featured

Arya Stark Kimdir ? Game of Thrones Dizisi Prensesi Arya Stark

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Arya Stark Arya Stark, Lord Eddard Stark ve eşi Layd Cately Stark’ın en küçük kızı ve üçüncü çocukları. Winterfell’de doğup büyüyen Arya’nın, Sansa adlı ablası ve Robb adlı abisi var. Diğer erkek kardeşi Bran ve Rickon Stark. Jon Snow war ise üvey kardeşi.

O dönemde güç ve nüfuz çok önemli. Bu yüzden Arya’nın nüfuz kazanması ve güç elde etmesi için evlenmesi gerek. Üstelik bir hanımefendi olması lazım. Ancak bu fikir, Arya’nın çok uzağında.

Arya; bir hanımefendi olmak, güç ve iktidar kazanmak yerine, kendi kaderini çizmek ister ve silah kullanma konusunda verilen savaş eğitiminden çok etkilenir. Hanımefendi kadınların yaptığı şeyleri benimsemeyen Arya, babasının peşinden gitmeye karar verir. Ancak bu düşünce, ablası Sansa tarafından onay görmemiştir ve iki kardeş arasında kavga çıkar. Diğer yandan üvey kardeş Jon, Arya’ya daha yakındır.

Sayısız ödül töreninde en iyi yardımcı kadın oyuncu olarak aday gösterilen Maisie Williams , Game of Thrones serisi ile mükemmel bir çıkış yakalamıştır. Bu yazımızda Arya Stark kimdir , kaç yaşında , night king , daenerys targaryen ve syrio forel başta olmak üzere Game of Thrones dizisini inceleyeceğiz.

Game of Thrones 1. Sezon

YouTube video

Game of Thrones 1. Sezon Arya ’nın Septa Mordane tarafından nasıl dikiş yapılacağı konusunda bir dizi öğretiyle geçiyor. Tüm bu egzersizleri, eğitimleri sıkıcı bulan Arya, erkek kardeşleri Bran, Jon, Robb ve babasıyla avluda okçuluk derslerine geçiyor. Çünkü Arya’nın aklı fikri savaş eğitiminde.

Aslında dizinin hayranları, Arya Stark’ı Ned ve Catelyn Stark’ın en küçük kızı olarak görmesine karşılık, Arya, Winterfell’de ailesiyle sevgi içinde yaşamaktaydı. Ancak ilk sezonda Ned ve Sansa ile Kings Landing’e gittiğinde Joffrey Baratheon’un babası Eddard Stark’ı idam ettirmesinin ardından hayatı tamamen değişmeye başladı.

Eddard Stark’ın tutuklanması, Arya’nın Kızıl Kale’den kaçmasına ve ailesinden uzaklaşmasına neden olmuştur. Sonrasında babası idam edilmiş, annesi Catelyn ve abisi Robb, Beş Kral Savaşı sırasında ölmüştür. Artık Arya için Westeros ve Braavos’ta tek başına bir hayat başlayacaktır.

Artık Stark ailesi, Lannister ailesinin savaşına karşı ölüm kalım mücadelesi verecektir. Bu arada Arya, savaşçı ülkede oradan oraya gezmeye başlar. Westors’un en tehlikeli insanlarından biri olmaya başlamıştır.

Ailesinden birçok kişiyi kaybetmesi Arya’yı geri dönülmez bir yola sokmuştur. Ailesinden geri kalanlarla tekrar buluşacaktır ancak geride kalan Arya, artık eski Arya olmayacaktır. Ailesinden birçok kişiyi kaybetmesi, Stark kimliğini bir tarafa bırakmasına neden olacaktır.

Arya, ailesini kaybetmenin verdiği üzüntüyle artık kendi kimliğini bir tarafa bırakacak ve kim olduğu bilinmeyen bir erkek siluetine dönüşecektir. Winterfell’e geri döndüğünde ise çok fazla kalmaz ve 1. Sezon final bölümünde Westeros’un batısındaki topraklara doğru yola çıkacaktır. Görünüşünü değiştirmekle kalmayan Arya, yoğun geçen savaş eğitimi sonrasında serideki en güçlü kişilerden biri olacaktır.

