featured

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Satışa Çıkarılıyor… Orijinal Kopya İçin Kasım Ayında Açık Artırma Gerçekleşecek…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyadaki en eski federal anayasa ünvanına sahip olan Amerika Birleşik Devletleri Anayasası ilk baskılarından biri açık artırma usulü ile satışa çıkarılacak. Bu önemli belgenin değerinin 15 ila 20 milyon dolar civarında olması bekleniyor. Müzayedeye çıkacak olan belgenin, Amerika Birleşik Devletleri Anayasasının 1787 tarihli ilk baskısından çıkarılan orijinal bir kopya olduğu ve kasım ayında açık artırma ile satışa sunulacağı duyuruldu.

Üzerinde herhangi bir imza bulunmayan, söz konusu Amerika Birleşik Devletleri anayasası ilk baskısından orijinal olarak üretilen kopyaların, o dönemde devlet yetkililerine dağıtılmak üzere toplam beşyüz adet olarak basıldığı tahmin ediliyor. Bunların içinden ise günümüze kadar korunabilen 11 adet örnek bulunuyor. İşte, müzayedeye çıkarılacak belge de, günümüze dek korunmayı başarabilen 11 örnekten biri.

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Ne Zaman Kabul Edildi?

ABD Anayasası, Amerika Birleşik Devletleri’nin yürürlükte bulunan temel ve en yüksek yasasıdır. ABD Anayasası maddeleri incelendiğinde bir önsöz, 7 madde ve 27 adet yasa değişikliğinden ibaret olduğu görülmektedir. Bu anayasa ile yetki ulusal hükümet ile eyalet hükümetleri arasında bölünür ve federal bir devlet sistemi kurulur. İlk üç madde ile kuvvetler ayrılığı ilkesi uyarınca, federal hükümetler üç bağımsız organa ayrılır. Bunlar; iki meclisli kongreden oluşan Yasama Organı, Yürütme Organı ile Yüksek Mahkeme ve diğer federal mahkemelerden oluşan Yargı Organıdır.

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası, ilk olarak 17 Eylül 1787 tarihinde Philadelphia Pensilvanya’da Anayasa Konvansiyonu tarafından ve daha sonra da her bir eyalet konvansiyonunca halk adına kabul edilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri Anayasası, kabul edildiği tarihten bu yana toplamda yirmi yedi kez değiştirilmiştir. Bu Anayasa, bir millete ait en eski federal anayasa niteliğine sahiptir.  Anayasa’nın el yazmasından oluşan kayıtları ise ABD’nin başkenti olan Washington’da bulunan National Archives and Records Administration’da (Ulusal Arşivler ve Kayıtlar Kurumunda) sergilenmektedir. 

Duyuru Anayasa’nın Kabul Ediliş Yıl Dönümünde Yapıldı

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası orjinal kopya metinlerinden birinin açık artırma ile satışa sunulacağına dair duyuru Sotheby’s Müzayede Evi tarafından yapıldı. Söz konusu duyuru ABD Anayasası’nın kabul ediliş tarihinin 234’üncü yıldönümü olan 17 Eylül tarihine denk getirildi.

Bahse konu tarihi metnin son sahibi olan “Golman ailesi”, 1988 yılında yapılan açık artırmada söz konusu anayasaya 165 bin dolar ödemişti. Oldukça nadir ve değerli olan bu evrakı yeniden satışa çıkarma kararı alan Dorothy Tapper Golman, satıştan elde edilecek tüm geliri de kendi adını taşıyan vakfa bağışlayacağını açıkladı.

İçerdiği mana ve yalnızca 11 adet kopyanın korunabilmiş olması nedeniyle milyonlarca dolar tutarında değer biçilen ve altı sayfadan oluşan metinde, kuvvetler ayrılığı, yönetim biçimi ve yasaların değişimine dair ayrıntıların tespit edildiği 7 madde bulunuyor.

YouTube video

İlk anayasanın bu orijinal kopyasının yanında, Amerikan Bağımsızlık Savaşında Kıta Ordusuna başkomutanlık yapan ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk başkanı olan George Washington imzası bulunan bir de mektup yer alıyor.  Amerika Birleşik Devletleri Anayasası içerdiği bu bilgiler sebebiyle oldukça değerli bulunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası İçin Müzayede Ne Zaman Yapılacak?

Sotheby’s Müzayede Evi tarafından duyurusu yapılan bu açık artırma ise 2021 yılının Kasım ayı içerisinde gerçekleştirilecek. Bakalım; Amerika Birleşik Devletleri Anayasası içeren orijinal ilk kopyalarından biri olan metin ne kadar bedel karşılığında satılacak? Anayasa mahkemesi görevleri nelerdir, yazımız okumak için tıklayınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!