featured

Uçağa Binecek Olanlar Dikkat! Regl Döneminde Sıkıntılar Yaşayabilirsiniz ve Başınıza Bunlar Gelebilir!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Seyahat için uçak kullanmak, günümüzde zamandan tasarruf etmenin ve mesafeleri kısaltmanın en etkili yollarından biri… Ancak uçak yolculuğu yapmak, vücudun bazı tepkiler vermesine neden olabilir. Bu da genel olarak ani basınç değişimi yaşamakla alakalı bir durum. Biz de bu yazımızda, uzakları yakın eden uçak yolculuğunun insan vücudunda neden olduğu değişimleri ele aldık. İşte, uçak yolculuğu yapanların ve yapacak olanların bilmesi gereken o değişimler…

1- Regl Dönemi Semptomları Artabilir

Uçak yolculuğu nedeniyle vücudun verdiği tepkiler, kadınlar için biraz daha can sıkıcı olabiliyor. Özellikle de uçak yolculuğu regl döneminde yapılıyorsa durum daha farklı. Çünkü yapılan araştırmalara göre; regl dönemindeki ani basınç değişimi kanama miktarında değişikliğe, sancıya, şişkinliğe ve mide bulantısına neden olabiliyor. Hatta rivayet odur ki; savaş uçağı kullanan kadın pilotlar, sağlık nedeniyle regl dönemlerinde görev yapmıyorlar…

2- Ani Diş Ağrısı Yaşayabilirsiniz

Pek çok kişi, uçak yolculuğu esnasında diş ağrısı yaşamaya başladıklarından şikayetçi. Bunun da nedeni; basınç değişikliği… Çünkü basınç değişikliği sonucunda hava, dişteki küçük deliklere nüfuz eder ve dişte baskıya yol açar. Özellikle de dişinizde çürük varsa ya da diş dolgunuz iyi yapılmamışsa uçak yolculuğu sırasında diş ağrısı yaşamanız muhtemel…

3- Kulaklarınız Tıkanabilir, İşitme Sorunu Yaşayabilirsiniz

Uçak yolculuğu esnasında görülen en yaygın değişimlerden bir tanesi; kulakların tıkanması ve hatta işitme sorunlarının yaşanması. Araba ile yapılan yolculuklarda da basınç değişimi yaşandığında kulak tıkanması yaşanabiliyor. Hatta bununla birlikte burun tıkanması da söz konusu olabiliyor. Bu olumsuz durumu yaşamamak için sakız çiğneyebilirsiniz.

4- Ağzınız Kokabilir

Uçak yolculuğu nedeniyle yani yüksek basın nedeniyle vücudun pek çok sistemi, normalinden çok daha yavaş çalışmaya başlar. Buna tükürük bezleri de dahil. Tükürük bezinin yavaş çalışması da bakteri oluşmasını hızlandırır, bunun sonucunda da ağız kokusu yaşanabilir. Hatta uçak yolculuğu sonrası nefes kokması biraz uzun sürebilir.

5- Bacaklarınız Ağrıyıp Şişebilir

Uçak yolculuğunun en sıkıntı veren yönlerinden bir tanesi; tam olarak konforun mümkün olmaması. Özellikle koltuk arası mesafenin az olduğu uçaklarda bu sorun daha da fazla yaşanır. Çünkü uçak koltuğundayken bacaklarınızı uzatamaz ve kendinizi rahat hissedemezsiniz. Bu da; bacaktaki kan akışının yavaşlamasına yol açar. Bu nedene bağlı olarak da bacaklarda şişme yaşanabilir. Özellikle de uzun bir uçak yolculuğu yapıyorsanız, ayağa kalkıp kısa kısa yürüyüş yapmanız gerekebilir.

6- Başınız Dönebilir, Mideniz Bulanabilir

Uçak yolculuğu sırasında gerçekleşen basınç değişiklikleri, baş dönmesine neden olabilir. Hatta bununla birlikte hareket ve görüntü birbiriyle uyuşmadığı için mide bulantısı problemi söz konusu olabilir.

7- Cildiniz Kuruyabilir, Yüzünüz Şişebilir

Uçak yolculuklarında cildin kuruması oldukça olağan bir durumdur. Bunun nedeni ise; kabinin içindeki nemdir. Hatta söz konusu uzun bir uçak yolculu ise cildiniz ve özellikle yüzünüz kurumakla kalmaz; şişebilir. Bunun önüne geçmek için de bol bol su tüketmeniz tavsiye edilir.

8- Tat Alma Duyunuzu Geçici Olarak Kaybedebilirsiniz

Uçaklar belirli bir irtifaya ulaştığında, kabindeki basınç seviyesi değişir ve bu da insanların tat alma duyularında farklılık yaşamasına yol açar. Yüksek basınç, tat alma hassasiyetini azalttığı için de yeteri kadar tuzlu besinler tuzsuz, tatlı besinler ise tatsız gelebilir. Yapılan araştırmalara göre uçak yolculuklarında insanların, tat alma duyuları yaklaşık olarak yüzde 30 azalır.

9- Kendinizi Gergin Hissedebilirsiniz

Havada süzülerek yolculuk yapma fikri pek çok kişi için endişeye neden olabilir ve strese yol açabilir. Bu sebeple de gerginlik içinde olmak gayet normal bir durum. Eğer uçak yolculuğu sırasında gerginliğinizi ve kaygınızı azaltmak isterseniz nefes egzersizi yapabilir ya da yolculuk boyunca sevdiğiniz müziği dinleyebilirsiniz.

10- Vücudunuz Su Kaybedebilir, Dehidre Olabilirsiniz

Uçak yolculuklarında yaşanması en muhtemel olumsuzluklardan biri; dehidrasyondur. Dehidrasyonun şiddeti uçak yolculuğunun süresi ile de alakalı ancak örnek vermek gerekirse; 3 saatlik bir uçak yolculuğu sonrasında insan vücudu yaklaşık olarak 1.5 litre su kaybeder. Bu da dehidrasyona neden olur. Dolayısıyla uçak yolculuklarında, öncesinde ve sonrasında mutlaka su tüketimine önem vermelisiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!