featured

Akıllı Şehir Ne Demek ? 6 Önemli Hedefi ile Akıllı Şehir Neden Mutluluk Vaat Ediyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşam alanımızın daha iyi hale gelmesinde genel şehir düzenlemelerinin etkisi çok büyüktür. Düzenleme anlayışı ve akıllı şehir uygulamaları hayat kalitenizin artmasında ciddi oranda etkili denebilir. Ülkelere göre değişen bu sistemlerde bazı kurumlar proje ile destek verebiliyor.

Akıllı Şehir Ne Demek?

Uluslararası ve bazı yerel kurumlara göre smart city nedir sorusunun yanıtlarını şöyle bulabilirsiniz:

PAS 180’e göre kapsayıcı bir gelecek için oluşturulan ekosistem akıllı şehirler olarak tanımlanır. İnsani sistem yapılandırılmasının dijital alanla desteklenmesine odaklanan bir oluşum vardır.Avrupa Parlamentosu tanımına göre BİT tabanlı, belediye odaklı ve çok yönlü şehirlerden oluşan yaşam alanları akıllı şehirler demektir.ISO tanımına göre ise uygulama alanı çok geniş bir şehir sisteminin uygulanışı akıllı şehir planlaması kapsamına giriyor. Dijital veri toplama alanları bu çözüm sürecinde rol alacaktır.

Evrensellik Açısından Akıllı Şehir Örnekleri Türkiye

Henüz dijital şehir nedir sorusunun uygulamada evrensel standartlarda olmaması örnekler konusunda belirsiz durum oluşturuyor. Türkiye ve dünya illerinde nasıl bir belediyecilik anlayışının olduğu değişken bir özellik gösteriyor. Karaman haricinde kısmi oluşumların İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir ve Eskişehir illerinde yayıldığı fark edilmektedir.

1. Kamu Kaynaklarının Optimize Edilmesi

Ulaşım, otopark, sağlık hizmetleri, enerji tasarrufu konularında çözüm sağlayan teknik öneriler devlet tarafından karşılanır. Akıllı şehirlerde en yüksek verimli şehirler oluşturuluyor. Yapısal açıdan bu aynı zamanda hedef akıllı şehir örnekleri olarak da değerlendirilebilir.

2. Sürdürülebilir Akıllı Şehir Sistemleri

Var olan düzenlemelerin hücresel anlamda sürdürülebilir olması akıllı şehirlerin en önemli kriterleri arasındadır. Bir seferlik düzenlemeler yerine kalıcı bir iyileştirme amacı söz konusudur. Bu anlamda diğer sınırlı düzeydeki uygulamalardan farklılık gösterdiği aşikar olacaktır.

3. Hareketi Rahatlatan Şehirler

YouTube video

Şehri kullanırken hareket alanınızın geniş olması teori ve pratik anlamda akıllı şehirlerin katkısını daha da büyütüyor. İş, okul, gezi ve diğer açılardan bağımsız ve konforlu bir yaşam amacı olduğu söylenebilir. Ulaşımı kolaylaştırmak da bu hizmet kapsamına giriyor. Dolayısıyla genel yaşam konforunda artış da kendiliğinden geliyor.

4. Daha Güvenli Şehirler

Tedirginliğinizi daha da azaltan akıllı şehir çözümleri güvenli ortamların oluşması adına kritik bir amaç taşıyor. Emniyetinizden endişe etmeden oluşan felaketlere karşı ideal biçimde çözüm bulacağınız bir sistem oluşturuluyor.

5. Şehre ve Ülkeye Yönelik Ekonomik Büyüme Hedefleri

İşletmeleri ve yatırımcıları yakından ilgilendiren ekonomik çözümler, akıllı kentlerin daha da odak noktasına gelmesini sağlıyor. Dijital açıdan birlikteliğin artışı,  pratik faydaları otomatik olarak gündeme getiriyor.   Vatandaşlar ve turistler ekonomik açıdan cazip yerleri daha çok tercih ediyor.

6. Devamlı İyileşen İtibar Projeleri

İyileşen yaşam görüntüleri akıllı şehir projesi kapsamında yeni projelerin de ardı arkası kesilmeden gelmesi anlamına gelecektir. Şehir imajının ülkeye yansımaları bu açıdan doğal bir reklam alanı oluşturuyor.

ITU Akıllı Şehirler Konusunda Ne Diyor?

Geçmişte de akıllı şehir teknolojileri ile gündeme gelen İTÜ, sürdürülebilir iyi yaşam alanlarına odaklanıyor. Temelde ekonomik ve sosyal özelliklerin iyileşmesi adına şehircilik anlayışında yaşam kalitesinin artışı akıllı şehirlerdeki en önemli hedef denebilir.

Türkiye’de Akıllı Şehirler Nerede ve Nasıl Planlama Yapılıyor?

Türkiye’de akıllı şehirler henüz çok yaygınlaşmadı denebilir. Dünyada da sayılı şehirde yapılan uygulamalar var ve bütüne bakıldığında temel düzeyde bir değişim var denebilir. Salgının küresel düzeyde şehir yaşamını etkilemesi incelenmesi gereken bir konu gibi duruyor.

İlk Akıllı Şehir Karaman

Enerji tasarrufuna bağlı şehir sisteminde Türkiye’de bir ilkle gündeme gelen Karaman, son yıllarda epey dikkat çekiyor. Devletten geniş çaplı destek alan kentte,  şehrin genelinde fayda amaçlanıyor. Senelik olarak gerçekleşen tasarrufların tek merkezden yürütülmesi diğer iller açısından da örnek teşkil edecektir.

Dünyada Akıllı Şehirler Hangileri

Dayanıklı binalarıyla da bilinen Singapur, Hong Kong, Tokyo akıllı şehir denince ilk akla gelen yerler arasında. Londra, Amsterdam, Stockholm da Avrupa’daki örnekler arasında. Tabi bu şehirlere her geçen gün yenileri ekleniyor.

Barcelona Akıllı Şehir Ne Vaat Ediyor?

YouTube video

Barcelona dünyadaki akıllı şehirler sıralamasında ayrıca bir başlık altında ele alınabilir. Kamu yararının en çok görüldüğü kentlerin başında yer alması nedeniyle örnek teşkil ettiği söylenebilir.  Kişisel veriler ve diğer bilgilerin şeffaf bir politika dahilinde halka sunulması, bireysel açıdan ayrım olmaksızın fayda sunuyor. Denge odaklı bir sistem alt yapıyı oluşturmuş da denebilir.      

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!