featured

3D Baskı Hizmeti Nedir? 3D Baskı Hizmeti Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

3D baskı hizmeti günümüzde olağanüstü bir yönde ilerliyor. 3D baskı teknolojisi 1986 yılında başlamış olmasına rağmen hak ettiği ilgiyi 1980’lerin sonlarına kadar görmedi. 1990’lara gelindiğinde, durum pek de değişmesede, bu baskı tekniği, mühendislik, inşaat ve üretim alanları dışında artık yaygın olarak biliniyor.

3D Baskı Hizmeti Nedir? 3D Baskı Hizmeti Nasıl Yapılır?

3D baskı hizmeti, birçok farklı tanımı olmasına rağmen, sanal bir formda (dijital) tasarlanmış nesneleri katı bir modele dönüştürmek için katmanlı üretim teknolojisini kullanma sürecidir. Üç boyutlu baskı, ısıl işlem veya kimyasal işlem yoluyla polimerlerden, kompozit malzemelerden, reçinelerden ve diğer malzemelerden 3D olarak tasarlanmış sanal nesneler yapma sürecidir. Bu işlemi gerçekleştiren cihaza 3D yazıcı adı verilir.

Baskı için birçok hammadde türü kullanılabilir. Sıradan kullanıcılar tarafından en yaygın olarak kullanılan hammaddeler, PLA [1] ve ABS olarak adlandırılan sert plastiklerdir. Farklı tür ve teknolojileri kullanarak yazdırabilen 3 boyutlu yazıcılar da vardır. Bir 3D yazıcının çalışma prensibi, en yaygın kullanılanıdır. Bir bilgisayar ortamında hazırlanan herhangi bir 3D nesnenin sanal olarak birkaç katmana bölünmesi ve ardından erimiş ham maddenin her bir katmana dökülmesi ve üst üste basılması esasına dayanır.

3D Baskı Hizmeti Nasıl Yapılır?

3D baskı hizmeti bilgisayar ortamında başlar ve yazıcının baskı yapması ile sona erer. Bazı 3D yazıcılar, bir bilgisayar bağlantısı olmadan bellek kartındaki tasarım dosyalarını okuyarak yazdırabilir. 3D tasarım dosyası bilgisayar yazılımı ile dilimlenir ve ardından 3D yazdırılabilir dosya formatına dönüştürülür. Bu dosyalar STL dosya biçimindedir. Bu dosya, 3D yazıcının baskı işlemi sırasında ve hammadde dökmeye başlarken gerçekleştireceği tüm hareketler hakkında bilgileri içerir.

3D baskı makinesi ile yapılan tasarımların çözünürlüğü, katmanın kalınlığına ve x-y eksenindeki hareketin doğruluğuna bağlıdır. 3D baskı modelleri için genellikle baskı kalınlığı 100 µm’dir (250 DPI). Ancak, bazı yazıcılar daha yüksek çözünürlükte yazdırabilir. Baskı süresi yazıcıya ve basılı tasarıma bağlıdır. 3D yazıcı ile neler yapılabilir diye düşünüyorsanız günümüzde bunun için birçok fikir mevcuttur. 

3D Baskı Hizmeti İçin Kullanılan 3D Yazıcı Nedir?

3D baskı hizmeti dijital olarak hazırlanmış üç boyutlu dosyalardan (CAD çizimleri) üç boyutlu varlıklar oluşturma işlemidir. Bu işlemleri gerçekleştiren makineye üç boyutlu yazıcı denir.

3D yazıcı nedir sorusuna cevap vermek gerekirse, bilgisayar verilerini gerçek elde tutulan nesnelere dönüştüren bir makinedir. Bu makineler, geleneksel üretim yöntemleri kullanılarak üretilemeyen karmaşık geometrilere sahip parçalar üretebilir. 3D yazıcılar “eklemeli üretim” adı verilen bir üretim yöntemi kullanır. Baskı için birçok hammadde kullanılmasına rağmen, genel olarak filament olarak adlandırılan termoplastik malzemeler hala kullanılmaktadır.

3D Baskı Hizmeti Fiyat Hesaplama Nasıl Yapılır?

3D baskı fiyatları okullanılacak dolgu malzemesinin miktarını doğrudan etkileyen bir faktördür ve maliyet hesaplamamızın ana unsurlarından biridir. 3D baskı fiyat hesaplama nasıl yapılır gelin birlikte bakalım:

Kullanılacak baskı yöntemi: Baskı için FDM, SLA, SLS vb. Gibi çeşitli baskı yöntemlerinden hangisinin kullanılacağı maliyet hesaplamasında diğer bir faktördür.Baskı çözünürlüğü: 3D modunda basılacak model katmanı 50 mikron ile 400 mikron arasında detaylı olarak basılabilmektedir. Baskı ne kadar ince olursa, daha fazla baskı malzemesi tüketilir ve baskı süresi o kadar uzun olur, bu nedenle maliyet hesaplamalarında etkilidir. Baskı süresi: İlgili projeye göre, baskı için kullanılan 3D yazıcının ne kadar çalışabileceği, üretilen nesnenin maliyetini doğrudan etkileyen bir diğer faktördür. Basılan modelin doluluğu: Üretilecek 3D nesnenin dış yüzeyinin detaylı bilgisi ve iç hacmin yoğunluğu, baskı malzemesi ve harcanacak zamanda bir diğer etkili faktör haline gelecektir.

3D Baskı Hizmeti 3D Yazıcı ile Nasıl Para Kazanılır?

Günümüzde eBay, Etsy ve antika veya el yapımı ürünlere odaklanan diğer bazı e-ticaret siteleri, genellikle e-ticaretle anılan üreticilerin devrimini başlatmış olabilir. İnternet araçları ve hizmetleri ile 3D baskı hizmeti , çevrimiçi mal almak ve satmak isteyenlerin hızına hız katıyor. Ayrıca evden para kazanma yolları olarak farklı fikirlere de göz atabilirsiniz.

İşte bunu yapmanın bazı yolları:

Yerel mühendislik şirketleri için 3D yazdırılmış prototipler sağlayabilirsiniz.Kendi 3D yazıcınızı nasıl kurup kullanacağınıza dair dersler ve ücrete dayalı kurslar sağlayın.tasarımcıları tasarımlarını tarayabilir ve yukarıdaki özel seçeneklere benzer şekilde 3 boyutlu model ve baskı satış sürecine girebilir, ancak bunları tekelleştirebilirsiniz. Aynı şekilde bir yazıcıya veya servise ihtiyacınız olacak.Ev üreticisi veya tadilat yüklenicisi iseniz, müşterilerinize benzersiz tarihi evlerin özelleştirilmiş kopyalarını gösterebilirsiniz. Aztec Scenic Designs’ın Orlando, Florida pazarında neler yaptığına bakın. Bölgenizdeki elektrik bağlantılarını bulun ve birlikte çalışmanın bir yolunu bulun. RePliForm, 3B yazıcılara sahip olan kişilerle çalışır, ancak bölgenizdeki yamaları bulmak için yeni çalışmalar yapabilir ve ardından baskılarınızı nikel, gümüş veya altın kaplama ile sergileyebilirsiniz.

Bonus! 3D baskı hizmeti ile günümüzde neler yapabilirsiniz hiç düşündünüz mü? Hayatınızı kolaylaştırmak için yapabileceğiniz bazı aktiviteler mevcut. İzlerken keyif almanızı dileriz… 🙂

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!