Arpacık Nasıl Geçer | Yetişkinlerde ve Bebeklerde Arpacık Nasıl Geçer Doğal Yöntemler ve Arpacık İlacı

Arpacık Nasıl Geçer | Yetişkinlerde ve Bebeklerde Arpacık Nasıl Geçer Doğal Yöntemler ve Arpacık İlacı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Arpacık nasıl geçer, arpacık kremleri nelerdir, gözde çıkan arpacık evde nasıl tedavi edilir konusu oldukça merak ediliyor… Çünkü hem yetişkinlerde hem de bebeklerde arpacık çıkması oldukça sık rastlanan bir durum.  Gözde arpacık belirtileri başladığı an yapılan müdahalelerle arpacığın büyümesi engellenebilir ve tedavi edilebilir. Peki ama nasıl?

Bu yazımızda gözde arpacık neden çıkar, arpacık belirtileri nelerdir, yetişkinlerde ve bebeklerde gözde arpacık nasıl geçer, evde arpacık tedavisi nasıl yapılır, en iyi arpacık ilacı nelerdir, gözde çıkan arpacık evde nasıl tedavi edilir, arpacığa ne iyi gelir doğal yöntemler nelerdir konularını ele aldık. İşte, gözde arpacık nasıl geçer sorusunun cevapları…

Gözde Arpacık Neden Çıkar Nasıl Geçer?

Gözde arpacık neden olur; kirpik kökünde veya göz kapağındaki yağ bezlerinin enfeksiyon kapması nedeniyle… Göz kapağında, göz kapağının içinde baloncuk şeklinde bir görümle ve acı hissiyle kendini belli eder. Gözde arpacık çıkmasına neden olan enfeksiyon ise stafilolok bakterileridir. Peki, gözde arpacık neden çıkar, içi iltihap dolu arpacık nasıl geçer?

Genellikle bir cilt hastalığı olan gözde, göz kapağında arpacık çıkmasının yani burada enfeksiyon gelişmesinin nedeni; kozmetik ürün kullanımı esnasında ya da lens kullanımında hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, kirli el ve parmaklarla göz bölgesine temas edilmesidir. Kısacası gözde arpacık neden çıkar; hijyen kurallarına dikkat edilmeden göz ile temasta bulunulduğu için.

Arpacık Nasıl Geçer | Yetişkinlerde ve Bebeklerde Arpacık Nasıl Geçer Doğal Yöntemler ve Arpacık İlacı

Kısaca özetlemek gerekirse gözde arpacık çıkma nedenleri şunlardır:

  • Kirli ellerle gözü ellemek
  • Kirli ellerle makyaj yapmak
  • Kirli ellerle kontakt lensi göze yerleştirmek
  • Başkasının göz makyajı malzemelerini kullanmak

Dolayısıyla gözde, kirpik köklerinde ya da göz kapağının içinde çıkan arpacık nasıl geçer; öncelikle hijyen kurallarına dikkat ederek, gözde arpacık için evde doğal uygulamalarla ve arpacık ilacı kullanımıyla.

Arpacık Nerede Çıkar?

Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde en sık görülen göz enfeksiyonu arpacıktır. Her yaşta görülebilen bu enfeksiyon hayat boyu tekrarlayabilir. Genellikle göz kapağının çevresinde, kirpik uçlarında, gözün dış kısmında, göz kapağının üzerinde gelişir. Kimi zaman da göz kapağının içinde arpacık gelişebilir.

Gözde arpacık çıktığında genellikle ağrı ve acı hissi hissedilir. Hatta arpacık oluşmadan önce de kişilerin gözlerinde ağrı ve acı haberci olur. Çıban veya sivilce görünümünde kendisini belli eder. Gözde arpacık nasıl geçer öncesinde arpacık belirtileri nlerdir öğrenmekte fayda var…

Arpacık Nasıl Geçer | Yetişkinlerde ve Bebeklerde Arpacık Nasıl Geçer Doğal Yöntemler ve Arpacık İlacı

Gözde Arpacık Belirtileri Nelerdir?

