featured

Araç Muayenesi Ödemesinde Yeni Dönem Başlıyor Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Araç muayenesi ödemelerinin kredi kartı ile yapılabilmesi için çalışmaların başlatıldığı bilgisi paylaşıldı. Bu uygulama sayesinde nakit parası olmayan ve muayene için maaş gününü bekleyen araç sahiplerine kolaylık sağlanması bekleniyor. Ayrıca nakit parası olmadığı için muayene gününü kaçıran vatandaşlar için de bir fayda sağlamış olacak.

Türkiye’deki milyonlarca araç sahibi ilgilendiren gelişmeyi Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu anlattı. Ağaoğlu’na göre bu uygulama birçok vatandaşın aleyhine olacak bir uygulama olacak. Yeni çalışma sayesinde araç muayenesi gününü kaçırmadan, nakit ihtiyacı hissetmeden ücretleri kredi kartı ile ödeyebilecekler.

Araç Muayene İstasyonlarında Ödeme Kolaylığı

Araç muayene istasyonlarını geçeceği yeni ödeme türü sayesinde kolaylık sağlanacağı öngörülüyor. Yeni çalışmanın özellikle nakit parası olmayan kişilere fayda sağlaması bekleniyor. Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran Aydın Ağaoğlu;

“ Bilindiği üzere araç muayenelerinin belirli periyotlarda yaptırılması yasal zorunluluktur. Muayene tarihini geçirenler cezaya muhatap olmakta hatta verilen bir haftalık sürede muayenesini yaptırmadığı takdirde aracı aracı bağlanabilmektedir. Ne var ki yeteri kadar nakit parası olmayan araç sahipleri maaşını alacağı günü beklerken muayene süresi geçebiliyor. Hem ceza hem de faizle karşılaşabiliyorlar.Bu nedenle uzun süreden beri araç sahipleri muayene istasyonlarında kredi kartıyla ödeme kabul edilmesi için sosyal medyadan kampanya yürütmekteydiler. Pandemi sürecinde nakit alışverişlerde paranın da bulaşmaya yol açabileceğini göz ardı etmeden bir an önce tüm muayene istasyonlarında kartlı ödemeye geçilmelidir.” İfadelerini kullandı.

Kartlı Ödeme Kabul Eden İstasyonlarda Kart Komisyonuna Üst Sınır Getirildi

Araç sahiplerinin en şikayetçi oldukları konulardan birisi de alınan yüksek muayene ücretleri. Egzoz muayenesi ve otomobil muayenesi için 422 lira ödeyen araç sahipleri bu ücretlerde indirim bekliyor. Bu konuda da çalışma yürütüldüğünü söyleyen Ağaoğlu, kart ile ödeme alacak işletmelerin komisyon oranlarında üst sınır belirlendiğini ifade etti. Açıklamalarına devam eden Ağaoğlu;

“ Kredi kartıyla ödeme kabul eden iş yerlerinden alınan komisyona BDDK tarafından yüzde 1.6 oran üst sınır getirildi. Bazı iş yerleri kartla tahsil ettikleri 100 lirayı hemen ertesi gün bankadan 98.4 lira olarak nakit alabiliyorlar. Bazıları da bir müddet bankada kalmasına rıza gösteriyor ve tutarın tamamının hesabına aktarılmasını istiyor” dedi.

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Belirli periyotlarla ve zorunlu olarak yapılması gereken muayene hakkında özellikle yeni araç sahibi kişiler fazla bilgi sahibi değiller. Bu nedenle ilk muayene tecrübelerinde büyük sıkıntı yaşayabiliyorlar. Sıkıntı yaşamak istemeyen kişiler de araç muayenesi nasıl yapılır diye araştırıyor ve ne yapacaklarını bilerek istasyona gidiyorlar.

Muayene öncesi, muayene sonrası ve muayene sırasında yapılması gerekenler şöyledir;

1- Araç Muayenesi Randevusu Alın

Muayene istasyonlarına direkt giderek işlem yapmanız mümkün değildir. Aşırı bir yoğunluk olduğu için randevu sistemi ile çalışılmaktadır. Bu nedenle istasyona gitmeden önce online olarak randevu almanız gerekir. Size verilen gün ve saatte orada olmanız gerekir aksi takdirde randevu hakkınız gidecektir.

2- Aracın Ceza ve Borç Geçmişini Kontrol Edin

Bir aracın borcu var ise muayene kabul edilmiyor. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için aracınızın; trafik cezası, kaçak köprü geçiş cezası gibi cezalarının olup olmadığını kontrol edin. Cezaları var ise onları ödeyerek muayene gidin.

3- Egzoz Gazı Emisyonu Ölçümünün Geçerliliğini Kontrol Edin

Egzoz gazı emisyonu standart olmayan araçlar muayene sırasında ağır kusurlu araç olarak değerlendirilir. Böyle bir sonuç almamak için egzoz gaz emisyonunun uygun ölçülerde olduğundan emin olun.

5- Muayenede İstenen Gerekli Belgeleri Hazırlayın

YouTube video

Ruhsat, trafik sigortası, vekalet durumu kontrolü belgelerinin yanınızda olduğundan emin olun. Muayene işlemlerinin başlatılabilmesi için bu belgeler gereklidir.

6- Gerekli Ekipmanları Tamamlayın

İlk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı, stepne ve aracınızın cinsine göre diğer ekipmanları bulundurun. Bu araçların olmaması durumunda muayeneden olumlu sonuç alamayabilirsiniz.

Tüm kontrolleri yaptıktan sonra, belgeleri tamamladıktan sonra araç muayenesi için hazırsınız. Size verilen randevu saati ve tarihinde muayene istasyonunda bulunun. Size verilen saatte orada olmazsanız randevu hakkınız geçecektir. Böyle bir durumda muayene tarihini de kaçırabilir ve ceza yiyebilirsiniz.

YouTube video

Araç muayene randevusu için TÜVTÜRK sitesine bakabilirsiniz. Randevu almak burada gösterilen adımlar ile son derece kolaydır. Öncelikle siteye giriş yap, muayene sürelerini incele, araçlar için neler isteniyor kontrol edin ve randevunuzu alın.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!