Game of Thrones 2. Sezon

YouTube video

Game of Thrones 2. Sezon ’da ailesini kaybeden ve kimliğini değiştirerek dünyayı gezmeye başlayan Arya, Hot Pie ve Gendry Riverrun’a seyahatlerine devam ederken, savaş mültecileri tarafından yakalanacaklardır.

Bu arada Sandor Clegane de esirdir. Clegane’den kaçmaya çalışan Arya, sonunda Clegane’e yakalanır ve kimliği ortaya çıkar. Afişsiz Kardeşlik tarafından yakalanan ve kimliği ortaya çıkan Arya, zor durumda kalacaktır.

Arya, daha fazla açık vermeden kaçmalıdır. Arya artık sona geldiğini düşünürken kurtulmayı başarır ve çok fazla seyahat ederek, savaşlara katılacaktır. Gezdiği birçok yerin kültürünü benimseyen Arya, belki de Stark ailesinin en fazla gezen kişisi oldu.

Lannister güçleri tarafından yakalanan Arya, Harrenhal’da rehin tutulmaktadır. Ölüme bile artık duyarsız kalan Arya, ölümü seven suikastçı Faceless Men’e katılır. 1. Sezonun masum kız çocuğu Arya, dizinin her bölümünde acımasız ve deneyimli bir seri katile dönüşecektir.

Arya, birçok insan öldürmeye başladı. Hayatta kalmak ve acımasız dünyanın getirdiklerinden kendisini korumanın tek yolunun öldürmek olduğunu, acı şekilde öğrenen Arya, en acımasız kişilerden savaş ve öldürme eğitimi alarak kendini daha da geliştirdi.

Öldürdüğü kişiler arasında Walder Frey var. Çünkü Kızıl Düğün’de ailesinin intikamını almak ister ve Frey’leri acımasızca katletmeye başlar. Arya Stark, Eddard ve Catelyn Stark’ın kızı olarak dünyaya gelmesine rağmen, ablası Sansa’nın kadınsı rolünü hiç sevmemiş ve seve seve politik rolünü ablasına bırakmayı tercih etmişti.

Ancak bir süre sonra Gendry ve Yoren ile Gece Nöbeti üyeleriyle King’s Landing’den duvara gidene kadar kadınlığından pek haberi olmayan Arya, Gendry ile tanıştıktan sonra biraz olsun kadınlığını hatırlayacaktır.

Game of Thrones 3. Sezon

YouTube video

Game of Thrones 3. Sezon’da Arya, artık iyice öldürmeye alışmış ve ailesini yok eden Frey ailesini katlettikten sonra karşısına çıkan kötü kişileri de teker teker avlamaya başlamıştır. Frey ailesinin askerlerini de birer birer avlayan Arya, Kızıl Düğün sırasında Stark ordusu kılıçtan geçirilirken, Sandor ile kaleden kaçacaklardır.

Sandor ve Arya kaçarlarken yolda Frey ordusundan askerlerle karşılaştıklarında Stark’ların üyesi Robb Stark’ın ve annesinin cesediyle karşılaştığında ise alay ettiklerini görecektir. Bu durum Arya’yı çileden çıkaracak ve askerleri Sandor ile avlamaya devam edecek. Arya artık tam bir katil olacaktır.

Arya, okçuluk ve dövüş sanatlarında muazzam bir yeteneğe sahipti. Uzak mesafeden attığını vuruyordu. Ayrıca aldığı eğitimler sayesinde sadece ailesine karşı suç işlediğini bildiği insanları öldürüyordu.

Ailesini ve sevdiklerini katleden kişileri öldüren Arya; Littlefinger, Roose Bolton’u ölüm listesine asla almadı. Rorge, Joffrey Baratheon, Lame Lothar, Black Walder Rivers’ı öldürdü.

