featured

42 Sayısının Gizemi | Hayatın, Evrenin ve Her Şeyin Anlamı ve Cevabı  “42 Sayısının” Büyük Gizemi Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

42 sayısının gizemi nedir? Hayatın anlamı nedir sorusuna yanıt arayanların karşısına çıkan 42 cevabının sırrı, merak edilen başlıca gizemler arasında yerini alıyor.

Gerçekten de Google arama motorunda “answer to life the universe and everything (hayatın, evrenin ve her şeyin cevabı)” sözcüklerini aratırsanız karşınıza 42 yanıtı çıkacaktır. Yine Vikipedi’de 42 sayısını incelerseniz “Popüler kültürde Otostopçunun Galaksi Rehberi kitabında hayat, evren ve her şeye dair nihai sorunun cevabı olarak tanıtılan sayı” tanımlamasını görebilirsiniz. Peki, 42 sayısının gizemi nedir?

42 Sayısının Gizemi

42 ne anlama gelir? 42 sayısının gizemi nedir? 42 sayısı günlük hayatta ve yaşadığımız dünyada birçok farklı şekilde karşımıza çıkıyor. Bu anlamda büyük gizemleri barındıran ünlü “Lost” dizisinde dünyanın sonunun gelmesine neden olacak rakamlar arasında 42’nin yer aldığını, bir diğer ünlü dizi “Doctor Who” adlı kült yapımın 42 bölüm olarak yayınlandığını, tanınmış rock grubu Coldplay’in 42 isimli bir şarkılarının bulunduğunu,  gizemli olayları konu alan “X Files” dizisindeki ana karakterin 42 numaralı dairede yaşadığını, Google merkez kompleksinde taşındığı ilk binanın adının 42 olduğunu, içerisinde ‘Büyük Parçacık Hızlandırıcısının’ da yer aldığı CERN Laboratuvarlarında bir binanın 42 ismini taşıdığını, dünya dışı hayatı araştıran SETI’nin teleskop merkezinde gökyüzüne çevrilmiş olan 42 tane antenin olduğunu, keşfedilen bir asteroide ünlü kitaba atfen 2001DA42 adının verildiğini ve buna benzer daha birçok örneği görebiliriz.

42 Sayısının Sırrı Neye Dayanıyor?

Hayatın evrenin ve her şeyin cevabı neden 42? 42 sayısının gizemi nedir? Aslında 42 sayısına yüklenen bu gizemin temeli “Otostopçunun Galaksi Rehberi” isimli Douglas Adams imzalı bir kitaba dayanıyor.

Kitap’da anlatılan öyküye göre, günümüzden milyonlarca yıl öncesinde yaşayan, süper zeki varlıklardan meydana gelen ve tüm boyutlara hakim olan bir ırk, hayatın anlamı konusundaki tartışmaları bitirmek için en zeki iki üyelerini süper bir bilgisayar yapmakla görevlendirirler. Bu iki kişi “Derin Düşünce” ismini verdikleri bu süper bilgisayardan, hayatın, evrenin ve her şeyin cevabının ne olduğunu sorarlar.

42 sayısının gizemi, oldukça dikkat çekicidir. Süper bilgisayar ise bu soruya cevap vermek için onlardan yedi buçuk milyon yıl süre ister. Yedi buçuk milyon yıl sonra, bu zeki varlıklar konuyu unutmadıklarından süper bilgisayarın etrafında toplanırlar ve o önemli soruyu bir kez daha tekrarlarlar. Süper bilgisayar da yedi buçuk milyon yıl süren bekleyişin sonunda, kendisine sorulan o büyük sorunun nihai cevabını verir, “42”… Evet kitapta anlatılan öykü özetle bu şekildedir ve hayatın, evrenin ve her şeyin yanıtı kitaba göre 42’dir.

Bilimde, İnançta, Matematikte 42 Sayısının Gizemi

42 sayısının gizemi üzerine matematikte, bilimde ve inanç konularında yapılan araştırmalar pek çok farklı gerçeği ortaya çıkarmış durumda. Bunlara kısaca bakacak olursak “Pi sayısının” 242,422. basamağından sonraki 8 sayı 42424242 şeklinde devam ediyor. Yine hücrede bulunan protein molekülü sayısı da 42 (kırkiki). Yazılım dilinde de 42 sayısının karşılığı (ikili kod olarak) 101010, yani “var yok, var yok, var yok”.

YouTube video

Yapılan hesaplamalara göre ışığın, suda 42 derecelik bir yansıması ile ancak gökkuşağı oluşabilirken, matbaada basılmış olan ilk kitap ünvanına sahip Gutenberg İncili’nin her sayfasında 42 satır yer alır ve bu İncil  “42 satırlık İncil” olarak da bilinir. Yine Budizm’de 42 bölümden oluşan bir sutra bulunur. Mısır mitolojisi’nde de ölüm yolculuğuna çıkanlara 42 adet soru sorulur. 42 sayısının gizemi bu şekilde iletilmektedir.

Peki 42 Konusunda Yazarın Cevabı Ne?

Evrenin sırrı nedir 42? Bir anlamda 42 efsanesinin başlamasına neden olan “Otostpçunun Galaksi Rehberi” isimli kitabın yazarı olan Douglas Adams’a “42 sayısının” anlamı ve neden kitapta yer aldığı defalarca kez sorulmuş, yazar da her seferinde bu soruyu cevapsız bırakmış. Ancak ölümünden bir yıl önce, sürekli kendisine sorulan bu soruya sonunda cevap vermiş.  Peki, herşeyi başlatan kitabı yazan Douglas Adams’ın bu soruya cevabı ne olmuş?

42 sayısının gizemi hakkında bilgi veren Douglas Adams, ünlü kitabını kaleme alırken süper bilgisayarın, hiper zeki varlıklara vereceği cevabı uzun süre düşünmüştür. Sonunda bunun bir sayı olması gerektiğine karar vermiş ve masasında oturup boş gözlerle bahçesini izlediği bir sırada “42 olsun” diyerek, süper bilgisayarın cevabını kitaba geçirmiş.

Yani bu cevaptan da anlıyoruz ki yazar, hiçbir anlam ifade etmeyen dümdüz bir sayıyı, kitabındaki can alıcı sorunun yanıtı olarak seçmiş.

Ancak sonraki senelerde, farklı şeylere gizemli anlamlar yüklemeye bayılan insanlık, bu 42 sayısının gizemi konusunda enine boyuna inceleme yaparak onun hayatın anlamı olabileceğine dair, bir kısmını yukarıda açıkladığımız onlarca teori ve tez geliştirmiş.

Kitapta da geçtiği gibi, belki de biz ne sorduğumuzu tam olarak hiçbir zaman bilememiş olmamızdan dolayı, basit bir sayıya milyonlarca farklı anlam yüklemişizdir, ne dersiniz?…

Bir diğer dikkat çekici konu, Dünyanın zirvesi Everest ve çözülemeyen sırrı hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!