featured

Apandisit Patlarsa Ne Olur ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Apandisit patlarsa ne olur diye merak edenlere cevap verilmek üzere yazılan bu yazı sayesinde kafanızda oluşan tüm sorulara yanıt bulmaktasınız. Apandisit insan vücudunun içerisinde yer alan ortalama olarak 9 cm uzunluğundaki küçük kese şeklinde bir organdır. Apandisit ne işe yarar sorusuna basit bir cevap verilebilmektedir.

Apandisit Ne İşe Yarar ?

Gövdenin sağ alt köşesinde bulunan apandisit sindirim sisteminin bir parçası olan kalın bağırsağa bağlı bir şekilde işlevlerini yerine getirmektedir. Kesenin büyüklüğü yaşa göre değişkenlik göstermektedir. Çocuklarda 35 cm kadar büyüklük gösterirken, yetişkinlerde 9 cm kadar düşmektedir.

Çocuk yaşlardan yetişkin olan yaşlara ilerledikçe bu organ gittikçe kapanmakta ve küçülmektedir. Apandisitin vücutta ne işe yaradığı konusunda kesin bir bilgi ortaklığı olmasa da genel kanı sindirim sisteminde yardımcı görevler üstlendiğine yönelik kendini göstermektedir. Apandisitin bir diğer görevi ise hastalık dönemlerinde sindirim sisteminin bir nevi organı sığınak olarak kullanması şeklinde de ifade edilmektedir.

Yine apandisitin vücutta ne işe yaradığı bilinmemekle birlikte bağışıklık sistemini destekleyici organ olduğu düşünülmektedir. Ayrıca apandisitin herhangi bir rahatsızlığa sebebiyet vermemesi durumunda da alınması vücuda doğrudan zarar verdiği üzerine hiçbir tespitte bulunmamaktadır.

Apandisit Patlarsa Ne Olur ve Belirtileri Nelerdir?

Apandisit patlarsa ne olur demeden önce belirtilerinin neler olduğuna eğilmek daha çok önem arz etmektedir. Apandis; karnın sağ alt köşesinde bulunan kalın bağırsağa bağlı ince ve küçük bir organdır. Apandisit ise; apandis de meydana gelen iltihaplanma veya şişme durumlarında patlama şeklinde meydana gelen rahatsızlığa verilen isimdir. Vücuttaki görevinin kesin olarak bilinmediği bu organın alınmasında hiçbir sakınca yokken, şişmesi ya da iltihaplanması sonucunda ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır.

Apandisit rahatsızlığı kendini öncelikle karnın sağ orta kesiminde aralıklı ağrılarla belli etmektedir. Apandisit ağrısı ne kadar sürer sorusu için bu ağrının 4-5 saat kadar sürdüğü söylenebilir. Aralıklarla devam eden bu ağrıların şiddeti git gide artar ve organın bulunduğu noktada sabitlenir. Bu noktaya dokunulduğunda veya bastırıldığında bir şişlik hissi olur ve ağrı kendini hissettirmeye başlar. Aynı zamanda yürümekte, oturmakta ya da ayakta durmakta kişi zorluk çekmeye başlar. Ayakta durdukça artan ağrılar uzandığında azalma gösteriyorsa bu da apandisit belirtileri arasında yer almaktadır.

Apandisit patlarsa ne olur sorusu nasıl anlayabilirim sorusunu da beraberinde getirmektedir. Yukarıda saydığımız belirtilerin yanında bir de mide bulantısı yer almaktadır. Ağrı ile beraber mide bulanmasında şiddette artış gösteriyor ise bu durum apandisin şiştiğine işaret etmektedir. Ağrının şiddetlendiği bölgeye baskı uygulamak, bastırmak veya öksürerek müdahale etmek ağrının şiddetini daha da artıracaktır. Bu gibi durumlardan uzak durarak derhal bir hastaneye gidip doktor muayenesinden geçmeniz gerekmektedir.

Bu sancılı hastalığın belirtileri arasında iştah kaybının yaşanması da bulunmaktadır. Kişiyi genellikle hasta ve halsiz hissettirir. Aynı zaman da ya kabızlığa yol açar ya da tersi yönde etki göstererek ishale yol açmaktadır. Bu sorunların sebebi genel olarak apandis girişlerinin meyve çekirdekleri veya zararlı parazitlerin bazı nedenlerden ötürü tıkamasıyla içeride bulunan ve çoğalan bakterilerin keseye uyguladıkları basınç şeklinde kendini göstermektedir. Son olarak karnın sağ alt köşesinde giderek şiddet artışı gösteren ağrınız mevcut ise en yakın bir sağlık kuruluşuna derhal gitmeniz gerekmektedir.

