featured

Alkollü Araç Kullanma Durumunda Alınacak Ceza Ne Kadardır? 2020 Yılı İçin Alkollü Olarak Araba Kullanmanın Cezası Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alkollü araç kullanma, meydana gelen trafik kazalarının büyük bir çoğunluğunda en önemli neden olarak öne çıkmaktadır. Alkol nedeniyle yaşanan kazaların önüne geçmek adına devlet tüm kurumları ile mücadele ederken caydırıcı nitelikteki cezalar ile alkollü şekilde araç kullanımını engellenmeye çalışılıyor.

Peki, trafiğe alkollü olarak çıkmanın ve alkollü şekilde araba kullanmanın cezası nedir ve ne kadardır? 2020 yılı alkollü araç kullanımında verilecek cezanın miktarı nedir? İşte konuya dair tüm detaylar ve bilinmesi gerekli olanlar…

Alkollü Araç Kullanma Tespitine Yönelik Çalışmalar

Alkollü sürücülerin araç kullanmasının önüne geçmek adına trafik ekipleri tarafından yapılan denetimler ve kontroller ile trafik güvenliğinin sağlanmasına çalışılmaktadır. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda özellikle alkol metre ile yapılan kontrollerde, yasal olarak belirlenen sınırın üzerinde alkol çıkması durumunda cezalar uygulanmaktadır.

Trafik Alkol Sınırı Ne Kadardır?

Trafikte alkol sınırı ülkemizdeki hususi araçlar için 0,50 promil olarak belirlenmiştir. Ticari araç kullanıcıları için ise 0.2 promil olarak yasal alkol sınırı belirlenmiştir. Şoförlerin büyük bir kısmı trafik alkol sınırı kaç bira sorusunu da merak edebiliyor. Yapılan çalışmalar ortalama 40 yaşında, 75 kilo olan bir erkek için alkol sınırını 2 bardak biraya eşit olduğunu göstermiştir.

2020 Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadardır?

Yapılan denetimler sonucunda alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülere uygulanan para cezası 2020 yılı itibari ile 1228 TL olarak belirlenmiştir. Ancak belirtilen bu ceza miktarı ilk kez alkollü olarak yakalanan sürücülere uygulanan ceza miktarıdır. İkinci, üçüncü ya da daha çok kez alkollü olarak araç kullandıkları tespit edilenler açısından ise bu cezalar daha fazla uygulanmaktadır.

Bu kapsamda ikinci kez alkollü araç kullananlara uygulanacak para cezası 1539 TL’ye çıkmaktadır. Üçüncü kez ya da daha fazla kere alkollü araç kullandığı tespit edilenler hakkında ise para cezası 2473 TL’ye çıkmaktadır.

Para cezalarının tebliğinden itibaren ilk 15 gün içinde ödenmesi durumunda ise verilen cezalardan %25 oranında indirim elde etme hakkı bulunmaktadır.

Alkollü Araç Kullanma Trafik Puanında İndirimi

Uygulanan para cezası yanında sürücülerin trafik puanlarında da düşme yapılmaktadır. Trafik puanında düşürme ise her defasında 20 puan indirim olarak uygulanmaktadır.

Alkolden Alınan Ehliyet Nereden Geri Alınır?

Yine alkollü olarak araç kullandığı tespit edilenlerin sürücü ehliyetlerine de el konulur. Bu kapsamda geriye doğru beş yıl içinde bir kez alkollü araç kullanırken yakalananların ehliyetlerine 6 ay süre ile el konulur. Geriye doğru beş yıl içinde eğer sürücü ikinci kez alkollü araç kullanırken yakalanırsa ehliyetine 2 yıl el konulur. Üçüncü kez ya da daha fazla yakalanması durumunda ise ehliyetine 5 yıl el konulur.

Ehliyetine iki yıl süre ile el konulan sürücülerin, sürücü davranışları geliştirme eğitimine katılma zorunlulukları bulunur. Ehliyetine beş yıl süre ile el konulanların ise psikolojik değerlendirme açısından psiko-teknik testine girmeleri gereklidir.

Verilen ceza süresi dolan ve gerekli testleri geçen sürücüler uygun görülmesi halinde ehliyetini geri alabilir. Ehliyetin geri alınabilmesi için en yakın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekir.

TCK 179 Maddesi Nedir?

Alkollü araç kullanma nedeni ile ehliyetine el konulan kişiler 5237 sayılı TCK 179 maddesi nedir bir araştırması gerekiyor. Bu madde kapsamında, alkollü olarak araç kullanarak başkalarının hayatı, sağlığı ya da malvarlığı bakımından tehlikeye neden olunması da suç olarak düzenlenmiştir.

Karayolları Trafik Kanunu madde 48/6 uyarınca, 1 promilin üstünde olacak şekilde alkollü araç sevk ve idare eden sürücüler için TCK 179. Madde kapsamında trafik güvenliğini tehlikeye düşürme suçundan işlem yapılır.

YouTube video

TCK md. 179’da karşılığını bulan trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu ancak kasten işlenebilen suçlardandır. Bu sebeple, belirlenen miktarın üzerinde alkollü araç kullanma kasti bir şekilde trafik güvenliğini tehlikeye sokma anlamına gelecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!