featured

Acı Biberi Neden Bu Kadar Seviyoruz? İşte Bizi Acı Bibere Bağlayan O Nedenler!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

Acı biberi aslında acı kılan şey; içerisinde bulunan “Kapsaisin” adındaki bir moleküldür. Kapsaisin molekülü; dil, burun ve gözlerde bulunan TRPV1 reseptöre bağlanır ve acı tadı size hissettirir. Aslında bu tat, bir nevi biberin savunma yöntemidir.

Biberlerin tohumlarını saçanlar kuşlar olsa da biberlerin tohumları kuşların sindirim kanalında parçalanmazken insanların yani memelilerin sindirim kanalında parçalanabilir. Ayrıca kuşlarda kapsaisin molekülünü tanıyan reseptör yoktur.

Kapsaisin reseptörü olmayan kuşlar için biberler acı tat vermez. Kapsaisin molekülü memelilerdeki acı reseptörlerini uyarıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle de insanlar başta olmak üzere tüm memelilerde acı biber, bu molekül ile kendisini savunmaya alır.

Bununla birlikte anti bakteriyel özellikle olan acı biber, insanları bakteri ve mantarlara karşı koruma altına alır. İnsanların acı biberi sevmelerinin bu bağlamda iki temel nedeni vardır;

Bunlardan ilki; acı biberin anti bakteriyel özelliğinden faydalanarak hastalıklardan korunma düşüncesi olurken ikincisi ise acıya katlanma sırasında vücutta salgılanan endorfin yani mutluluk hormonudur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!