Gözde arpacık belirtileri genellikle şişlik, baloncuk, sivilce ya da çıban görünümünden önce fark edilebilir çünkü arpacığın çıkacağı yerde acı, ağrı hissi olur. Genellikle herkeste rastlanan gözde arpacık belirtileri şunlardır:

  • Göz kapağının üstünde sivilce benzeri kırmızı, ağrılı bir şişik gelişmesi
  • Göz kapağında ve göz çevresinde ağrı, şişlik
  • Gözün sulanması
  • Her zaman geçerli olmamakla birlikte; çıkan kırmızı sivilce benzeri şişliğin ortasında beyaz nokta görünümü
  • Göz kapağının tamamen şişmesi
  • Tek gözde, göz kapağında ya da göz içinde çıkması

Yetişkinlerde ve Bebeklerde Gözde Arpacık Nasıl Geçer?

Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde göz kapağının içinde baloncuk için göz kapağında arpacık ne iyi gelir araştırıyorsanız uygulamanız gereken ilk şey; hijyen kuralları. Gözde arpacık çıktığında yapılacak ilk şey; gözün hijyenini sağlamak ve bunun için elleri dezenfekte etmeden gözle temas etmemektir.

Gözde, göz kapağında ve göz kapağının içinde arpacık tedavisi için temelde iki yol var. Ya doktora gidip reçete edilen arpacık ilacı kullanmak ya da arpacık için doğal yöntemleri uygulamak.

Evde arpacık tedavisi bitkisel ve doğal malzemelerle yapılabilir ancak özellikle bebeklerde arpacık tedavisinde tavsiye edilen göz doktoruna muayene olmak ve arpacık teşhisi konulduktan sonra doktor tarafından önerilen arpacık ilacı kullanmaktır. Halk arasında yaygın olarak uygulanan evde arpacı tedavisi yöntemleri de vardır. Hem arpacık için doğal çözümler uygulayarak hem arpacık ilacı kullanarak iyileşme sağlayabilirsiniz.

Arpacık Nasıl Geçer | Yetişkinlerde ve Bebeklerde Arpacık Nasıl Geçer Doğal Yöntemler ve Arpacık İlacı

1- Arpacık Olan Göze Ne İyi Gelir: Arpacık İlacı

Gözde arpacık tedavisi için özellikle bebeklerde arpacık ilacı kullanılmalı. Özellikle bebeklerde geçmeyen arpacık tedavi için mutlaka doktora danışılmalıdır. Hem yetişkinlerin hem de bebeklerin arpacık çıkması durumunda doktorların reçete ettiği arpacı ilacı isimleri şunlardır:

  • Terramycin
  • Fucithalmic
  • Thiocilline
  • Cortimycine Göz Pomadı
  • Stafine Göz Damlası
  • Tobrased
  • Stafine Cort Krem

2- Gözde Çıkan Arpacık Evde Nasıl Tedavi Edilir? Evde Arpacık Nasıl Geçer?

Arpacık sık karşılaşılan bir göz enfeksiyonudur ve çoğu zaman kendiliğinden geçer. Ancak arpacık çıkacağı hissedildiğinde; gözde, kirpik kökünde ya da göz içinde arpacık belirtileri olduğunda evde arpacık tedavisi yapılmaya başlanabilir. İşte, gözde çıkan arpacık evde nasıl tedavi edilir sorunun cevapları…

a- Arpacık Başlangıcı Hissedildiğinde Ilık ve Nemli Bezle Kompres Uygulayın

Evde arpacık tedavisi için ilk yapılması gereken; arpacık başlangıcı aşamasında ve arpacık varlığı süresince ılık ve nemli bir bezle kompres uygulamaktır. Bunun için temiz bir havluyu ılık suya batırıp çıkartıp iyice sıkarak arpacık üstüne 10 dakika uygulamak yeterlidir. Bu uygulama ile gözdeki hassasiyeti azaltabilir, acı ve ağrı hissini giderebilir ve iyileşmeyi hızlandırabilirsiniz.

Gözde çıkan arpacığa ılık ve nemli bir bezle kompres uyguladıktan sonda temiz parmağı arpacık üzerinde gezdirmek, tıkalı kanalların açılmasını sağlar. Bu nedenle hafif masaj uygulayabilirsiniz.

