featured

Dünyada Bir İlk: Domuz Kalbi İnsana Nakledildi!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim ve tıp dünyası şu günlerde alışılmışın dışında bir kalp naklini konuşuyor. Çünkü dünyada ilk defa kalp hastası bir insana domuz kalbi nakledildi! Üstelik kalp nakli olan kişinin sağlık durumu ise gayet iyi. İşte, gündeme bomba gibi düşen domuz kalbi nakli haberinin detayları…

İnsana Domuz Kalbi Nakli ABD’de Gerçekleştirildi

Tıp dünyasında bir ilk olarak insana domuz kalbi nakli, Amerika Birleşik Devletleri Maryland eyaletinde bulunan hastanede gerçekleştirildi. Söz konusu kalp hastası ise ölmek üzere olan 57 yaşındaki David Bennet isimli kişi oldu. Domuz kalbi nakli, David Bennet için son çareydi.

Domuz Kalbi Nakli için Genetiği Değiştirilmiş Domuz Kullanıldı

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi doktorları tarafından yapılan açıklamada, kalp hastası David Bennet için genetiği değiştirilmiş domuz kullanıldığı belirtildi. Genetiği değiştirilmiş domuzdan alınan kalp, 7 saat süren bir ameliyatla nakledildi. Ameliyat sonrası kalp nakli olan David Bennet’ın sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. Ancak bu ameliyatın uzun vadede ne göstereceği henüz bilinmiyor.

Domuz Kalbi Nakli Olan Bennet: Ya Ölecektim Ya Bu Ameliyatı Olacaktım

Ölümcül kalp hastalığı bulunan David Bennet’ın ise uzun süre yaşamasına bir mucize olarak bayılıyordu. Kalp nakli ameliyatı öncesinde 6 hafta boyunca hastanede özel bir makinaya bağlanan Bennet konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Ya ölecektim ya da bu ameliyatı olacaktım. Ameliyatın karanlıkta bir atış olduğunu biliyorum ama bu aynı zamanda benim son şansımdı”

Domuzdan İnsana Nakiller Olabilir!

New York’taki araştırmacılar tarafından daha önce 2021 yılında, domuzdan insana nakillerin olabileceği ve bunun umut vadettiği açıklanmıştı ve konuyla ilgili pek çok gözlem yapılmıştı. Bu kapsamda, bir domuzdan geçici olarak alınan böbrek, olmuş bir insanın vücuduna yerleştirilmişti. Yapılan bu gözlemde, böbreğin çalıştığı görülmüştü.

Domuzdan insana nakil için yapılan gözlemlerden sonra Maryland’da domuzdan insana kalp nakli yapılması, bu alandaki umutları artırdı. Yapılan açıklamada bu nakil ameliyatının, çalışmaları bir üst seviyeye çıkardığı belirtildi.

Domuzdan İnsana Kalp Nakline Cübbeli Yorumu için haberimizi ziyaret edebilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!