Game of Thrones 4. Sezon

YouTube video

Game of Thrones 4. Sezon’da Arya, yolculuklarına devam ederken, Hound’dan uzak kalmak ister. Bir ata ihtiyacı vardır. Ancak Hound, Arya’nın kaçabileceği ihtimalini göz önüne alarak bunu yapmaz. Bir taverna yakınına geldiklerinde Lannister askerleri sahneye çıkacaktır.

Hound, erkeklerin birçoğunu öldürmüştür. Diğer yandan Polliver’in Hound’un arkasından dolanarak öldüreceği sırada Arya buna izin vermez. Artık önlerine çıkan herkesi öldürmeye başlayan Arya ve Hound, bir nehir kenarında dinlenmektedir.

Ancak Arya’nın aklında tek bir şey vardır. Ölüm listesi içindeki tüm isimleri öldürmek. Aslında ölüm listesinde kız kardeşi Sansa da vardır. Arya ve Sandor bir süre sonra Eyrie’ye gidecektir. Dönüşte ise Tarth Brienne ve Podrick Payne karşılarına çıkar.

Aralarında çıkacak olan bir tartışma sonrasında Brienne, Sandor’u kayalıklardan aşağı atar. Brienne ve Pod, Arya’nın kendileriyle geleceğini düşünürken, Arya saklanmış ve Sandor’u düştüğü yerden almaya karar vermiştir. Ancak Sandor için artık çok geç olacaktır. Artık Arya Sandor’u orada ölüme terk eder ve parasını alarak yanından ayrılacaktır.

Arya, üvey kardeşi Jon Snow ile buluşmak ister. Karşısına limanda bekleyen bir gemi çıkmıştır. Kaptana kendisini Duvar’a götürmesini söylemiştir. Aslında kaptan Braavos’un Özgür Kenti’ne gitmektedir. Bunun üzerine Arya, Braavos’a doğru yola çıkacaktır.

Game of Thrones 5. Sezon

YouTube video

Game of Thrones 5. Sezon’da Arya, uzun bir gemi yolculuğundan sonra Braavos’a gelir. Arya Siyah Beyaz Saray’a doğru yola çıkmıştır. Ancak Jaqen H’ghar’a verdiği paraya rağmen, yaşlı adam bir türlü Arya’yı kabul etmemektedir.

Günlerce saray önünde bekleyen Arya, bir taraftan da öldürme listesindeki kişilerin ismini sayıklamaktadır. Bu arada karşısına çıkan ve Needle’ı almak isteyen çocukları öldürmek istese de kendini frenleyen Arya, Siyah Beyaz Hanedan’daki adamın kendisini takip ettiği fark edecektir.

Kendisini takip edenin günlerdir konuşmayı beklediği Jagen H’ghar olduğunu düşünse de ancak değildir ve kimliği farklıdır. Arya, kendisine bunu öğretmesini isteyecektir. Uzun bir süre adama hizmetçilik yapan Arya, adamın elindeki sihri kendisine öğretmesi için elinden geleni yapacaktır.

Bu arada Jagen H’ghar olduğunu düşündüğü kişi sürekli Arya’yı test edecektir. Son olarak kim olduğunu sorduğunda, Arya bir hikâye anlatır. Artık Yüzler Salonu’nu görmek için hazırdır. Adam Arya’ya hiç kimse olmaya hazır olup olmadığını soracaktır. Artık Arya her şey için hazırdır. Jagen H’ghar’ın istediği her şeyi yapar. Arya’nın öldürmek için olmayan birisini öldürmesi gerekecektir. Bu arada Jagen’in verdiği iksiri düşünmeden içer. Bu arada yaptıklarından dolayı ceza olarak Arya’nın gözleri kör olacak ve rengi beyaza dönecektir.

Game of Thrones 6. Sezon

YouTube video

Game of Thrones 6. Sezon’da artık Arya’nın gözleri kördür. Eğitimini tamamlamak için dilenci rolüne bürünmüştür. Diğer yandan Arya, Lady Crane adında bir oyuncuyu öldürmekle görevlendirilmiştir. Jaqen kendisine ikinci bir şans vermiş ve bu şansı iyi kullanması gerektiğini söylemiştir. Artık üçüncü bir şansı olmayacaktır.

