featured

Dünyanın En Değerli Parası: Kuveyt Dinarı! Peki Neden Bu Kadar Pahalı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son birkaç ay içerisinde döviz kurlarında ani yükselişler Türkiye’de ciddi bir ekonomik hareketliliğe sebep oldu. Döviz kurundaki Türk Lirası değer kaybederken insanlar farklı ve en pahalı olacak para birimlerine yönelmeye başladı.

Yatırım yapmak için en pahalı para birimi seçenlerin ilk tercihi Kuveyt Dinarı oluyor. Duyanları şoke eden Kuveyt Dinarı’nın şimdiki değeri ise 3.30 dolar ve 43 TL’dir. Hal böyle olunca da Kuveyt Dinarı’nın neden pahalı olduğu soruları da akıllarda soru işareti olmaya başladı.

Kuveyt Dinarı’nı Pahalı Yapan Şey Nedir?

Kuveyt’in kişi başına gelir seviyesi 81,800 USD olması aynı zamanda Kuveyt’in kişi başına en çok gelir düzen en zengin beşinci ülkesi olmasını sağlıyor. Dünya rezervlerinin %10’luk kısmı olan 104 milyon varil yani 15 km³ ham petrol de Kuveyt sınırları içerisinde yer alıyor.

Kuveyt’in anayasasında bulunan maddeye göre ülke sınırları içerisinde yer alan tüm doğal kaynaklar ve bu doğal kaynakların gelirleri ise devletin malı olarak ifade ediliyor. Vergiden muaf bir ülke olan Kuveyt’in devlet gelirinin %80’lik dilimini ise petrol endüstrisi oluşturuyor.

GSYİH’nın neredeyse yarısının petrol ve petrokimya ürünlerinin oluşturması, ihracat gelirlerinin ise %95 oranını oluşturması Kuveyt Dinarı’nın dünya çapında en pahalı para birimi olmasına ortam hazırlamıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!