Kadınlarda Beyaz Akıntı Neden Olur | Vajinal Akıntı Türleri ve Anlamları

Kadınlarda Beyaz Akıntı Neden Olur | Vajinal Akıntı Türleri ve Anlamları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadınlarda beyaz akıntı neden olur? Vajinal akıntı hastalık belirtisi mi? Evlilerde ve bakirelerde beyaz akıntı neden olur? Kadınlarda beyaz akıntı nasıl geçer? Bu yazımızda kadınlarda vajinal akıntı konusunu ele alacak, hangi akıntının ne anlama geldiğini açıklayacak ve beyaz akıntı hakkında internette cevabı en çok araştırılan sorulara yer vereceğiz…

Bu yazıda neler var?

Vajinal Akıntı Nedir?

Kadınlarda beyaz akıntı neden olur konusuna geçmeden önce genel olarak vajinal akıntı nedir açıklayalım… Her kadında görülmesi normal bir olan vajinal akıntı aslında sağlıklı bir durumdur. Çünkü vajinal akıntı sayesinde vajina temizlenir ve korunur. Kısacası vajinal akıntı nedir; kadınlarda vajinal sağlığın göstergesi olan bir durumdur. Fakat her zaman değil.

Kimi zaman vajinal akıntı enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Ya da bir virüs, koyu renkli ya da kötü kokulu vajinal akıntı ile kendini belli edebilir. Vajinanın normal bakteri dengesinin bozulması da vajinal akıntının kötü komasına, renginin ve kıvamının farklı olmasına yol açabilir. Bu sebeple vajinal akıntı ciddiye alınmalı ve jinekoloji bölümüne başvurulmalıdır.

Kadınlarda Beyaz Akıntı Neden Olur | Vajinal Akıntı Türleri ve Anlamları

Kadınlarda Beyaz Akıntı Neden Olur?

Kadınlarda beyaz akıntı genellikle normal ve beklenen bir durumdur. Regl döneminin başında ve sonunda olmak, yumurtlama döneminde olmak gibi nedenler beyaz akıntıya sebep olabilir. Beyaz akıntının kıvamı, akıntının neden olduğunu büyük oranda belirler ve ciddi bir şeyden kaynaklanıp kaynaklanmadığına işaret eder.

Vajinal Akıntı Nedenleri Nelerdir?

Vajinal akıntı nedenleri oldukça çeşitlidir. Vajinal akıntı türleri vardır ve türüne bağlı olarak nedenleri de değişir. Genel olarak vajinal akıntı nedenleri şunlardır:

  • Stres
  • Egzersiz yapmak
  • Yumurtlama döneminde olma
  • Cinsel uyarılma
  • Doğum kontrol hapı kullanımı
  • Enfeksiyon (idrar yolu enfeksiyonu vb)
  • Antibiyotik kullanımı
  • Steroid ilaç kullanımı
  • Vajinal duş yapmak
  • Vajinal bölgede losyon kullanımı
  • Vajinit
  • Maya enfeksiyonları
  • Pelvik enfeksiyonu
  • Bakteriyel vajinozis
  • Vajinal atrofi
  • Şeker hastalığı
  • Bel soğukluğu
  • Rahim ağzı kanseri
Kadınlarda Beyaz Akıntı Neden Olur | Vajinal Akıntı Türleri ve Anlamları

Vajinal Akıntı Türleri ve Anlamları

Vajinal akıntı türleri, akıntının rengi ve kıvamına göre birbirinden  farklılaşır. Çoğu akıntı türü normaldir ancak bazı vajinal akıntılar, tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklara işaret edebilir. Yazımızın bu kısmında kadınlarda beyaz akıntı neden olur dahil vajinal akıntı türleri ve anlamlarına yer vereceğiz…

1- Kadınlarda Şeffaf, Berrak ve Akışkan Akıntı Neden Olur?

Şeffaf yani berrak ve akışkan vajinal akıntı olması tamamen normal bir durumdur. Herhangi bir günde, herhangi bir zamanda görülebilir. Özellikle spor ve egzersiz sonrası kadınlarda şeffaf akıntı daha yoğun olabilir.

2- Kadınlarda Berrak ve Mukus Kıvamında Vajinal Akıntı Neden Olur?