Jaqen, Arya’nın peşine Waif’i takmış ve yaptığı her hareketten haberdardır. Oyuncuyu öldürmediğini öğrenmiştir. Bu arada Arya, Needle’ı saklandığı yerden çıkararak, hedefini bir süre erteleyecek ve kendini savunmaya başlayacaktır.

Arya daha sonra Westeros’a geri dönmek ister. Ancak bu arada Waif tarafından saldırıya uğramış ve üst üste midesinden bıçaklanmıştır. Zorlukla kendini Waif’in elinden kurtaran Arya, nehre atlayarak, gözden kaybolacaktır. Lady Crane’i öldüremeyen Arya, zorlukla oyuncunun yanına gider ve tedavi etmesi ister. İstemeden de olsa Arya’ya yardım eden Crane, daha sonra Waif tarafından öldürülür. Arya bunu görünce kaçmaya başlasa da Waif tarafından takip edilmeye devam edecektir.

Arya, Jaqen’in Waif’i kendisini öldürmek için gönderdiğinin farkındadır. Jaqen artık Arya’nın eğitimini tamamladığını söyler. Ancak Arya, asla hiç kimse olmayacağını ve kendisinin her zaman için Winterfell’den Arya Stark olduğunu söyleyecektir. Jaqen’in yanından ayrılan Arya, Westeros’a doğru yola çıkacaktır.

Game of Thrones 7. Sezon

YouTube video

Game of Thrones 7. Sezon’da Westeros’a dönen Arya, Frey ailesinin oğullarını zehirleyerek öldürür. Öldürürken de kim olduğunu büyük bir zevkle açıklayacaktır. Lord Walder’ı öldüren Arya, gerçek yüzünü kullanmaya başlayacaktır.

Frey ailesinin ikizlerini öldüren Arya, Lannister askerleriyle karşılaşacaktır. Sonrasında askerlerin yanında ayrılırken, vahşi kurt sürüsü tarafından pusuya düşürülen Arya, Nymeria ile karşılaşacaktır.

Arya, Nymeria’nın eskisi gibi olmadığını fark ederek yollarını ayırırlar. Arya nihayet Winterfell’e dönmüştür. Kendisini Arya Stark olarak tanıttığında ise kimseyi inandıramaz. Çünkü Arya Stark, yıllar önce ölmüştür. Ancak Sansa Stark, kardeşinin kimliğini doğrulayacaktır. Bunca zamandır nasıl yaşadığını sorgulayacak Sansa, kardeşinden kendisinin de doğru yolda olmadığını duyacaktır.

Arya listesini tamamlamak için eve dönmüştür. Listesindeki isimlerden biri Cersei’dir. Sansa, listedeki çoğu kişinin öldüğünü ve Cersei’nin yaşadığını söyler. Bu arada Arya ve Sansa, babalarının ölümüyle ilgili birbirleriyle yüzleşecektir. Bu arada Arya, Sansa’ya yüzler oyununu anlatır. Ancak Sansa, bu oyundan hoşlanmayacaktır. Arya’nın amacı ise bu oyunu oynayarak, Sansa’nın sadakatsizliğini ortaya çıkarmaktır. Bir taraftan da yıllarca bilmediği hanımefendiliğin nasıl bir şey olacağını, Sansa’nın yüzünü alarak anlamaya çalışacaktır.

Game of Thrones 8. Sezon

YouTube video

Game of Thrones 8. Sezon’da, Arya ve üvey kardeşi Jon, tekrar bir araya gelmiştir. Aynı zamanda Gendry ve Sandor ile de yüzleşecek olan Arya, Gendry ile geçirdikleri zamanı hatırlayacaktır.

Kısa süre sonra Arya, Gendry’e karşı duygularına yenik düşecektir. Bu arada Arya, Kışyarı’nın sularında ölülerle savaşmaya başlayacaktır. Ölülerle savaş sırasında Beriç, Arya’nın arkasında gizlendiği bir ağırlığı yakarak kurtarır ama kendi yaşamını yitirecektir.

