featured

Aile Konutu Nedir? Aile Konutu Şerhi Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aile konutu nedir? Evlilik birliğinin önemli konularından birini de eşlerin birlikte oturdukları aile konutu oluşturuyor. Peki, Aile Konutu nedir? Aile Konutu şerhi ne anlama gelir? Aile konutu şerhi ne zaman sona erer? Aile konutu şerhi nasıl kaldırılır? İşte, tüm merak edilen yönleriyle Aile konutu…

Aile Konutu Nedir?

Aile konutu nedir ? 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 186. Madde düzenlemesinde; “Eşler oturacakları konutu birlikte seçerler” hükmü bulunmaktadır. Bu kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere aile konutu, eşlerin birlikte yaşam sürdükleri konut anlamına gelir.

Aile Konutu Koşulları | Aile Konutu Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Aile konutu olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bir konutun, aile konutu niteliğine sahip olması için gerekli olan koşullar ise şu şekilde ifade edilebilir;

Eşlerin resmi evlilik ile birlikte aileyi oluşturmaları gerekir,Bu oluşturulan ailenin birlikte yaşam sürdüğü bir konut bulunmalıdır,Bir konutun, aile konutu olarak nitelendirilebilmesi için, bu evin eşler tarafından fiilen kullanılması gereklidir,Aile konutu nedir? Aile konutu ancak tek bir konut olabilir. Bu bağlamda devamlı bir şekilde oturulmayan ve ikincil özellik taşıyan yazlık ev, dağ evi, bahçe evi, bağ evi, çiftlik evi gibi konutlar aile konutu olarak kabul edilmez.

Bu şekildeki bir aile konutu üzerinde konulacak aile konutu şerhi de hukuki anlamda önem taşıyan bir güvence olarak öne çıkmaktadır.

 Aile Konutu Nedir? Aile Konutu Şerhi Nedir?

Aile konutu nedir? Hukuk sistemimizde mülkiyet hakkına sahip bulunan malik, başkaca herhangi bir kimsenin izin veya icazetine ihtiyaç duymaksızın, sahibi olduğu eşya ya da taşınmaz üzerinde dilediğince ve özgürce tasarrufta bulunabilir.

YouTube video

Bu şekilde tanımlanabilecek mülkiyet hakkı kapsamında tek başına bir taşınmaza sahip olan eş, bu taşınmaz üzerinde diğer eşin izin ve rızasına ihtiyaç olmaksızın istediği gibi tasarrufta bulunabilecektir. İşte bu serbest tasarruf hakkını sınırlayan ve diğer eşin haklarını sıkı şekilde koruyan istisnai durum ise “Aile Konutu Şerhi” olarak düzenlenmiştir.

Peki, aile konutu nedir ve şerhi ne anlama gelir? Aile konutu şerhi, eşlerin birlikte oturdukları ve aile konutu niteliğine sahip taşınmaz üzerinde, mülkiyet hakkına sahip olan eşin tek başına tasarruf edebilme hakkını sınırlayan bir şerhtir. Birlikte oturulan konut için, aile konutu şerhi verildiğinde artık taşınmazın sahibi olan eş, söz konusu konut ile ilgili tasarrufta bulunurken diğer eşin izin veya rızasına ihtiyaç duyar.

Aile Konutu Şerhinin Etkileri | Aile Konutu Şerhi Hangi Hallerde Konur?

Aile konutu nedir ? Aile konutu şerhi hangi hallerde konur ile ilgili olarak;

Mülkiyet hakkına sahip olan eş, diğer eşin rızası bulunmaksızın (satış, bağışlama, trampa ya da başka bir işlemle) aile konutunu devredemez,Mülkiyet hakkına sahip olan eş, diğer eşin rızası bulunmaksızın kira sözleşmesini feshedemez,Mülkiyet hakkına sahip olan eş, diğer eşin rızası bulunmaksızın aile konutu üzerindeki hakları da sınırlayamaz.

Türk Medeni Kanunu 194. Maddesinde de bu sınırlamalar “Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz” hükmü ile belirlenmiştir.

Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur?

Aile konutu nedir? Bir taşınmaz ile ilgili olarak, kayıtlara aile konutu şerhi düşülebilmesi için, nüfus kayıt örneği, yerleşim yeri belgesi ve başvuranın şerh talebi yeterli olur. Bu şerh, tapu sicili şerhler hanesine tarih de belirtilmek suretiyle kayıt yapılarak konulur.

Aile konutu şerhi nasıl konulur? Bu uygulamada, konutun aile konutu olduğuna ilişkin muhtarlıktan ya da apartman yönetiminden alınacak belge ile vukuatlı nüfus kayıt örneği veya evlilik cüzdanı istenmektedir.

Aile konutu nedir? Bu noktada özellikle belirtelim ki, Türk Medeni Kanunu 194. Madde düzenlemesi uyarınca kiralanan ev noktasında da aile konutu şerhi konulabilir ve bu şekilde eşlerden biri diğer eşin rızası olmaksızın kira kontratını fesh edemez veya aile konutunu devredemez.

Aile konutu paylaşımı mümkün mü? Son olarak, eşlerin birlikte oturdukları aile konutu üzerinde yukarıda sayılan tasarruf sınırlamaları, aile konutu şerhi konulması ile değil kanunun emredici hükümleri ile tespit edilmiştir. Bu anlamda aile konutu şerhi verilmesi kurucu değil, açıklayıcı bir işlemdir. Yani bu şerh konulmasa dahi aile konutu yönünden aynı tasarruf sınırlandırmaları geçerlidir.

Şerh konulmasa da aile konutu vasfına sahip taşınmaz üzerinde diğer eşin rızası alınmadan yapılan işlemin geçersizliği mahkeme önünde iddia ve dava edilebilecektir. Yasal mirasçılar kimlerdir bilgi almak için bu yazımıza göz atabilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!