featured

Adet Düzensizliği Nedir? Adet Düzensizliği Belirtileri Nelerdir? Adet Düzensizliği Neden Olur? Adet Düzensizliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadın olmanın kendince artıları eskileri var ve sadece kadınlara özgü olan durumlar var. Sadece kadına özgü haller var. İşte onlardan bir tanesi de kadınların regl olarak da adlandırılan adet kanamalarıdır. Adet kanamaları kadınlarda 9 ile 12 yaş arasında başlar ve kadınların menopoza girmesi ile sona erer. Üstelik adet kanamaları kadınlar için son derece önemli olan bir husustur ve kadınların üremelerinin yani doğurganlıklarının en temel özelliklerinden bir tanesidir.

Kadının belli aralıklarla adet görmesi sağlıklı bir üreme sistemi olduğunun ve kadın olmasının en önemli olguları arasındadır. Gebelik dönemi dışında kadınlar sürekli olarak adet kanaması yaşarlar. Bazı kadınlar için bu dönem oldukça sancılı olsa da mutlaka yaşanması gereken bir durumdur.

Olaya biraz daha bilimsel olarak bakılması gerekirse rahmin iç yüzeyinde yer alan endometrium tabakasının kalınlaşması ve bunun dökülmesidir ki sağlıklı bir kadında mutlaka bu sürecin düzenli yaşanması gerekir. Bu rahmin sağlıklı çalıştığının göstergesidir. Ama kimi zaman her şey güllük gülistanlık gitmez ve bazı kadınların yaşamını kabusa çeviren adet düzensizliği görülmeye başlar.

Böylesi bir sorun asla hafife alınmamalı ve mutlaka kişi kendi bedenini tanıyarak ona uygun adımlar atması gerekir.

Adet Düzensizliği Nedir?

Adet düzensizliği nedir sorusuna verilebilecek yanıt adından da anlaşılabileceği üzere kişinin normal olarak yaşadığı periyodik bir adet dönemi kanamalarının yani regl sürecinin olması gereken periyot diliminde olmamasıdır. Yani kadınların adet döngüsü değişebilmekle beraber 21 ile 35 gün arasında tekrarlanır ama bundan önce ya da bundan sonra oluyor ise o zaman adet düzensizliğinden bahsetmek gerekir. Bir diğer adet düzensizliği nedir sorusuna verilebilecek yanıt ara ara kanamaların olması, olması gereğinden uzun ya da olması gerekenden uzun olmasıdır.

Kişinin adet düzensizliğinden bahsedilmesi için bu olgunun periyodik hale gelmesi gerekir ki eğer böylesi bir durum ortaya çıkarsa hiç zaman kaybetmeden ilgili doğum uzmanına gitmek gerekir.

Adet Düzensizliği Belirtileri Nelerdir?

Adet düzensizliği birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. İşte, adet düzensizliği belirtileri :

Sık sık adet görme ya da çok uzun süre adet görmeme durumuYaşanan şiddetli kanamalarSebepsiz görülen baş dönmeleriKan değerlerinin düşmesi ve anemi gibi görünen durumlarAdet dönemlerinin olması gerekenden önce ya da olması gerekenden sonra olmasıKramp ve kusma durumlarıOlması gerekenden fazla kanama gelmesiReglin olması gerekenden kısa ya da uzun sürmesi

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Kadın hastalıkları arasında en belirgin fark edileni adet düzensizliğidir. Adet düzensizliği, diğer tüm kadın hastalıkları için haberci niteliği taşıyabilir. Adet düzensizliğine neden olan şeyler şunlardır:

En belirgin nedenlerden bir tanesi kadınların menopoz dönemine girme sürecinin başlangıcı olmasıdır.Adet düzensizliği bir diğer önemli nedeni kullanılan özel hormonal ilaçlar gibi özel ilaçlardır.Polikistik over, miyom ya da rahim içerisinde oluşan yaralar adet düzensizliğinin altta yatan sebeplerinden olabilir.Yine bir başka adet düzensizliği nedeni olarak muhtelif türden kistler, polip gibi olgular bulunmaktadır.Kadınların en sık yaşadığı sorunlardan bir tanesi olan yumurtlamaya bağlı sorunların ortaya çıkması da düzensiz adet döngüsü sebebi olabilir.İklim değişikliği Aşırı kilo almaYetersiz beslenmeAni kilo kaybı Aşırı üzüntü sinir stresAlkol ve sigaranın fazla tüketilmesiSürekli olarak doğum kontrol hapları veyaHormonsal problemler düzensiz regl dönemine işaret edebilir.

Burada bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken durum stres, üzüntü, bir yakının kaybına bağlı yaşanan travmaya bağlı ortaya çıkan durumlar var ise böylesi durumlarda biraz beklenmeli ve sonrasında doktora gidilmelidir. Keza kilo alma ya da verme, iklim değişikliği gibi durumlarda da benzer bir olgu söz konusudur. Yani adet düzensizliği ile ilgili eldeki verilerin çok iyi anlaşılması ve ona göre karar verilmesi gereklidir.

Adet Düzensizliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Adet düzensizliği tedavisi için öncelikli olarak doğru bir biçimde teşhisin konması gerekir. Doktor kendisine adet düzensizliği şikayeti ile gelen bir hasta için öncelikle jinekolojik bir muayene yapar. Kişinin öncesindeki tıbbi geçmişine bakar. Tam tanı koyabilmek için MR gibi, ultrasonografi türünden görüntüleme işlemleri yapar. Sonrasında da tıbbi kararını açıklar.

Yapılan bu muayene ve tanı koyma süreçlerinden sonra sıra tedavi için uygulanacak olan yönteme gelmiştir.Eğer menopoza bağlı olan bir durum ise yapılabilecek çok şey yoktur. Kullanılan kimi ilaçlara bağlı olarak bir durum ise ya kullanılan o ilaçları hastanın kesmesi ya da değiştirmesi istenir.

Miyom, kist gibi durumlarda ise bu yapılan alınması ve rahimden temizlenmesi sağlanır. Kimi zaman kist gibi durumlarda kanser riskini ortadan kaldırmak için patolojik testler de yapılabilmekte ve her türlü risk ortadan kaldırılmaktadır. Aşırı kanama olan kişilerde ki bu özellikle ergenlik döneminde olabilmektedir bunun adet düzensizliği ilacı ya da adet düzenleyici özel tedaviler uygulanır.

Yine böylesi bir durumda kansızlığın oranlarına da bakılır. Kişinin ne kadar kansız kaldığı ve risk verip vermediğine bakılır. Stres gibi durumlarda ise kimi zaman psikolojik destek alması yönünde kişiler yönlendirilir. Yani tedavi süreci tamamen kişiye bağlı özel bir durumdur. Farklılıklar arz eder.

Kişi böylesi bir sorun yaşıyorsa yaşı ne olursa olsun, mutlaka alanında bir uzmana giderek tedaviye başlamalı ve kendisine söylenenleri harfiyen uygulamadır. Asla şakaya gelir yönü olmayan bir durumdur. Hiçbir biçimde adet düzensizliği nasılsa geçer diye düşünülmemelidir.

Bonus: Adet Düzensizliği Tehlikeli Midir? (Video)

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!