Vajinal akıntı şeffaf berrak görünümlü ancak akışkan bir yapıda değilse ve kıvamı mukusa benziyorsa çoğunlukla kadının yumurtlama döneminde olduğuna işarettir. Şeffaf ve mukus kıvamlı akıntı normaldir ve her ay, belli dönemlerde görülebilir.

3- Kadınlarda Beyaz Akıntı Neden Olur?

Kadınlarda beyaz akıntı neden olur sorusunun cevabı; kadının menstrüel dönemin yani regl döneminin başında ya da sonunda olmasıdır. Bu akıntı türü de oldukça normaldir ve özellikle adet olan her kadında, her ay görülür.

Ancak kadınlarda beyaz akıntıya kaşıntı da eşlik ediyorsa ve kıvamı yoğun, süt kesiği tarzındaysa bu normal bir akıntı olmayabilir. Bu genellikle maya enfeksiyonu belirtisidir.

4- Kadınlarda Kanlı veya Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Kanlı ya da kahverengi akıntı eğer regl döneminde ya da regl döneminin hemen sonunda yaşanıyorsa çoğunlukla normaldir. Adet dönemleri arasında az olmak kaydıyla lekelenme yani kanlı akıntı da yaşanması genellikle normaldir.

Lekelenme eğer regl döneminin dışında yaşanıyorsa ve yakın zamanda cinsel ilişkiye girilmişse gebelik belirtisi de olabilir. Ancak hamileliğin ilk aylarında lekelenme, düşük yapmaya yol açabilir. Dolayısı ile kanlı ya da kahverengi akıntı yaşayanların, kadın hastalıkları doktoruna muayene olması tavsiye edilir.

Kadınlarda kahverengi akıntı neden olur baktığımızda; karşımıza nadiren de olsa rahim ağzı kanseri karşımıza çıkıyor. Ayrıca anormal büyümeler de kahverengi vajinal akıntı sebebi olabilmektedir.

5- Kadınlarda Sarı ya da Yeşil Akıntı Neden Olur?

Kadınlarda kötü kokulu ve yoğun kıvamlı sarı ya da yeşil akıntı normal değildir. Yeşil ya da sarı akıntı genellikle trichomonas enfeksiyonuna işarettir. TrIchomonas enfeksiyonu sıklıkla cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Akıntıya idrar yaparken yanma, kaşıntı ve sık idrara çıkma da eşlik eder.

Kadınlarda Beyaz Akıntı Neden Olur | Vajinal Akıntı Türleri ve Anlamları

Vajinal Akıntı Hastalık Belirtisi mi?

Bazı akıntı türleri hastalık belirtisi olabilir. Kadınlarda beyaz akıntı neden olur; genellikle kadın fizyolojisinin doğal düzeni olarak ancak bazı akıntılar hastalık belirtisi olarak kendini gösterebilir. Yazımızın bu kısmında kadınlarda akıntıya neden olan hastalıklar ile ilgili kısa bilgiler verilmiştir…

1- Yeşilimsi, Sarı Vajinal Akıntı: Bel Soğukluğu (Gonore)

Klamidya ve bel soğukluğu hastalığı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasındadır. Bu enfeksiyonlar kadınlarda vajinal akıntı nedeni olabilir. Klamidya ve bel soğukluğu nedeniyle yaşanan vajinal akıntılar genellikle yeşilimsi, sarı ve bulanık görünümündedir.

İlginizi Çekebilir: Bel Soğukluğu Neden Olur | Gonore – Bel Soğukluğu Olunca Ne Olur?

2- Balık Kokan Vajinal Akıntı: Bakteriyel Vajinozis

En sik görülen bakteriyel vajina enfeksiyonlarından biri bakteriyel vajinozistir. Bakteriyel vajinozis kaynaklı akıntı genellikle kötü ve keskin, balığı andıran bir kokuya sahiptir. Birden fazla cinsel partneri olan kadınlarda daha yaygın görülür.

