featured

Araba Alım Satım İşlemlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni bir araç alacağınız zaman online ilan sayfalarını mı takip edersiniz? Yoksa tanıdık birinden mi araç alırsınız? Peki, beğendiğiniz araç ile ilgili detay sormak için mesaj yolunu kullanır mısınız? Size uygun olduğunu düşündüğünüz arabayı nasıl tanırsınız?

2.el araba alım satım işleminde birçok mağduriyet yaşanmaktadır. Bu bazen aracı çok güvendiğimiz birinden almamızdan kaynaklanır. Hiç kontrol dahi ettirmeden direkt noter işlemleri halledilir. Bazen dolandırıcıların tuzağına düşülür. Bazen aracılar üstünden satış alınır; bazense araçlar direk sahibinden satın alınır. Her kimden her nereden alırsak alalım aracı en ince ayrıntısına kadar inceletmemiz gerekir.

1 – Araba Alım Satım İşleminde Ekspertizin Önemi

Günümüzde araç alım satım işleminde yaygın olarak kullanılan bir araç inceleme sistemidir. Ekspertizi yapmakta kurumsal veya butik birçok firma bulunmaktadır. Araba almak isteyen kişilerin doğal olarak önceliği tanıdığı, samimiyeti bulunan ustalardır. Fakat ustası bulunmayan araç alıcıları ise rastgele gireceği bir ekspertiz noktasına güvenmek mecburiyetindedir.

Ekspertiz noktalarının öncelikli görevi işini oldukça şeffaf ve tarafsız bir şekilde yapmaktır. Söz konusu araçta eksiklerin neler olduğunu azaltmadan ve arttırmadan müşterilerine anlatmalıdır. Bununla beraber müşteri memnuniyetini de üst düzeyde tutmaları firma adına avantaj olacaktır. Çünkü müşterinin oradaki memnuniyeti ekspertiz firmasının müşteri potansiyelini arttıracaktır.

2 – Ekspertiz Seçimi Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Araba alım satım için ilk başta gidilen ekspertiz noktasının gerekli birimlere bağlı olduğuna dair belgeler kontrol edilmelidir. Daha sonrasında kontrolleri sağlayacak olan çalışanların yetkinlik durumları incelenmelidir. Bu hususlar doğru ölçüdeyse kontrollere başlanmasına izin verilmelidir.. İşe başlandığı andan itibaren gözlerinizle takip etmenizde fayda vardır. Ustanın aracınıza zarar verip vermediğine veya unuttuğu bir noktanın kalmadığına emin olunması açısından bu oldukça doğru bir davranış olacaktır. İşlem sonlandığında size sunulan veriler ile sizin aracınız hakkında bariz farklar varsa itiraz hakkınız doğar. Böyle bir durumla karşılaşmanız firmanın işinde profesyonel olmadığının kanıtıdır. Gerekli birimlere şikayetlerde bulunabilirsiniz.

3 – Ekspertiz Esnasında Yapılabilecek Hileler

Bazı firmalar maliyeti ve işçiliği düşürmek amacıyla sunulması gereken hizmetleri sunmamaktadır. Hangi model arabanız olursa olsun, model yılına bakmaktasızın, gittiğiniz ekspertiz firmasının yanal kayma(dingil arası mesafe) testi, motor güç testi, şanzuman testi, fren testi ve süspansiyon testlerini eksiksiz yapıp bir rapor eşliğinde sunması gerekmektedir.Bunların yanı sıra alım satımda araç simsarlarına denk gelme ihtimaliniz vardır. Bu kişiler kaportası hasarlı veya çok işlemli, sağlıksız motorlu, kilometresi azaltılmış, turbo sorunlu, elektrik aksamı sıkıntılı ve çalıntı arabalar satabilmektedir. Bu durumlar farkedilmediği takdirde alıcıya doğrudan mağdur duruma düşürmektedir.

4 – Kaportanın Doğru İncelenmesi

Araba alım satım işlemi yaparken kaportayı incelerken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. İlki araçta herhangi parçanın değişip değişmediğidir. İkincisi ise boyalı parçaların bulunup bulunmadığıdır. Parça değişim durumu aksamların vidalarından anlaşılmaktadır. Eğer ki vidalarda soyulma veya yalama durumu varsa o aksam değiştirilmiştir. Boya konusu ise değişime göre daha hassastır. Araç üzerindeki boyanın mikron birimi üzerinden ne kalınlıkta uygulandığı bilinmektedir. Bu veriler her araba için fabrikalar tarafınca otomatik olarak algılanır ve bu fiyat üzerinde değişikliğe neden olur. Ekspertiz esnasında ölçülen değerler bu veriler ile örtüşüyorsa aracın o aksamında boya işlemi uygulanmamıştır.

5 – Motor İncelemesi

Motor incelemesi esnasında motor sandığının açılması mümkün değildir. Ancak bir sıkıntı varsa normal rutin sesin dışında sesler olacaktır. Bunlar üzerinden sıkıntılar belirlenebilir. Araç lifte kaldırılıp alt takımlarına bakıldığı esnada tüm motor incelenerek herhangi bir yerinden kaçağı olup olmadığı anlaşılabilir. ckontrollerinde kavramamın durumu anlaşılır. Eğer ki vites geçişleri sert oluyorsa kavrama bakıma alınmalıdır.

Bu yollar izlenerek ekspertiz sağlıklı bir şekilde sonuçlanır. Çıkabilecek olası masraflar belirlenir.

Satılık araba ilanları incelenirken arabam.com giriş , hürriyet oto ve sahibinden.com giriş siteleri takip edilerek en ucuz ikinci el arabalar araştırılabilir. Araba alım satım işi yapan kişilerin 2. el araba modelleri ve fiyatları ile model bazlı örneğin 2000 model araba fiyatları gibi konularda deneyimli olmaları gereklidir. 

Araba alım satım işi şans değil dikkat işidir. Yani, bir araç satın alırken hem teknik hem de ekonomik kriterlerin birbiri ile uyumlu olması ve fiyat performans karşılaştırmasının doğru yapılması gereklidir. Ayrıca araba alırken dikkat edilmesi gereken noktalara eksiksiz uyulmalıdır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!