Arpacık Nasıl Geçer | Yetişkinlerde ve Bebeklerde Arpacık Nasıl Geçer Doğal Yöntemler ve Arpacık İlacı

b- Daima Ellerinizi Temiz Tutun, Yüz ve Göz Hijyenine Önem Verin

Arpacık çıkma nedeni enfeksiyondur. Dolayısı ile enfeksiyon bölgesinin mikrop kapmaması için özen gösterilmelidir. Bunun için de eller daima temiz tutulmalı ve gözle temastan kaçınılmalıdır. Çünkü kirli elle arpacığı ellemek mikrop kapmasına, arpacıktaki enfeksiyonun elle teması, iltihabın vücudun başka yerlerine taşınmasına yol açabilir.

c- Gözde Arpacık Çıktığında Kontakt Lens Kullanmayın, Makyaj Yapmayın

Arpacık çıktığında yapılmaması gerekenlerden biri; kontakt lens kullanmaktır. Çünkü gözde ve özellikle göz içinde arpacık olduğunda lens kullanımı enfeksiyon riskini artırabilir ve gözü daha çok rahatsız edebilir.

Arpacık çıktığında yapılmaması gerekenlerden biri de göz makyajı yapmaktır. Makyaj ürünlerinde kimyasal içerik olduğu için rahatsızlığı artırabilir ve makyaj malzemeleri gözdeki enfeksiyonun başka yerlere taşınmasına sebebiyet verebilir.

d- Doktora Gidip Reçete Edilen Arpacık İlacı Kullanın

Arpacık çoğu zaman kendiliğinden geçer ancak tüm uygulamalara ve hijyen kurallarına dikkat edildiği halde 2-3 gün içinde geçmiyorsa yapılması gereken; göz doktoruna muayene olmaktır. Özellikle de şişliğin, kızarıklığın daha da yaygınlaşması veya görmede bozukluk gelişmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Genellikle göz kapağında, kirpik kökünde ve göz kapağının içinde baloncuk şeklinde arpacık çıkmış ise arpacık ilacı reçete edilir ve düzenli kullanımda iyileşme sağlanır. Gerekli görüldüğü takdirde arpacık ilacına ek olarak iltihap giderici antibiyotik ilaç reçete edilir.

Eğer geçmeyen arpacık söz konusu ise ve tüm tedaviler iyileşme salamıyorsa arpacık içindeki iltihaba cerrahi yollarla müdahale edilir ve arpacık içindeki iltihap boşaltılır.

Arpacık Nasıl Geçer | Yetişkinlerde ve Bebeklerde Arpacık Nasıl Geçer Doğal Yöntemler ve Arpacık İlacı

3- Evde Arpacık Tedavisi Doğal Çözüm | Evde Doğal Arpacık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Evde arpacık tedavisi doğal malzemelerle yapılabilir. Arpacık başlangıcı itibari ile evde denenebilecek etkili yöntemler aşağıda listelenmiştir. İşte, evde arpacık tedavisi doğal yolları…

a- Siyah Çay Pansumanı

Evde arpacık nasıl geçer araştırması yapıyorsanız, geçmişten beri en çok uygulanan siyah çay pansumanı önerisine mutlaka denk gelirsiniz. Arpacık çıkan göze çay pansumanı için demlenmiş  ve ılımış çaya gazlı bez ya da pamuk batırıp göz üzerine kompres uygulayabilirsiniz. Dilerseniz ılık siyah poşet çayı da arpacık çıkan çayın üzerine koyabilir ve bunu günde 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz.

b- Arpacık Nasıl Geçer: Sarımsaklı Su Pansumanı

Sarımsak doğal antibiyotiktir ve iltihap gidericidir. Bu nedenle gözde çıkan arpacığa ne iyi gelir, evde arpacık tedavisi doğal nasıl yapılır diyorsanız cevaplardan biri de sarımsak… 1 adet sarımsağı bir fincan su içine koyup kaynatın ve ardından soğumaya bırakın. Bir parça pamuğu soğuyan sarımsaklı suya batırın ve ardında göz çevrenize pamukla masaj yapın.

İlgnizi Çekebilir: Sarımsak Yutmak Neden Faydalıdır?