Arya bunca zamandır çektiği acıları sona erdirmek istemektedir. Gece Kralı’nı öldüren Arya, en sonunda Daenerys’in Westeros’u fethine karar verecektir. Artık Arya Daenerys’e inançsızlığı kat be kat artmaya başlamıştır.

Bunun için yapması gereken Cersei’yi öldürmektir. Muhafıza Cersei’yi öldürmek için geldiğini açıkça söylemiştir. Diğer yandan Daenereys’in Drogon üzerinde yaptığı yıkıma tanık olan Sandor, Arya’nın yapacaklarına katılmak istemektedir. Arya bunun üzerine şehirden kaçmak isteyecektir. Kaçarken, kentin insanlarını kurtarmaya çalışacaktır. Artık Kral Toprakları Savaşı bitmek üzeredir. Bu arada Jon ve Arya bir araya gelmiştir ancak yeniden ayrılacaklardır.

Jon’a dediği tek şey, Westeros’un batısına gideceğini ve Layd Crane’e verdiği sözü yerine getirdiğidir. Bu arada Jon’un tek söylediği Needle’a sahip olup olmadığıdır. Jon’a veda eden Arya, Needle’a sahip olduğunu söyler ve Westeros’un batısına doğru yola çıkar.

Game of Thrones hem sosyal medya hem de video oyun portal nın en önemli yapımlarından biri olmayı başaran uzun soluklu bir dizi idi.

Game of Thrones Karakterleri

Arya Stark (Maisie Williams)

 hanedanın en küçük kız çocuğu. Hanımefendi olmayı tercih etmemiş ve savaşçı olarak yaşamayı istemiştir. Üvey abisi Jon Snow, tarafından “iğne” adlı kılıç hediye almıştır.

Eddard (Ned) Stark (Sean Bean)

Stark hanedanının lideri. Yedi Krallıktan biri olan Kış Diyarı’nda yaşıyor. Kurt sembolüyle adından söz ettiren Stark hanedanının lideri, iyi kalpli, cesur bir lord.

Catelyn Stark (Michelle Fairley)

Tully Hanesi’ne mensup ve Eddard Stark’ın eşi. Güçlü, namuslu ve gururlu bir kadın.

Cersei Lannister (Lena Headey)

Oldukça zalim, hırslı ve merhametsiz biri. Güç delisi, kendisi ve çocuklarından başkasını düşünmeyen bir karakteri var. Robert Baratheon’un eşi ve Yedi Krallık’ın kraliçesi.

Robert Baratheon (Mark Addy)

 Geyik sembolüne sahip. Yedi Krallık’ın kralı. Fırtına Toprakları’nın yöneticisi. Eddard Stark’ın kardeşi. Sevdiği kadın Lyanna’yı kurtarmak için savaşa girerek kazanmış ama Lyanna’yı kaybettiği için daha sonra dengeleri kurmak için Cersei Lannister’le evlendi.

Jon Snow (Kit Harington)

 Eddard Stark’ın üvey olğu. Yedi Krallık dengesini değiştirebilecek kişi.

Daeanerys Targaryen (Emilia Clark)

 Targaryen Hanesinin son üyesi, ailesinin son üyesi abisi Viserys ile, kaybedilen aile topraklarını geri almak için her şeyi yapabilecek biri.

Robb Stark (Richard Madden)

Stark hanedanının en büyük oğlu. Babasının izinden giden bir savaşçı. Adaletten yana. Yanında savaşlarda yanında ayırmadığı bir ulukurt’u var. Üvey kardeşi Jon Snow’u diğer kardeşlerinden ayırmayacak kadar da adaletli.

Sansa Stark (Sophie Turner)

 Kardeşi Arya’nın aksine, hanımefendi olan, genç ve yakışıklı prenslere ve müziğe aşık bir genç kadın.

Bran Stark (Isaaac Hempstead Wright)

 Summer adlı kurduyla yakın bir bağı var. Hanedanın en küçük oğlu. Oldukça inatçı ve her şeyi sorgulayan bir yapıya sahip. Sur duvarlarını tırmanırken düşerek felç oldu.

