featured

Ölüme Neden Olan Bu Sebebe Çok Şaşıracaksınız! Uzmanlar Özellikle Büyükşehirde Yaşayanları Uyarıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gürültü kirliliği, diğer sorunlara nazaran kişilerin daha çok arka planda bıraktığı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Halbuki son dönemlerde yapılan araştırmalar gürültü kirliliğinin hafife alınmaması gerektiği yönünde sonuçlar ortaya koyuyor.

Kirlilik çeşitleri arasında bulunan ve küçük ya da yetişkin herkesin üzerinde ciddi bir etkisi bulunan gürültülerin hastalanmaya hatta ölüme sebep olduğu dahi ortaya koyuluyor.

Özellikle ülkemizde İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük ve kalabalık şehirlerde gürültülerin giderek artmasından ötürü uzmanlar uyarıyor. Büyükşehirde yaşayanların daha dikkatli olması gerekiyor.

1- Korna ve Ambulans Sesleri Hastalandırıyor

Kalabalık şehir dendiğinde akıllara ilk olarak İstanbul geliyor, İstanbul denildiğinde ise trafik… Trafikler hali hazırda bir stres kaynağıyken üzerine eklenen korna sesleri kişilerin daha çok etkilenmesine sebep oluyor.

Stres seviyesinin artmasına bağlı olarak ‘trafiğin açılacağı’ düşüncesiyle kornalara gereksiz yere basılması şehir içindeki gürültü kirliliğinin artmasına sebep oluyor.

Üstelik durum bununla da sınırlı kalmıyor. Trafikten kurtulmak ve bir an önce ilerlemek adına hasta olmadığı halde ambulans ve polis sirenlerinin çalışması da aynı şekilde gürültüyü tetikleyen unsurlardan bazılarıdır.

Uzmanlar bu gibi sebeplerden ötürü oluşan yüksek desibel seslerin psikolojik ve aynı zamanda fizyolojik sorunlara sebep olduğunu belirtiyor.

Gürültü kirliliğine bağlı olarak oluşabilecek hastalıklar arasında; tansiyon, kalp sorunları, metabolizma hastalıkları, uyku bozukluğu, stres gibi çok farklı problemler ortaya çıkıyor.

Üstelik stresin artmasıyla birlikte toplum arasında saldırganlık, tahammülsüzlük ve bıkkınlık hissi de giderek tırmanıyor.

2- Hamileler Düşük Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Kullanılması gerektiği durumlarda bile korna ve siren seslerinin yüksek desibelli olması hamileleri ciddi anlamda tehlikeye sürüklüyor. Cadde ve otobanların dışında mahalle aralarında dahi bu tarz gürültü kirliliklerinin yaşanması vatandaşın da şikayetlerine sebep oluyor.

Özellikle hamilelerin ani hareket, korku ve stres yaşamaması gerekiyor. Fakat maruz kaldıkları yüksek sesler sebebiyle bebeklerinin tehlikeye düşme ihtimali uzmanlar tarafından bizzat belirtiliyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanların gürültü kirliliğine karşı önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.

3- ‘Korna Denetimi Yapılmalı’

Özel araçlar dahil olmak üzere kamu ve kuruluş araçlarında da siren seslerinde kontroller yapılması gerektiği uzmanlar tarafından öneriliyor.

Acil durumlarda kullanılacak siren seslerinin yoğunluğunun düşürülmesi gerekli. Özel araç sahiplerinin ise gereksiz alanlarda aşırı korna kullanımına bağlı olarak cezai yaptırımlar uygulanmalı.

Her ne kadar toplum tarafından geri plana atılsa da gürültü kirliliğinin her yaştan birey tarafından olumsuz etkiler yarattığı apaçık bir gerçek. İnsan sağlığını ciddi anlamda tehdit etmeye devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!