Apandisit Tedavisi Nasıl Yapılır ?

YouTube video

Apandisit patlarsa ne olur denilen durumda akla ilk gelen ve en yaygın olan müdahale şekli ameliyat operasyonu ile kesenin vücuttan çıkarılmasıdır. Cerrahi operasyonlar içerisinde en yaygın olarak yapılan apandisit ameliyatı kolay ve iyileşme süreci uzun sürmeyen sağlık durumlarındandır. Apandisin çıkarılmasında en çok bilinen uygulama açık cerrahi operasyonlardır. Ancak günümüzde laparoskopi adı verilen yöntemle göbek deliğinden girilerek açık ameliyat olmaksızın hastalığın tanı ve tedavisi gerçekleştirilebilmektedir. Her iki yöntemde de ortak olan işlemlerin gerçekleştirilmesi için genel anestezinin kullanılıyor olması durumudur.

Halk arasında bilinen ismiyle kapalı cerrahi ameliyatı apandisit probleminde genellikle tercih edilen yöntem olmaktadır. Kapalı gerçekleştirilen ameliyat sayesinde kişinin iyileşme süreci açık ameliyata göre daha erken şekilde gerçekleşmektedir. Bu nedenle gerek doktorlar tarafından gerekse hastalar tarafından tercih edilen yöntem kapalı cerrahi operasyon olmaktadır. Apandisit ağrısı nasıl geçer sorusu için acil müdahalenin gerekli olduğu cevabı verilebilir.

Apandisit Ameliyatı İçin Açık Operasyon mu Kapalı Operasyon mu Tercih Edilmeli?

Apandisit patlarsa ne olur Apandisit Ameliyatı olur muyum sorularına verilecek cevaplar iki farklı şekilde bulunmaktadır. Kapalı cerrahi ameliyatı genellikle apandisit ameliyatlarında tercih edilen yöntemdir. Bu yöntem sayesinde ameliyat sonrası rahatlıkla atlatılmaktadır. Bu operasyon esnasında hastanın müdahale edilecek bölgesine 3 veya 4 adet küçük çapta çizikler açılarak işleme başlanmaktadır. Açılan bu deliklerin içerisinden sorunlara kamera ve diğer gerekli tıbbi cihazlarla giriş yapılmaktadır. Girişler ile karın boşluğuna ulaşılarak sorunlu olan apandise müdahale gerçekleştirilmektedir.

Bazı durumlarda ise kapalı cerrahi işlem yerine açık ameliyat gerekli olmaktadır. Açık ameliyatı gerektiren durumlar arasında apandisin patlamış olması ve daha önceleri karından yapılmış olan açık ameliyat operasyonunun olması bulunmaktadır. Apandisit patlarsa ne olur denilen durumda açık ameliyat müdahalesi gerekli cerrahi işlem olacaktır. Açık ameliyat işlemlerinde cerrahi müdahalelerin yapılmasını karında oluşan yumru biçimindeki kitlelerin bulunması da zorunlu hale getirmektedir.

Açık ameliyatta ise operasyon sağ alt karın boşluğuna büyük kesim yapılarak cerrahi işlem başlatılmaktadır. Uzman doktor bu kesik ile sorunlu olan organa ulaşır ve müdahale eder. Operasyon sonrası açılan kesikler dikilerek kapatılır ve işlem tamamlanmış olur. Her iki ameliyat sonrasında da çıkarılan apandisin neden patladığını bulmak için patolojiye gönderilmesi gerekmektedir.

Apandisitin alınmasından sonra iyileşme süresi açık ve kapalı ameliyatlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Kapalı cerrahi işlemde iyileşme süreci birkaç hafta iken açık cerrahi işlemde iyileşme 6 haftaya kadar uzamaktadır. Ancak açık ameliyat ile apandisi alınanlar 6 hafta boyunca vücudu yoracak her türlü faaliyetten uzak durmalıdırlar. Apandisit patlarsa ne olur sorusuna tüm açıklıkları getirdikten sonra, son olarak bu süreçte her türlü enfeksiyona maruz kalmamak için gereken tüm özenin sağlanmasına dikkat edilmelidir.

Vücudun alt kısmında yer alan apandisit nedir, apandisit neden olur ve  apandisit patlamasının etkileri nelerdir sorularına cevap verdiğimiz yazımıza benzer pratik sağlık sorunları ve çözümleri için Sağlık kategorimizi takip etmeye devam ediniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!