Arpacık Nasıl Geçer | Yetişkinlerde ve Bebeklerde Arpacık Nasıl Geçer Doğal Yöntemler ve Arpacık İlacı

c- Yeşil Çay Pansumanı

Göz kapağında arpacık nasıl geçer sorusunun yanıtından biri de yeşil çaydır. Bir poşet yeşil çayı göz üzerine pansuman yaparak arpacığa neden olan iltihabı giderebilirsiniz. Demlenmiş yeşil çayı soğuktan sonra pamuk ya da gazlı bezle göze pansuman yapın ve bunu gün içinde iki kez tekrarlayın.

d- Papatya Çayı Pansumanı

Papatya çayının antioksidan özelliği vardır ve gözdeki arpacığı bu özelliği sayesinde geçirmede etkilidir. Demlenen papatya çayını soğuduktan sonra gözünüze masajla uygulayın. Günde 10 dakika yapacağınız papatya çayı pansumanıyla arpacığa neden olan iltihaplanma sorunu çözülecektir. Evde arpacık tedavisi doğal yollarından en etkililerinden biri papatya çayı pansumanıdır.

e- Maydanoz Suyu Pansumanı

Arpacık nasıl geçer sorusunun pek bilinmeyen cevapları arasında maydanoz suyu pansumanı da yer alıyor. Bunun için bir tutam maydanozu bir bardak su ile birlikte demlik içine oyun ve kaynatın. Kaynayan maydanoz suyunu soğumaya bırakın ve ardından pamuk, veya gazlı bez yardımıyla gözünüze pansuman yapın. Sabah ve akşam gözü maydanoz suyu ile temizleyerek arpacık sorununu çözebilirsiniz.

Arpacık Nasıl Geçer | Yetişkinlerde ve Bebeklerde Arpacık Nasıl Geçer Doğal Yöntemler ve Arpacık İlacı

f- Gözde Çıkan Arpacığa Ne İyi Gelir: Propolis

Propolis de evde arpacık tedavisi doğal yöntemlerinden biridir. Bir pamuk yardımıyla arpacık çıkan yere propolis sürebilir ve yaklaşık 15 dakika beklettikten sonra durulama işlemini yapabilirsiniz.

YouTube video

İbrahim Saraçoğlu arpacık nasıl geçer sorusuna cevap olarak propolisi önermektedir. İbrahim Saraçoğlu gözde arpacık nasıl geçer video izleyerek konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

g- Göze Patates Masajı

Evde arpacık tedavisi doğal çözümlerinden biri patatestir. Bir patatesi rendeleyip suyunu sıktıktan sonra patates suyuna bir pamuk batırın ve pamuğu gözünüze pansuman yapın. Özellikle gözde arpacık şişliğine iyi gelir. Çünkü patatesin şişliği almada büyük bir etkisi vardır. Arpacık nasıl geçer konusunda daha kolay bir uygulama için direkt olarak patates dilimlerini gözünüzün üzerinde 15 dakika bekletebilirsiniz.

h- Zerdeçal Suyu

Evde arpacık nasıl geçer doğal yollar nelerdir listemizin son sırasında zerdeçal suyu yer alıyor. Bunun için dilimlenen birkaç zerdeçalı bir bardak kaynamış suda bekletip soğumaya bırakın. Soğuyan zerdeçallı suya pamuğu batırın ve gözünüzü bulunla temizleyin. Günde üç kez zerdeçallı su ile gözünüzü temizleyerek arpacığa neden olan enfeksiyonu giderebilir, gözdeki mikropları yok edebilirsiniz.

Arpacık Nasıl Geçer | Yetişkinlerde ve Bebeklerde Arpacık Nasıl Geçer Doğal Yöntemler ve Arpacık İlacı

Arpacık Bulaşıcı Bir Şey Mi?

