featured

2020 Yılının En Popüler Diyetleri: Aralıklı Oruç Diyeti! Dukan Diyeti ve Ketojenik Diyet!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz aylarının başlaması ve kışın giyindiğimiz kalın kıyafetleri bıraktıktan sonra hemen hemen herkeste bir telaş oluyordur, değil mi? Denize gideceğimiz, kıyafetlerimizin inceleceği ya da mayo giyeceğimiz anları düşündüğümüzde, kuşkusuz kışın aldığımız kiloları vermek hemen hepimizin aklına geliyordur. Tüm bu sebeplerden ötürü, genellikle her yazın başlangıcında farklı diyet türleri gündeme geliyor ve kilo vermek için bu diyetlerin en popüler olanları araştırılıyor. Peki, yapmayı düşündüğümüz popüler diyetler gerçekten sağlıklı oluyor mu ve bu diyetler kimler tarafından uygulanabilir? İşte 2020 yılında en çok yapılan diyetler!

2020 Yılınında Uygulanan En Popüler Diyetler!

1-  Aralıklı Oruç Diyeti ( İntermittent Fasting – IF )

Son zamanlarda en çok uygulanan diyetlerden birisi aralıklı oruç diyeti yani İntermittent Fasting diyetidir. Bu diyette yediklerimizden ziyade öğün saatlerine odaklanılmaktadır. İki farklı yöntemi vardır. Bunlardan birincisi 16 – 8 diyeti, diğeri ise 5 – 2 diyeti.

16- 8 Diyeti:

Günün 16 saatinde hiçbir şey tüketilmemesi gerekir.8 saatinde ise, yani öğlen 12 ile akşam 20.00 arası tamamen serbest tüketime izin verilmektedir.

5 – 2 Diyeti:

Haftada arka arkaya olmayan iki günde, günlük olarak gerekli olan kalorinin yüzde 25’nin alınması gerekmektedir.

Aralıklı Oruç Diyeti Kimler İçin Uygundur?

Aralıklı oruç diyeti, sağlık problemi yaşamayan kişiler için daha uygundur. Diyabet ya da tansiyon hastaları için bu diyet oldukça risklidir. Çünkü bu hastalarda günlük rutin bozulabileceği için sağlığa zarar verebilir. Mide ülseri sorunları olanlarda ise aç kalmaları halinde asit seviyelerinde artış olacağı için, bu tür hastalarında bu diyeti yapmamaları tavsiye edilir.

Aralıklı Oruç Diyetinde Serbest ve Yasaklar Nelerdir?

Meyve ve sebze tüketmek vücudun vitamin ve mineral kaybını önleyeceği için tercih edilebilir ve ihmal edilmemesi de önemlidir.Şekerli, paket yiyecekler ve işlenmiş gıdalardan ise uzak durulması tavsiye edilir. Ayrıca bu tür besinlerden uzak durulması halinde diyetinde verimi artacaktır.

Aralıklı Oruç Diyetinin Yan Etkileri Nelerdir?

Uzun süreli açlık hallerinde kas kaybı yaşanabilir. Kas kaybı yaşanmaması için düzenli ve kontrollü olarak her gün protein tüketmek gereklidir.Spor yapmak önemlidir.Beslenme süresi düzeninin sağlanamaması durumunda ise vücuttaki hormon işleyişinin bozulması söz konusu olabilir.

2-   Dukan Diyeti

Fransız Doktor Pierre Dukan tarafından hazırlanmış bir diyettir. Amacı protein alımını artırmak ve karbonhidrat ile yağ alımını ise minimum düzeye indirerek tutmaktır. Bu şekilde vücuttaki yağ yıkımının hızlandırılmasını hedef olarak belirler. Dukan Diyetinin dört evresi vardır ve bunlar: Atak, seyir, güçlendirme ve diyet koruma evreleridir.

