featured

Alman Usulü Kornişon Turşusu Tarifi! Alman Tipi Tatlı Kornişon Turşusu Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanlar genellikle tatlı – ekşi arası kornişon turşu yaparlar ve yerler. Çok fazla tuzlu turşu tüketmezler. Bizler tuzlu turşuya alışkın olduğumuzdan bu turşunun tadı ilk tattığımızda biraz farklı gelebilir, fakat denendiği zaman vazgeçilemeyecek bir lezzeti vardır. Özellikle Rus salatası ya da Amerikan salatası yaparken tuzlu kornişon yerine bu kornişon turşusundan kullandığınızda arada çok büyük bir tat farkı göreceksiniz. Alman tipi kornişon turşu ile bu salataları muhakkak denemelisiniz. Alman tipi kornişon turşu yapımı oldukça kolaydır ve fazla zahmet gerektirmez. 15-20 dakika gibi bir süre içerisinde kavanozlarca turşu hazırlayabilirsiniz.

Alman Tipi Kornişon Turşusu Tarifi

Aşağıda verilecek olan bu malzemelerle 8 orta boy kavanoz turşu elde edebilirsiniz. Şimdi Türk usulü turşuya nazaran çeşitli baharatların kullanıldığı Alman tipi turşunun tarifini verelim.

Malzemeler:

3 kg küçük kornişon,2 – 3 adet büyük boy soğan veya yarım kilo minik soğan,1 baş iri taneli sarımsak,2 adet iri boy kapya biber,1 demet dere otu,Sarı hardal tohumu,Kişniş tohumu,Tane karabiber,Defne yaprağı,Kuş üzümü,2 su bardağı şeker,1-1,5 yemek kaşığı tuz,1 çay bardağı beyaz sirke (elma sirkesi de olabilir, üzüm sirkesi kesinlikle olmaz),2 litre içme suyu,8 adet orta boy kavanoz,8 adet kavanozlarınıza uygun hiç kullanılmamış yeni kapak.

Alman Kornişon Turşusu Nasıl Yapılır?

Kıtır kıtır Alman tipi kornişon turşusu hazırlamak için önce kornişonlarınızda bulunan toprakları arındırmak gerekiyor. Bunun için birkaç kere yıkadığınız kornişonları varsa sert olmayan bir fırça yardımıyla tekrar yıkayıp dezenfekte olması içinde tuzlu suda ya da sirkeli suda 15- 20 dakika kadar bekletiniz. Bekletirken yumuşamamaları için soğuk çeşme suyu tercih ediniz.Kapya biberleri ve dere otlarını da yıkadıktan sonra dere otlarını küçük küçük, kapya biberleri de yine küçük ve küp şeklinde doğrayın.Kullanacağınız soğanları minik bulabildiyseniz kabuklarını soyun, eğer bulamadıysanız 3 adet iri soğanı biraz iri şekilde küp küp doğrayın.Sarımsaklarında kabuklarını soyduktan sonra turşumuzu kurma işlemine geçelim.2 litre içme suyunu bir tencereye döküp içerisine 2 su bardağı toz şeker, 1-1,5 yemek kaşığı tuz ve 1 çay bardağı beyaz sirke ilave ederek kaynatalım. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakikada fazladan kaynatalım ve altını söndürmeyelim.Diğer tarafta sterilize edilmiş yani önceden temizlenerek kaynatılmış ve kurutulmuş her bir kavanozun içine önce 1,5 yemek kaşığı sarı hardal tohumu, 1,5 yemek kaşığı kişniş tohumu, 3 – 4 adet karabiber tanesi, tek elin yarım avuç içi kadar dere otu, 5 – 6 adet kuru kuş üzümü, 2 – 3 adet orta boy defne yaprağı, 2 – 3 adet sarımsak, küp şeklinde doğranmış yarıma yakın soğan ve her birine doğranmış kapya biberlerden eşit ölçüde koyalım.Kornişonların baş kısımlarını minicik bir şekilde keselim ve dik olarak önce kavanozların iç kenarlarına sonra ortalarına düzenli bir şekilde dizelim.Kavanozlara kornişonları sıralı dizdiğinizde dışta mükemmel bir görüntü olacaktır.Bütün kavanozlar bu şekilde hazırlanıp kornişonlarla da tamamen doldurulduktan sonra kaynayan sirkeli ve şekerli sudan kavanozlara ekleyelim. Kavanozlardaki kornişonların üzerleri iyice bu suyla kapanana kadar doldurulmalıdır.Kaynayan su içerisinde bulunan kapaklardan birer tane alarak sıkıca kavanozları kapatalım ve her kapattığımız kavanozu ters çevirelim.Bir gün boyunca ters çevrilmiş halde kavanozları bekletelim, eğer ki taşma veya akma durumuyla karşılaşırsanız süzgeç yardımıyla sirkeli suyu boşaltıp yeniden hazırlayacağınız kaynar sirkeli şekerli sudan tekrar doldurarak yeni bir kapağı kapatıp tekrar ters çeviriniz.

Alman tipi tatlı turşusu, kornişonlar sarardığı zaman yenmeye hazır hale gelmiş demektir. Bu da 1 – 2 hafta gibi bir süreye tekabül etmektedir. Verilen ölçüler tam uygulandığında çok lezzetli Alman usulü kornişon turşusu yiyeceksiniz.

Tabi bu ölçüler değiştirilebilir, fakat bu malzemelerden birisi eksik olduğunda tam lezzetinde Alman turşularınız olmayacaktır. Eğer ki tam ölçülerde turşularınızı hazırlarsanız ve olurda bir gün Alman bir kişi tesadüfen sofranıza oturursa, tasarımı da şahane olan turşularınızı gördüğünde inanın şu cümleleri kullanacaktır: “Es sieht echt lecker aus!” (Tercümesi: Gerçekten çok lezzetli görünüyor!)

Bu arada turşu konusunda çok önemli bir detayı da sizlerle paylaşmak isterim: Turşuyu kavanozdan çıkartırken lütfen metal ya da tahta ürünler kullanmayınız, kullanmanız halinde turşularınız daha çabuk bozulacaktır.

Açtığınız kavanozları muhakkak buzdolabında bekletiniz. Afiyet olsun.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!