featured

Aralıklı Oruç Faydaları Nelerdir | Aralıklı Oruç Diyeti Yaparak Sağlığınıza Kavuşun!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

Aralıklı oruç faydaları nedeniyle günümüzde diyet yapanların başvurduğu bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle son zamanlarda popülerlik kazanan aralıklı oruç diyeti, uzun saatler aç kalınmasını gerektirdiği için pek çok kişi bu diyeti uygulamaya devam edemiyor. Ancak aralıklı orucun faydaları nedeniyle bu diyet türüne alışmaya çalışmakta yarar var. 

Aslında oldukça eskilerden beri sağlıklı beslenme rutini olarak benimsenen aralıklı açlık yani aralıklı oruç, günümüzde diyet yaparak kilo vermek isteyenlerin amacına hizmet ediyor. Aralıklı orucun pek çok farklı uygulaması bulunuyor ve insanlar kendilerine en uygun aç kalma süresine göre diyet yapabiliyor. İşte aralıklı oruç faydaları ve bu beslenme yöntemiyle ilgili merak edilenler…

Aralıklı Oruç Nedir | Aralıklı Oruç Faydaları Nelerdir ?

Aralıklı orucun faydalarından önce aralıklı oruç nedir sorusuna yanıt vermek gerekiyor. Aralıklı açlık, günün belirli saatlerinden yemek yeme, günün belirli saatleri arasında da aç kalma mantığına dayanıyor. Günümüzde kilo vermek isteyenler için iyi bir seçenek olan aralıklı açlık diyeti, yalnızca kişilerin sağlıklı bir şekilde kilo vermesini sağlamıyor, aynı zamanda sağlıklı beslenme yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.   Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu Youtube kanalı için hazırladığı videoda aralıklı oruç faydaları anlattı. Üzerinde her geçen gün farklı bir bilimsel çalışmanın yapıldığı aralıklı oruç diyetinin, her geçen gün farklı bir yararı olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Yörükoğlu, aralıklı orucun faydaları konusunda izleyicilerini bilinçlendirdi. İşte aralıklı oruç faydaları

1 – Kilo Verilmesini Kolaylaştırır

Aralıklı oruç uygulamasının en önemli etkilerinden bir tanesi, metabolizmayı düzenlemesidir ancak günümüzde çoğu kişi aralıklı açlığın kilo verdirme özelliğine daha fazla önem göstermektedir. Aralıklı oruçta asıl amaç kilo verilmesini sağlamak değildir ancak, uygulama sonrasında sağlıklı bir şekilde kilo verilmiş olmaktadır.

2 – İnsülin Direnci Kırılması

İnsan vücuduna belirli bir süre kalori girmemesinin sonucunda kan şekerinde sağlıklı bir düşme yaşanmaktadır. Bunun sonucunda da insülin direnci kırılması başlamaktadır. Aralıklı oruç beslenmesi uygulamasının düzenli olarak yapılması sonucunda, insülin direnci konusunda iyileşmeler gözlemlenmekedir.

3 – Karaciğer Yağlanması Giderici

Aralıklı oruç faydaları arasında karaciğer sağlığına olumlu etki etmesi de yer almaktadır. Günümüzün modern toplumlarında karaciğer hastalıkları oldukça fazladır.  Üstelik karaciğerde yaşanan sorunlar, başka hastalıkların da ortaya çıkabilmesine neden olmaktadır. Bu noktada aralıklı oruç, karaciğer sağlığının korunmasında da etkili olduğu için tavsiye edilmektedir. Çünkü aralıklı oruç ile bir süre vücuda kalori girmeyince, karaciğerdeki yalanmada gerileme başlamaktadır.

4 – Enflamasyon Baskılar

En ilginç aralıklı oruç faydaları arasında; enflamasyon baskılaması yer almaktadır. Pek hastalığın gelişmesinde risk faktörü olan enflamasyon, aralıklı açlık beslenmesi sayesinde baskılanabilmektedir. Yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda kandaki CPR gibi enflamasyon göstergelerini düşürdüğünü ortaya koymuştur.

5 – Aralıklı Oruç Faydaları : Kalp Damar Hastalıklarından Korur

Kandaki şeker, enflamasyon ve kötü kolesterol, aralıklı oruç sayesinde baskılanmaktadır. Bu nedenle de kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri düşürülmektedir. Aralıklı oruç faydaları arasında çeşitli hastalıkların oluşumunu önlemek vardır. Bu hatalıklarından bazıları da kalp damar hastalıklarıdır. Sağlıklı beslenme yöntemlerinden biri olan ve hakkında Nobel Ödülü bulunan aralıklı oruç ile siz de kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi düşürebilirsiniz.

6 – Tansiyon Düşürücü Etki Gösterir

Aralıklı açlığın tansiyon düşürücü etkisi yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır. Yapılan araştırmalara göre aralıklı oruç uygulaması yapan kişilerin tansiyonu dengelenmektedir. Çünkü bu beslenme rutini sayesinde vücuttan fazla kilolar gitmekte ve kalpteki baskı azalmaktadır. Bu sayede de tansiyon düşürücü etki ortaya çıkmaktadır.

7 – Aralıklı Oruç Faydaları : Gençleştirir

Aralıklı oruç faydaları arasında gençleştirici etkisi de bulunuyor. Otofoji etkisi anlamına gelen bu etki, hücrelerimizin gençleşmesi sağlıyor. Gençleşen hücreler sayesinde organların daha sağlıklı olması da gerçekleşiyor. Kısacası; aralıklı açlık sayesinde hücrelerimizde bulunan eskimiş proteinler yenilenmekte, yok edilmekte ve enerji olarak kullanılmaktadır. Böylelikle vücutta yenilenme sağlanmaktadır.