3- Süt Kesiği Görünümünde Vajinal Akıntı: Maya Enfeksiyonu

Maya enfeksiyonu bir mantar enfeksiyonudur. Süt kesiği görünümünde beyaz bir akıntı olarak kendini belli eder. Vajinada maya varlığı normal bir durumdur fakat vajina florasındaki mayada anormal artış yaşanması, maya enfeksiyonu belirtisidir. Şu nedenler, vajinada maya enfeksiyonu gelişme riskini artırmaktadır:

  • Şeker hastalığı
  • Antibiyotik ilaç kullanımı
  • Doğum kontrol hapı kullanımı
  • Hamilelik
Kadınlarda Beyaz Akıntı Neden Olur | Vajinal Akıntı Türleri ve Anlamları

4- Kanlı, Kahverengi Vajinal AKıntı: Rahim Ağzı Kanseri ve HPV Enfeksiyonu

HPV enfeksiyonu (Human Papillona Virus) cinsel yolla bulaşan bir viral enfeksiyondur. HPV enfeksiyonu kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açabilir. Bu hastalığın yol açtığı akıntı genellikle kötü kokulu, kahverengi ya da kanlı, suludur. Yıllık olarak yapılacak HPV testi ya da pap smear testi ile rahim ağzı kanserine karşı önlem alabilirsiniz.

5- Yeşil ya da Sarı Kötü Kokulu Vajinal Akıntı: Trichomonas Vajiniti

Trichomonas vajiniti de bir enfeksiyon çeşididir. Çoğunlukla cinsel yolla bulaşır ancak havlu, mayo gibi ortak eşya kullanımıyla da bulaşabilir. Çoğu kişide belirti vermeyebilir fakat sarı ya da yeşil renkli, kötü kokulu akıntı yaşanmasına neden olabilir. Bu akıntı şikayetine vulva ya da vajinada ısı artışı, kaşıntı, ağrı ve kızarıklık eşlik edebilir.

6- Ağır ve Kötü Kokulu Vajinal Akıntı: Pelvik İnflamatuar Hastalık

Pelvik inflamatuar hastalık yani kısaltılmış adıyla PID de cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasındadır. Bulaşan bakteriler eğer vajina ya da diğer üreme organlarında enfeksiyona neden olursa PID ortaya çıkar. Bu da ağır ve kötü kokulu akıntıya sebep olabilir.

7- Sarı Vajianal Akıntı: İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yolundaki hücrelerin iltihaplanması nedeniyle yaşanır. İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda koyu sarı renkli akıntıya neden olabilir.

Kadınlarda Beyaz Akıntı Neden Olur | Vajinal Akıntı Türleri ve Anlamları

Kadınlarda Beyaz Akıntı Neden Olur ile İlgili Merak Edilenler

İnternette yapılan kadınlarda beyaz akıntı neden olur sorgusunda, konuyla ilişkili başka sorulara da cevap aranıyor. Yazımızın bu kısmında beyaz akıntı neden olur ile ilgili sık sorulan sorulara cevap verdik.

1- Kadınlarda Beyaz Şeffaf Akıntı Ne Anlama Gelir?

Kadınlarda şeffaf akıntı eğer akışkan kıvamda ise oldukça normaldir. Herhangi bir gün, herhangi bir anda görülebilir. Özellikle egzersiz ve spor sonrasında ortaya çıkabilir. Eğer şeffaf akıntı akışkan değil de mukus kıvamında ise yumurtlama döneminde olunduğuna işaret eder ve her ay görülebilir.

2- Bakirelerde Beyaz Akıntı Neden Olur?

Bakirelerde beyaz akıntı olması da normaldir. Adet döneminde ya da adet döneminin hemen bitiminde olmak beyaz akıntıya neden olabilir. Ancak beyaz akıntı ile birlikte kaşıntı yaşanıyorsa ve akıntı süt kesiği kıvamındaysa maya enfeksiyonu gelişmiş olabilir.

3- Beyaz Akıntı Herkeste Olur mu?

Çoğunlukla normal bir akıntı olduğundan beyaz akıntı her kadında görülür. Bu akıntı türü genellikle sağlık belirtisidir.

4- Cinsel İlişki Sonrası Vajinadan Beyaz Akıntı Gelmesi Normal mi?

Cinsel ilişki sonrası vajinadan beyaz akıntı gelmesi normaldir. Cinsel uyarılma ve cinsel birliktelik de vajinal akıntıya yol açabilir. Çünkü cinsel uyarılma sonrası vajina duvarındaki hücrelerin salgılanmasında artış yaşanır.

5- Kadınlarda Beyaz Akıntı Her Gün Olur mu?

Çoğu zaman kadınlarda beyaz akıntı olması çok normaldir ancak her gün olması bir enfeksiyona işaret edebilir. Örneğin; idrar yolu enfeksiyonu da akıntı sebebidir. Bu nedenle her gün beyaz akıntı yaşayanların doktor kontrolüne gitmesi tavsiye edilir.