1- Aşama Atak Evresi:

Atak evresinde 1 ile 10 gün arasında sürer ve yağsız etler bu evrede tüketilebilir. Bu evrenin amacı hem hızlı hem de fark edilebilir bir şekilde kilo kaybının gerçekleşmesidir. Tabi tuza dikkat etmek oldukça önemlidir.

2- İkinci Aşama Seyir Evresi:

Bu evrede yağsız etler yani yağsız protein alınırken aynı zamanda da sebze tüketmeye başlanır. Kaybetmeyi düşündüğünüz her bir kilo için üç gün bu evrenin uygulanması gerekir.  

3- Üçüncü Aşama Güçlendirme Evresi:

Güçlendirme evresinde kaybedilen kilonun korunması ve geri alınmaması sağlanır. Protein ve sebzenin yanına meyve eklenir.

4- Dördüncü Aşama Diyet Koruma Evresi:

Bu evrede kurallar hayatınıza entegre olmuş olur ve haftada bir gün protein diyeti ile sporun yapılması gerekir.

3- Ketojenik Diyet

Birçok ünlünün uyguladığı diyetlerden biri olan ketojenik diyette karbonhidrat sıfıra indirilip yağ oranının da yükseltilmesiyle vücudun enerji sisteminde farklılığın oluşturulması hedeflenir. Ketojenik diyet önceleri belirli hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Günümüzde ise zayıflamak amacıyla kullanılmaktadır.

Ketojenik Diyeti Kimler Yapabilir?

Bu diyeti yaparken mutlaka bir diyetisyen kontrolünde yapmak gerekir. Diyetisyen kontrolünde yapılmasının sebebi ise ketojenik diyeti uygulamak isteyen kişilerin tahlil sonuçları ve idrardaki keton cisimciklerin miktarının sonucunda bazı hesaplamalar yapılmaktadır.

Aksi durumda sağlığınızda olumsuzluklar, metabolizma yavaşlaması, kabızlık veya kan lipit seviyelerinde artış olabilir. Karaciğer enzim seviyelerinin de kontrol edilmesi gerekmektedir. Emziren anneler, insülin tedavisi görenler, yüksek kan basıncı tedavisi olanlar bu diyeti kesinlikle uygulamamalıdır.

Ketojenik Diyette Serbest ve Yasak Olan Besinler Nelerdir?

Ekmek, makarna, nişasta ve şekerli gıdalar, pirinç ve patates gibi karbonhidrat içeren besinler bu diyette yer almamaktadır.Et, balık, tereyağı, kuru yemişler, yumurta ve sağlıklı olan yağlar ise serbest olan yiyeceklerdir. 

Ketojenik Diyete Örnek:

Kahvaltıda: 1 adet avokado, 2 dilim kadar yağlı beyaz peynir, 5 adet ceviz ile sınırsız yeşil salata yenilebilir.Öğlen yemeğinde: 200 gram kadar pirzola ile bir avuç kırmızı orman meyvesi tercih edilebilir.Akşam yemeğinde: 150 gram kadar haşlanmış hindi ile yeşil yapraklı sebze iki yemek kaşığı zeytinyağı ile harmanlanarak tüketilebilir.Gece ise: bir avuç kadar kabak çekirdeği yenilebilir.

Diyet yaparken özellikle bir diyetisyen kontrolünde yapılması son derece önemlidir. Yapılacak olan diyetin bütçenize uygun olanının seçilmesi de sizi maddi yönden sarsmayacaktır. Beslenme alışkanlıklarınıza en uygun diyetin seçilmesi de rahat diyet yapabilmenizi sağlayacaktır.

Özellikle tek tip beslenmenin doğru olmadığını ve bütün besin gruplarından tüketmeniz gereken diyetleri tercih etmenizi de ayrıca öneniririz. Kalıcı kilo vermek istiyorsanız spor ile birlikte sağlıklı beslenerek kilo vermenin doğru olduğunu unutmamalısınız. Bizim size tavsiye edebileceğimiz diyetlerden bir tanesi ise Akdeniz diyetidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!