Arpacık, enfeksiyon kaynaklı bir sorundur ve bulaşıcıdır. Arpadan kişiden kişiye geçebilmekle birlikte, hijyen kurallarına dikkat edilmediği takdirde bir gözden diğer göze ya da vücudun başka yerlerine taşınıp bulaşabilir. Peki, arpacık bulaşıcı ise ne yapmak ya da yapmamak gerekir:

  • Arpacık geçene kadar makyaj yapılmamalı
  • Kimse ile makyaj malzemeleri paylaşılmamalı, ortak kullanılmamalı
  • Evde kimse ile ortak havlu kullanılmamalı
  • Tercihen kontakt lens kullanılmamalı, kullanılacak ise ellerin hijyenine ekstra dikkat edilmeli
  • Kontakt lens kullanılacaksa maksimum gözde kalma süresi aşılmamalı

Kronik Enflamasyon Nedeniyle Göz Kapağında Arpacık Riski Artıyor!

Göz kapağında kronik enflamasyon olması, arpacık oluşma riskini artırmaktadır. Bu nedenle tedavi aksatılmamalıdır. Ayrıca yüzün bazı bölümlerinde kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkan Rozasea (Rose hastalığı, gül hastalığı) da arpacık riskini artırabilmektedir.

Göz Kapağında Sivilce Gibi Şişlik ve Göz Kapağının İçinde Baloncuk Her Zaman Arpacık Olmayabilir!

Arpacık, her yaştan insanda en çok rastlanan göz enfeksiyonudur. Ancak göz kapağında sivilce gibi şişlik ve göz kapağının içinde baloncuk oluşumu her zaman arpacık olmayabilir ve arpacık ile diğer göz enfeksiyonları birbiri ile karıştırılabilir. Örneğin; Şalazyon arpacık ile karıştırılan, göz kapağında kızarıklığa ve şişliğe neden olan bir göz enfeksiyonudur. Başta arpacık olmak üzere şalazyon da sık rastlanan bir göz rahatsızlığıdır.

Arpacık Nasıl Geçer | Yetişkinlerde ve Bebeklerde Arpacık Nasıl Geçer Doğal Yöntemler ve Arpacık İlacı

Göz Kapağında Şalazyon Nedir?

Göz kapağında çıkan şalazyon arpacık arasındaki en belirgin fark; şalazyonun ağrı yapmaması, yumru şeklinde ortaya çıkması ve üzerine bastırıldığında sert olmasıdır. Peki, şalazyon neden olur?

Göz kapağında şalazyon oluşumunun nedeni; kirpik diplerinde bulunan yağ bezlerinin tıkanmasıdır. Çoğunlukla göz kapağının iç kısımlarında gelişir. Her ne kadar şalazyon nedenleri ve arpacık nedenleri farklı olsa da tedavileri aynı/benzer bir şekilde yapılır.

Göz İçinde Arpacık Blefarit ve Konjonktivit

Arpacık ile sık karıştırılan göz enfeksiyonlarından bazıları da konjonktivit ve blefarittir. Eğer gözde kızarıklık varsa fakat şişkinlik veya iltihap oluşumu gözlenmiyorsa göz sulanıyorsa blefarit ya da konjonktivit söz konusu olabilir. Konjonktivit bakteriyel veya viral bir enfeksiyon iken blefarit ise kirpik diplerinde sık görülen bir göz rahatsızlığıdır. Blefarit, konjonktivit ve arpacık göz sağlığı için tedavi edilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Göz Sulanması Neden Olur?

Gözde Arpacık Çıkması Tekrarlar mı?

Her yaştan kişide gözde arpacık çıkması yaşam boyu tekrar edebilir. Bu nedenle daima göz hijyenine dikkat edilmeli ve kirli ellerle göze temas edilmemeli, başkalarının makyaj malzemeleri, havluları, göz kremleri kullanılmamalıdır.

Örneğin; arpacık ilacı olarak verilen arpacık kremleri kişiye özel olmalı ve bir başkası tarafından kullanılmamalıdır. Eğer tekrarlayan arpacık sorununuz varsa evde arpacık nasıl geçer doğal yolalrı nelerdir listemizdeki yöntemleri deneyebilirsiniz.

https://youtu.be/ukKxNGJ0oPU

Gözde Arpacık Nasıl Geçer Video Anlatım

İbrahim Saraçoğlu gözde arpacık nasıl geçer ve dudakta uçuk nasıl geçer sorusuna, katıldığı bir televizyon programında kür tarifi ile yanıt vermiştir. Videoyu izleyerek, İbrahim Saraçoğlu anlatımıyla arpacığa ne iyi gelir öğrenebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!