featured

Amerikan Araba Markaları Nelerdir | En Sevilen Klasik Amerikan Araba Modelleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin bazı Amerikan araba markaları üzerinde vergi değişikliğine gitmesi sonucunda merakla araştırılan Amerikan araba markaları hangileridir? Türkiye’de çok çok yüksek fiyatlara satılan Amerikan arabaları hangi firmalar tarafından üretilmektedir? İşte, dünyanın hayranlıkla takip ettiği Amerikan arabaları markaları ve genel özellikleri!

Amerikan Araba Markaları Nelerdir

ChevroletBuickJeepChryslerHummerPontiacDodgeFordGMCLincolnCadillacMercuryPlymouth

1 – Chevrolet | Klasik Amerikan Araba Markası

Türkiye’de de çok sevilen otomobil markaları arasında yer alan Chevrolet Ünlü Araba Markaları ve Ülkeleri listelerinde sık sık yer almaktadır. Klasik Amerikan araba modellerinin de çok sevildiği ülkemizde 1961 model bir Chevrolet Bel Air sahibi olmak istemeyen pek az kimse bulunur.

YouTube video

Adını Kurucusu Louis Chevrolet’den alan Amerikan araba markası Chevrolet, 1911 yılında kurulmuştur. 2015 yılı itibari ile Batı ve Doğu Avrupa sahasında satışlarını yoğunlaştıran marka, Türkiye’de yalnızda 66 yetkili servis tarafından bakım ve onarıma tabi tutulmaktadır.

Türkiye’de sıfır otomobil satışı durdurulmuş olan Amerikan arabaları arasında yer alan Chevrolet bu anlamda Türklerin en çok sevdiği markalardan biri olmayı başarmıştır. Çünkü pazarda ne kadar az sayıda alternatif bulunuyorsa, o kadar kıymetli olacağı bilinmektedir.

Ayrıca son dönemde Enes Batur ile yeniden gündeme gelen Chevrolet Camaro SS fiyatı ve performansı ile hem magazin hem de otomobil dünyasında çokça konuşulmuştu.

2 – Buick

Buick Motor Division ismi ile piyasaya çıkan Amerikan araba markası Buick, tıpkı Chevrolet gibi General Motors bünyesinde üretilmektedir. Amerikan arabaları arasındaki, en yaşlı marka olan Buick, 1899 yılında kurulmuştur.

Buick markası da tıpkı Chevrolet marka otomobillerde olduğu gibi görenlerin ağzını açık bırakacak modellere sahiptir. 1975 Buick Electra 225 modeli ile dünyanın en özel klasik otomobillerinden birine sahip olan marka, dünyanın en sevdiği klasiklerin de üreticisidir.

3 – Jeep | En Çok Tanına SUV Otomobil Markası

Türkiye’de bir dönem SUV otomobil modellerine ismini veren Jeep, Amerikan araba markaları arasında önemli bir yere sahiptir. Hala günümüzde başka bir otomobil markasına ait bir SUV otomobil modeli için Jeep tanımını kullanan binlerce insan bulunmaktadır. Bu da markanın kendisini dünya markası haline getirmesi ile yakından ilgilidir.

Bir dönemin arazi ve savaş aracı olan Jeep 1943 yılında üretime başladı. Askeri alanda çok faydalı bulunan bu otomobillerin sivil hayata da geçmesi, bir Amerikan arabasının daha hayatımıza girmesini sağladı.

4 – Chrysler

YouTube video

1925 yılında Amerika’da kurulan Chrysler şirketi Dodge markasını satın aldıktan sonra dünya pazarına açılmıştır. 2009 yılında Fiat markasının %35’lik kısmını satın aldığı firmanın adı FCA yani Fiat Chrysler Automobiles olarak değiştirilmiştir. Çok sayıda Klasik Amerikan araba modelinin üreticisi olan FCA yani Chrysler otomobil modelleri hemen herkesin hayallerini süslüyor. Amerikan araba markaları arasında önemli bir yere sahip olan bu otomobiller dünyanın her yerinde ilgi toplamayı başarıyor. 

5 – Hummer

https://www.youtube.com/watch?v=MjMhZKmHKGk

Amerikan araba markaları arasında önemli bir yere sahip olan Hummer tek bir alanda çalışmaktadır. Yüksek özellikli arazi aracı ve askeri araç üretimi yapan, General Motors tarafından oluşturulan bir marka olup Çinli bir iş insanına satılmıştır. Fakat söz konusu satışın Çin yönetimi tarafından desteklenmemesi üzerine anlaşma iptal edilmiştir.

6 – Pontiac

1906 yılında General Motors tarafından üretilmeye başlanan Amerikan araba markaları arasındaki Pontiac, 2009 yılına kadar üretilmiştir. Tüm dünyayı etkisi altına alan Kara Şimşek dizisinde kullanılan 1982 model Pontiac Firebird Trans Am, markanın en özel ürünlerindendir. Kara Şimşek aynı zamanda Klasik Amerikan araba modelleri arasında yerini almaktadır.

7 – Dodge

1914 yılında Dodge Brothers Motor Vehicle Company ismi ile üretime başlayan firma, 1928 yılında Chrysler A.Ş. tarafından satın alınmış ve 1990’lı yıllara kadar küçük aile arabası türünde üretim yapmıştır. 1990’larda pikap ve light-truck model otomobil üretimine de geçen Dodge, klasik Amerikan araba modelleri üreticileri arasında yer almaktadır.