8 – Kanserden Korur

İnsanı kanserden koruma da aralıklı oruç faydaları arasında yer almaktadır. Bu, aralıklı açlığın yeni anlaşılan özelliklerin arasında bulunmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalara göre; 4 haftayı geçen aralıklı oruç beslenmesi uygulaması sonrasında, kandaki anti kanser maddelerinin düzeyinde artışların olduğunu ortaya koymuştur. Bu maddeler, kanser hücrelerinin üremesini yavaşlattığı için, aralıklı açlık kanserden korucuyu bir özellik taşımaktadır.

9 – Beyin Sağlığını Korur

Aralıklı orucun faydaları arasında besin sağlığını koruması da yer almaktadır. Aralıklı oruç beslenmesinin şeker ve kolesterol dengeleyici özelliği ile enflamasyon baskılaması özelliği bütün organlarda iyi sonuçların ortaya çıkmasına neden olduğu gibi; beyin sağlığı açısından da oldukça olumludur. Aralıklı açlık beslenmesi sayesinde kronik beyin hastalıklarının risk faktörleri de oldukça azaltılabilmektedir. Eğer Parkinson hastalığı ya da Alzheimer gibi beyin hastalıklarından korunmak istiyorsanız, aralıklı oruç diyeti uygulayabilirsiniz.

10 – İnsanlara Kendisini İyi Hissettirir

Aralıklı oruç faydaları arasında insanların kendisini iyi hissetmesi de yer almaktadır. Aralıklı oruç diyeti yorumları incelendiğinde de bu net bir şekilde görülmektedir. Bu beslenme tarzını benimseyen kişiler, kısa bir süre sonra bedenen ve zihnen rahatlama hissettiklerini dile getirmektedir. Eğer bedenen ve zihnen bir rahatlama yaşamak istiyorsanız, aralık oruç beslenmesi uygulayabilirsiniz.

Aralıklı Oruç Ne Değildir ?

Aralıklı oruç, bir diyet ya da zayıflama listesi değildir. Aralıklı oruç aslıda metabolizmanın doğal ve gerekli bir mekanizması olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani bu beslenme alışkanlığı yalnızca kilo verilmesini kolaylaştırdığı için değil; sağlıklı bir yaşama aracı olduğu için tercih edilmektedir. Aralıklı oruç faydaları arasında pek çok hastalığın önlenmesi bulunmaktadır.

Aralıklı Orucun Zararları Var mı ?

Aralıklı oruç faydaları ile bilinen bir sağlıklı beslenme şeklidir. Ancak çoğu kişi aralıklı oruç zararları konusunu merak etmekte ve araştırma yapmaktadır. Genel olarak aralıklı orucun zararları söz konusu değildir ancak kronik hastalıkları bulunan kişilerin, bu beslenme tarzına geçmeden önce hekimlerinden onay alması gerekmektedir. Aralıklı oruç zararları, sağlıklı insanlar için bulunmamaktadır ve genel faydaları şunlardır:

Kan şekerinde sağlıklı bir düşme meydana gelirKandaki insülin seviyesi düşerİnsülin direnci azalmaya başlar14 saati geçen açlık sonrasında yağ yakımı başlarGençlik hormonu olan somatotropin salgılanır16 saati geçen açlık durumunda otofoji başlar.

Aralıklı Oruç Cilde Faydaları Nelerdir?

Aralıklı oruç faydaları içinde cildimiz de bulunmaktadır. Çünkü aralıklı açlık sayesinde ciltte de iyileşmeler gözlemlenmektedir. Aralıklı oruç diyeti yapanlar, ciltlerinde de iyileşmelerin gerçekleştiğini çeşitli internet yorumlarında belirtmişlerdir. Aralıklı oruç diyeti yorumları arasında, akne sorunu olan kişilerin olumlu yorumları bulunmaktadır. Çünkü aralıklı oruç beslenmesi sayesinde vücuda gereksiz kalori ev yağ alımı durulmaktadır. Bu da cildin sağlığını geri kazanmasına etki etmektedir.

Vücut Tipine Göre Aralıklı Oruç Testi

Aralıklı oruç diyeti aslında oldukça eski zamanlardan beri uygulanmaktaydı ancak yeterince popüler değildi. Geçtiğimiz yıllarda aralıklı oruç ile ilgili yapılan bilimsel bir çalışmanın Nobel Ödülü alması sayesinde bu beslenme yöntemi popülerlik kazanmıştır. Dolayısı ile popüler bir konu olduğu için her geçen gün farklı bir özellik, uygulama ortaya çıkmaktadır. 

Aralıklı orucun faydaları görülebilmesi için düzenli uygulama gerekmektedir ancak bu tek bir formla uygulanmamaktadır. Yani aralıklı orucun farklı uygulama metotları vardır ve her bir metotta farklı saatlerde aç kalınması söz konusudur. Ancak kişiler kendilerine en uygun aç kalma saatine göre aralıklı açlık beslenmesini ayarlamalıdır.

Son zamanlarda aralıklı açlıkla ilgili olarak vücut tipine göre aralıklı oruç konusu da popülerlik kazanmıştır. Ancak bunun için bir diyetisyen görüşüne başvurulmalıdır. Çünkü her birey için her aralıklı oruç diyet listesi uygunluk göstermemektedir. Aralıklı oruç faydaları için maksimum verim alınmak isteniyorsa; uzman görüşüne başvurulmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!