featured

Çocuğunuzda Öğrenme Güçlüğü mü Var? O Halde Bunları Yapmaya Özen Göstermelisiniz!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öğrenme güçlüğü özellikle çocukluk döneminde fark edilen ve acilen araştırılması gereken durumların başında gelmektedir. Çocukların zeka, görsel ya da işitme sebebiyle yaşadıkları bu güçlük yaşam kalitesini de olumsuz etkileyecektir. Öğrenme güçlüğü, genel olarak öğrenme ile ilgili bilişsel süreci olumsuz etkileyecek, beyin işleyişini olumsuz etkileyen durum olarak nitelendirilebilir.

Öğrenme Güçlüğünde Belirtiler Nelerdir?

Öğrenme güçlüğü genel olarak bebeklik ya da çocukluk döneminde, fark edilen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Öğrenme güçlüğü yaşayan kişilerde görülen belirtiler şu şekildedir;

·         Okuma, yazma ve sayıları öğrenmede güçlük,

·         İşaretleri ve sayıları öğrenmede güçlük,

·         Ödevleri hatırlamada güçlük,

·         Yazı yazmayı reddetmesi,

·         Arkadaşlık ve öğretmen ilişkilerini sürdürmede güçlük,

·         Beceri gerektiren işlerde başarısız olması,

·         Kelimeleri tersten okuması,

·         Beden ve mimiklerle duygu- düşüncelerini ifade etme,

Öğrenme Güçlüğü Durumunda Neler Yapılmalı?

Öğrenme güçlüğünün bir ebeveynin ilgisi ile ortadan kaldırılması ne yazık ki mümkün değildir. Çünkü bu dönemde öğrenme güçlüğünün altında mutlaka bir sorun bulunmaktadır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için öncelikle bir doktora başvurulmalı ve özel eğitim tercih edilmelidir.

Öğretmenler çocuğun özel durumu ve yapısına göre bir eğitsel terapi planı oluşturacaklardır. Ebeveynlerin buradaki en önemli görevleri ise okulla iş birliği içerisinde olmalıdır. Aksi takdirde özel eğitimden istenen verim elde edilemeyecektir. Çocukların yeteneği hangi alanda ise bu şekilde öğretme desteği sağlanabilir.

Örneğin işitsel açıdan öğrenme kabiliyeti yüksek çocuklarda, dersler kaydedilerek tekrar tekrar dinlenmesi sağlanabilecektir. Görsel algısı yüksek olan çocuklarda ise kitap, dergi gibi görsel açıdan zengin içerikler tercih edilebilir. Ebeveynlerin öğrenme güçlüğü bulunan çocuklar konusunda beklentilerini aşırı yüksek tutmaması gereklidir.

Çocuklarınızın ilgi alanlarını keşfetmeniz ve güven tazelemesine yardımcı olmanız önemli bir adım olacaktır. Özellikle spor ve müzik alanı bu anlamda en etkili alanlardan biri olabilecektir. Öğrenme güçlüğü özel eğitimler ve ebeveyn desteği ile önemli ölçüde giderilebilecektir. Ancak her iki tarafın iş birliği ve çocuğu olumlu yönde destekleyebilmesi oldukça önemlidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!