1974 Dodge Challenger bir otomobil ile dünyanın en şanslı ya da zengin insanı olduğunuzu düşünebilirsiniz. Bu otomobile sahip olmak sizi çok havalı gösterecektir. Amerikan araba fiyatları konusunda en yüksek çıtanın oluştuğu bu modellere sahip olmak istiyorsanız, 1 milyon TL civarında bir bütçeyi ayırmış olmanız gerekecek.

8 – Ford

Dünyanın en önemli mühendislerinden biri olan Henry Ford tarafından kurulan Ford markası, Klasik Amerikan araba modellerinden, arazi tipi otomobillere, spor Amerikan araba modellerinden ticari araçlara kadar hemen her türde üretim yapmıştır.

Türkiye’de en çok kullanılan otomobil markalarından olan Ford firmasının ikonlaşmış ürünü Ford Model A olmuştur. 1927 yılında üretilen model, 4 milyon 858 bin 644  adet üretim ile rekor kırmıştır. 1931 yılına kadar üretilen model, yerini Model B’ye bırakmıştır.

Shelby GT500 1967 “Eleanor” modeli, Klasik Amerikan arabaları listelerinde ilk sıralarda yer almaktadır. Nicolas Cage’in başrol oynadığı 60 Saniye filminde de önemli bir yere sahip olan bu model, otomobil severlerin en büyük hayalidir.

9 – GMC

Amerika’da cip, kamyon ve kamyonet üretimi ile başlayan bir markalaşma hikayesine sahip olan GMC açılımı General Motors Company ‘dir. General Motors firmasının altına girmesi ile markanın ismi GMC Truck olmuştur.

İşte, bir 2020 Harley-Davidson GMC Sierra Truck! Kamyonet severlerin ve arazi tutkunlarının büyük bir heyecanla takip ettiği GMC Truck markası daha çok Kuzey Amerika ve Orta Doğu’da pazarlanıyor. Bu kocaman arazi araçlarının fiyatı Amerika’da 95 bin dolar kadardır. Fakat ülkemizde ödenmesi gereken vergiler ile  bir 2020 Harley Davidson GMC Sierra Truck almak için çok daha yüksek bütçe ayırmalısınız.

10 – Lincoln | Ford Motor Company

 

Amerikan araba markaları arasında önemli bir yere sahip olan Lincoln, ülkenin dev firmalarından Ford Motor Company tarafından üretilmektedir. Lincoln markasının en büyük rakibi General Motors tarafından üretilen Cadillac markasıdır. Sektördeki bir çok teknolojinin ilk kullanıcısı olan Lincoln markası, genellikle Kuzey Amerika’da satışa sunulmaktadır. Üretimin % 98’i Amerika’da, geriye kalan %2’lik kısmı ile dünyaya satılmaktadır.

İşte, bir klasik Amerikan arabası modeli! 1982 Lincoln Mark VI American Classic Luxury Coupe bir showroom versiyonu. Sahibi bu arabayı satmayı asla düşünmediğini söylüyor. Buna da hak veriyor olmalısınız.

11 – Cadillac | General Motors

Yine dev Amerikan otomobil firması General Motors tarafından üretilen bir marka olan Cadillac bir lüks otomobil markasıdır. 1902 yılından beri üretilen otomobilleri ile araba tutkunlarının en sevdiği modellere imza atan marka, çok sayıda klasik araba modelinin de sahibidir.

Şile’de yaşayan bir otomobil severin sahip olduğu bu klasik Amerikan arabasının adı Cadillac Coupe DeVille. Otomobilin sahibi bu muhteşem makineyi Amerika’da bir açık artırmada almış. 2016 Kasım ayında Türkiye’ye getirdiği bu özel otomobili tam 2 senede toplayan otomobil tutkunu, kendisi için çok özel olan bu makineyi satmayı düşünmüyor.

12 – Mercury | Az Bilinen Amerikan Araba Markaları

Türkiye’de tanınmayan Mercury otomobil modeli, sadece Amerika’da satılan bir otomobil markasıdır. Amerikan arabaları arasında Ford Motor Company tarafından üretilen bir diğer marka olan Mercury, Ford otomobil modellerini kendi markası altında üretmektedir.

1950 model Mercury 8 Sedan 255, geçmişe özlem duyan klasik otomobil tutkunlarının büyük bir beğeni ile takip ettiği makinelerden biridir. Öyle ki üretim yılına bakıldığında oldukça güçlü bir motora sahip olan bu klasik otomobil, iç tasarımı ile de dikkat çekmektedir.

13 – Plymouth

1928 yılına üretime başlayan Amerikan araba markası Plymouth son otomobilini 2001 yılında yapmıştır. Bu nedenle hem parça bulması zor hem de klasikleri çok yüksek fiyatlara satılmaktadır. İşte, bir 1971 model Plymouth Road Runner. Çok şık değil mi? Bugünlerde bir Plymouth sahibi olmak oldukça büyük bir zenginliktir. Çünkü bu otomobillerin üretimi durduğu için dünyadaki sayısı gittikçe azalıyor.

Amerikan Araba Markaları Fiyatları Değişti mi

Son yapılan vergi düzenlemesine göre ülkemizde satılığa sunulan Amerikan araba sahibinden ve otomobil satış sitelerindeki fiyatları bir anda yükseldi. ÖTV zammı sonrası fiyatı artan araba markaları arasında Amerikalı otomobiller de yerini aldı. İşte, en beğenilen modelleri ile Amerikan Araba Markaları!

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!