featured

Adabı Muaşeret Kuralları İle Nerde Nasıl Davranacağınızı Bilebilirsiniz! İşte Herkesin Bilmesi Gereken Adabı Muaşeret Konuları!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adabı muaşeret kuralları, günümüzde saygı ve sevginin hüküm sürdüğü bir ortam oluşturabilmek adına önemli kuralların başında geliyor. Zaman zaman bu kurallar unutuluyor olsa da aslında insanların birbirlerine olan saygıyı korumaları ve birbirilerinin özgürlük alanına saygı duyabilmeleri için adabı muaşeret ve görgü kuralları son derece önemlidir.

Kitaplara konu olan hatta 1960’lı yıllarda okullarda ders olarak okutulan adabı muaşeret kuralları, günümüzde her ne kadar ders müfredatlarından çıkarılmış olsa da önemini koruyan kurallardır. Nitekim; saygılı, refah düzeyi yüksek ve huzurlu bir toplum için adap kuralları, insan ilişkilerinin olmazsa olmazıdır.

Adabı Muaşeret Ne Anlama Gelir?

Türk Dil Kurumu sözlüğünde de yeri olan adabı muaşeret kuralları, kelime olarak “görgü kuralları” anlamına gelir. Günümüzde ise görgü kurallarını tabir etmek amacı ile “adabı muaşeret” kavramı sıklıkla kullanılır hale gelmiştir.

İnsanların toplum içinde saygı, sevgi ve dostluk çerçevesinde huzurla yaşayabilmeleri için medeniyeti ve ahlaki değerleri ifade eden adabı muaşeret kuralları, aynı zamanda nezaket ve görgü kuralları nelerdir sorusunun da cevabını veriyor.

Adabı Muaşeret Kuralları Nelerdir?

Adabı muaşeret kuralları, her bireye küçük yaşlarda öğretilmesi gereken önemli görgü kurallarıdır. Genel olarak yaşama dair her konuda bilinmesi ve uyulması gereken adabı muaşeret kuralları vardır.

Her birey bulunduğu her ortamda bu kuralları ne kadar çok uygularsa bulunduğu ortamı da aynı oranda güzelleştirir ve saygı çerçevesinde insan ilişkileri kurabilir. Dolayısıyla da adabı muaşeret kuralları kadın erkek herkes için değişmez ve bilinmesi gereken görgü kurallarıdır.

Bizler de bu doğrultuda sizlere adabı muaşeret kuralları nelerdir maddeler halinde açıkladık;

1. Adabı Muaşeret İletişim Kuralları

– Bir yerde tanıdık birini gördüğünüzde selam vermelisiniz. Bu kural adabı muaşeret selamlaşma kurallarının başında gelir.

– İletişim sırasında yeri geldiğinde iyi bir dinleyici olmalı ve konuşan kişinin sözünü kesmemelisiniz.

– Konuşma sırasında çizgiyi aşmadan; kırıcı, kaba, küfürlü sözler sarf etmeden konuşmaya özen göstermelisiniz.

– İletişim sırasında karşıdaki insana da söz hakkı tanımalı, ses tonu ile üslubunuza dikkat etmelisiniz.

– Toplum içinde yanınızdaki kişi ile kulaktan kulağa konuşmamalısınız.  

– İnsanların hayatını çizginizi aşarak eleştirmemeli ve gıybet yapmamalısınız. Tüm bu davranışlar aynı zamanda adabı muaşeret örnekleri arasında yer alan davranışlardır.

2. Adabı Muaşeret Yemek Kuralları

– Toplu olarak bir yemek yiyecekseniz ilk dikkat etmeniz gereken adabı muaşeret kuralları başında herkesin yemeğe başlamasını beklemek gelir.

– Yemekten önce ve sonra mutlaka el temizliğinizi yapmalısınız.

– Yemek yerken mutlaka sağ elinizi kullanmalısınız.

–  Yemek sırasında mutlaka ağzınızı tıka basa doldurmamalı ve yemekleri ağzınız kapalı bir şekilde çiğnemelisiniz.

– Eğer birileri masayı kuruyor iseniz nezaketen masayı kurmaya ve toplamaya yardım etmelisiniz.

– Özellikle toplum içinde yemek yiyorsanız ve önünüze çok sıcak bir yemek geldiyse o halde yemeği soğutmak için kesinlikle üflememelisiniz.

– Ayrıca yemekten sonra yemeği yapan kişiye “ellerine sağlık” demek de önemli adabı muaşeret kuralları arasında yer alır.

3. Adabı Muaşeret Tuvalet Adabı

– Tuvalete girerken mutlaka sol ayakla girmeli, çıkarken ise sağ ayakla girmelisiniz.

– Tuvalete girerken mutlaka besmele çekmelisiniz.

– Tuvaletten çıkmadan önce mutlaka sifonu çekmeli ve ellerinizi yıkamalısınız.

– İhtiyacınızı mutlaka oturarak gidermelisiniz.

3. Adabı Muaşeret Su İçme Adabı

Adabı muaşeret kuralları dendiğinde önemli kurallardan birisi de su içme adabıdır. Nitekim; yanlış su içme şekilleri sayesinde hem çevredeki insanların gözünde farklı görünebilir hem de aynı zamanda sağlığınıza zarar verebilirsiniz.

– Öncelikle su bardağını ya da su şişesini mutlaka sağ elinizle tutmalısınız.

– Mümkün olduğunda suyu oturarak içmelisiniz.

– Suyu üç yudumda içmeye özen göstermelisiniz.

– Özellikle toplum içinde su içerken nefesinizi bardağa vermemelisiniz.

Bu adab-ı muaşeret konuları madde madde her birisi son derece önemli olan konulardır. Uygulaması aslında son derece kolay olan bu kurallar, aynı zamanda toplum içerisinde saygı ve sevgi ortamının oluşması için de son derece önemlidir. Bu sebeple de mutlaka adabı muaşeret kuralları ne demek her birey tarafından bilinmesi gereken bir konudur.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!