Joffery Baratheon (Jack Gleeson)

 Cercei Lannister ve Robert Baratheon’un en büyük oğlu. Dizinin en nefret edilen karakteri ve gerçekten şeytan tüyü olan biri.

Theon Greyjoy (Alfie Allen)

Grevjoy isyanı ile Eddard Stark tarafından esir alınmış ve Demir Adaları’nın varisi. Stark’ın çocuklarıyla aynı şartlarda büyüyen Theon, ukala ve kendini beğenmiş biri.

Tyrion Lannister (Peter Dinklage)

 Cersei Lannister’in kardeşi. Zeki ve kurnaz biri. Annesi doğumda ölünce, herkes tarafından dışlanan Tyrion, ailenin en küçüğü ve ikinci oğlu.

Tywin Lannister (Charles Dance)

 Lannister ailesinin en güçlü ve kuvvetlisi. Yaşlı kurt, oldukça zeki ve kurnaz. Aynı zamanda oldukça acımasız bir lord.

Game of Thrones Konusu

2011 yılında başlayan ve ülkemizde de oldukça sıkı hayranı bulunan Game of Thrones tam bir taht kavgası. Entrikalarla dolu. Savaşları, taht kavgaları ve entrikalarıyla, diğer klişe taht kavgası dizilerinden ayrılıyor. Konusuna gelince;

Yaz ve kış aylarının birbirine karıştığı, fitne ve fesatlığın hüküm sürdüğü bir yer. Burada 7 Krallık bulunuyor. Stark ailesinin kalesi Kış Tepesi’nin kuzeyinde. Eddard Stark’ın yakın arkadaşı eski kral ve Eddard Stark’ın akıl hocası ölmüştür. Eddard’a gelen bir mesaj ile kral eli olması istenmektedir.

Eddard, bunu çok istemese de kabul eder. Tahta geçen Eddard, kendisini bir anda taht oyunları içinde bulacaktır. Dost ve düşman, doğru yol kavramları kalmaz. Artık 7 Krallık için kötü günler başlamıştır.

Arya Stark’ın Dizi Sezonu Boyunca Giyinme Tarzı

Stark ailesinin en küçük kızı olan Arya Stark, hanımefendi olmaktan vazgeçmiş ve savaşçı bir kadın olmayı tercih etmiştir. Tüm sezonlarda çok farklı bir giyinme tarzı olmayacak olan Arya, daha çok erkeksi bir rolde olduğu için, fazla bir kıyafet seçimi yapılmamıştır.

Arya Stark 1. Sezon kıyafetler tipik bir hanımefendi olmaktan çok, oyuncağı kılıç olan bir kız çocuğu kıyafetleridir. Maceracı ruhu, kıyafetlerine yansıyan Arya genelde; çamurlu, koyu kahverengi tonlar ve mavi renkli kıyafetler tercih etmiştir.

Arya Stark 2 ve 4. Sezon arasında kıyafetlerinde çok fazla bir değişiklik olmamakla birlikte, birçok farklı karaktere büründüğü için, büründüğü kalıbın kıyafetlerinden başkasını da giymiyor.

Game of Thrones Arya Stark 5 ve 6. Sezonlar, Arya’nın çocukluk evresinden çıktığı zamanlar. Bu dönemde giyim modası biraz revize alıyor ve suikastçı kıyafetleri giymeye başlıyor. Hareketlerini kolaylaştırmak için ise, ince ve akan kumaşlardan kıyafetleri tercih ediyor.

Arya Stark 7. Sezon evine döndüğü ve ailesiyle bir araya geldiği sezon. Saçları geriye yatırılmıştır. Amacı babasına benzemektir. Kıyafetleri ise yine kahverengi deri üstler ve aynı renk pantolon, kürk pelerin.

Görünüşü suikastçı gibi olsa da giydiği etek gevşek ve düşmanlarını öldürmesi için bulunmaz bir rahatlık sağlıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!