featured

İsmini Duyunca Bile İçimiz Ürperiyor! Peki Vücudumuz Kara Deliğe Düşerse Ne Olur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


Uzayı yok edecek, zaman kavramını ortadan tamamen kaldırabilecek kadar gizemli olan kara delik, adeta ucu bucağı olmayan sonsuz bir boşluktur. Gizemi ise 21. Yüzyılda olmamıza rağmen hala tam olarak çözülebilmiş değildir.
Neredeyse hepimiz hayatımızın bir anında mutlaka kara deliği düşünüp “acaba kara deliğe düşsek ne olur?” diye düşünmüşüzdür. Amerikan Astrofizikçi Charles Liu, kara deliğe düşen bir insan için ilginç bir benzetme yapmıştır ve insan vücudunun adeta tüpten sıkılmış bir diş macununa benzeyeceğini ifade etmiştir.
Kara deliğin dünyanın büyüklüğünden daha da büyük olduğu tahmin edildiğinden kara delikte meydana gelen hareketler de haliyle daha büyük ölçeklidir. Eğer bu denli gizemli olan deliğe atlarsanız çok büyük olasılıkla başınız, yer çekimini en çok hisseden bölgeniz olarak gergin bir hal alacaktır.
Yer çekimine bağlı olarak başınızın sürekli gerilmesi aynı zamanda başınızın sürekli uzamasına neden olacak. Kara deliğe düşen insan başının sürekli ve durmaksızın uzamasını İngiliz Astrofizikçi Sir Martin, “Spagettifikasyon” olarak tanımlamıştır. Bu bağlamda eğer spagettifikasyon vücudunuza uygulanır ise adeta kara deliğin etrafındaki akımla birlikte sürekli dönen altı parçalı atom şekline bürünebilirsiniz.
Kara Deliklerde de Alternatifler Var!Vücudunuz kara deliğin akımına kapıldığında güçlü yer çekimi karşısında kafanız adeta spagettiye benzer bir şekilde efekte bürünerek uzamaya başlayacak ve kendinizi atom altı parçacık akışında bulacaksınız ki bu olay belki de saliseler içinde gerçekleşeceğinden bu sırada kara deliği görme ihtimaliniz de yok denecek kadar azdır.
Amerikan astrofizikçi Charles Liu, henüz kesin bir bilimsel bilgi olmasa da güneş sisteminde de bir kara delik olabileceği ihtimaline dikkat çekti. Eğer güneş sisteminde bir kara delik var ise bu kara deliğin güneş kadar olabileceğini yani dünyadan küçük olacağını bu nedenle de burada insan bütünlüğünün korunabileceğini ifade etti.
Kara Deliğe Düştüğümüz An Neler Yaşarız?Kara deliğe düştüğünüzü farz edelim; ilk olarak deliğe doğru düşerken hızınız ışık hızına ulaşır. Dolayısıyla da uzayda hareket hızınız ile kara deliğe düşerken de o aynı hızda olursunuz. Düşüş sırasında bir zaman genişlemesi yaşamanız da muhtemel bir sonuçtur.
Eğer önceden kara deliğe bir nesne düşmüşse o nesneyi kara delikte görebilirsiniz. Yani diğer bir deyişle kara delikte görebilecekleriniz neredeyse sınırsızdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!