Kadınlarda Beyaz Akıntı Neden Olur | Vajinal Akıntı Türleri ve Anlamları

6- Vajinadan Gelen Beyaz Peynirimsi Akıntı Nedir?

Vajinadan gelen beyaz peynirimsi akıntı genellikle maya enfeksiyonu göstergesidir.

7- Beyaz Akıntı Ne Zaman Başlar?

Kadınlarda beyaz akıntı şu durumlarda başlayabilir:

  • Regl dönemi
  • Regl dönemi sonrası
  • Maya enfeksiyonu gelişmesi

8- Kadınlarda Beyaz Akıntı Neden Olur Hamilelik Belirtisi mi?

Kadınlarda beyaz akıntı hamilelik belirtisi değildir. Ancak akıntıdan kısa zaman önce korunmasız cinsel ilişki yasayanlar için kırmızı akıntı yani lekelenme hamilelik belirtisi olabilir.

9- Kilotta Beyaz Akıntı Tehlikeli mi?

Kilotta beyaz akıntı genellikle tehlikeli değil; normaldir. Ancak yine de kadın hastalıkları doktorları tarafından değerlendirilmelidir.

10- Kasık Ağrısı ve Beyaz Akıntı Neden Olur?

Adet dönemi öncesi, sırası ve sonrası bazı kadınlarda kasık ağrısına neden olabilir. Bu duruma beyaz akıntı da eşlik edebilir.

Kadınlarda Beyaz Akıntı Neden Olur | Vajinal Akıntı Türleri ve Anlamları

11- Kadınlarda Beyaz Akıntı Nasıl Geçer?

Kadınlarda beyaz akıntı nasıl geçer sorusunun cevabı, akıntının neden kaynaklandığına bağlı olarak değişir. Çoğunlukla maya enfeksiyonundan kaynaklanan akıntı kimi zaman antifungal krem ya da jellerle tedavi gerektirebilir. Kadın fizyolojisinden dolayı doğal olarak yaşanan beyaz akıntı ise normaldir; kendiliğinden kesilir.

Bakteriyel vajinozis tedavisi için genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır ve antibiyotikli kremler reçete edilir. Kısacası kadınlarda vajinal akıntı tedavisi, akıntının türüne göre değişir. Ancak kadınlarda vajinal akıntının önüne geçilmesi için yapılması tavsiye edilenler şunlardır:

  • Duş jeli vb gibi ürünlerle köpüklü vajinal duş yapılmamalıdır
  • Vajina düzenli olarak ılık su ile temizlenmelidir
  • Vajinal bölgeye parfüm içerikli kremler ve kokulu sabunlar kullanılmamalıdır
  • Bakteri ve virüslerin vajinaya girişini önlemek için tuvalet sonrası temizlik daima önden arkaya doğru olmalıdır
  • İç çamaşırı tercihi %100 pamuklu olmalıdır
  • Çok dar, sıkı ve hava geçirmeyen kıyafet tercih edilmemelidir
  • Virüs ve enfeksiyon riskine karşı korunmasız cinsel ilişkiye girilmemelidir

12- Süt Beyaz Akıntı Adet Belirtisi mi?

Süt beyaz akıntı adet belirtisi olarak yaşanabilir. Ancak kötü kokulu olduğu ve kaşıntıya sebep olduğu durumlarda doktora başvurulmalıdır.

13- Vajinada Sümüksü Akıntı Neden Olur?

Vajinada sümüksü, renksiz ya da beyaz akıntı neden olur; genellikle yumurtlama döneminin yaklaşmasından dolayı. Bu akıntı renksiz ve kokusuzdur. Kıvamı değişebilir ve yumurtlama dönemi yaklaştıkça, iç çamaşırını ıslatacak kadar artabilir.

14- Kadınlarda Vajinal Akıntı için Hangi Bölüme Gidilir?

Kadınlarda vajinal akıntı durumuna bakıp gerekli muayene ve testleri yapan birim; Kadın Hastalıkları, Kadın Doğum ve Jinekolojidir. Akıntının sebebine bağlı olarak gerekli tedavi kadın doğum doktorları tarafından yapılabilir ya da hastalar, jinekologlar tarafından ilgili birime yönlendirilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!