featured

Asker Harçlığı Ne Kadar 2021? Asker Harçlığı Ne Zaman Yatar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asker harçlığı ne kadar soruları celp döneminin yaklaşması ile beraber en çok merak edilen konulardan biri haline geldi. Askerlik görevini yerine getiren kişilere aylık olarak ödenen bu harçlık, temel ihtiyaçların karşılanmasında yardımcı olmaktadır. Görev yerine ve rütbeye göre ödenen harçlıklar farklılık göstermektedir.

Vatan görevini yerine getirmek için ülkenin farklı bölgelerinde askerlik yapan kişilere devlet tarafından aylık harçlık verilir. Bu harçlıklar yüksek miktarlarda olmasa da aylık olarak askerlerin bazı ihtiyaçlarını karşılar veya çarşı izninde bir el harçlığı olarak fayda sağlar. Er, erbaş, onbaşı veya çavuş gibi rütbelere göre ödenen harçlık miktarları farklıdır. Bunlara ek olarak askerlik görevinin yapıldığı yer ve şartlar da ücretin miktarını değiştirmektedir.

Asker Harçlığı Ne Kadar 2021?

İllere göre asker maaşları farklılık göstermektedir. Askerlik yapacağınız yer belli olduktan sonra rütbeniz de önemlidir. Erler ayrı, erbaşlar ayrı, onbaşı ve çavuşlar ayrı miktarlarda harçlık almaktadırlar. Buna göre belirlenen askerlik harçlıkları şu şekildedir;

Er askerlik harçlığı aylık 140.50 TLOnbaşı askerlik harçlığı 160.57 TLÇavuş askerlik maaşları 180 TLHudutlarda askerlik yapan kişilere ödenen harçlık aylık 1173.44 TLDoğuda görev yapan asker harçlıkları aylık 2393 TL

Asker Harcı Nasıl Hesaplanır?

YouTube video

Askerlere ödenen harçlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 154. Madde uyarınca hesaplanarak belirlenmektedir. Buna göre;

Çavuşlara ödenen askerlik harçlığı aylık olarak 1172 gösterge birimi ile çarpılarak bulunur. Eğer doğuda çavuşluk görevi yapılıyor ise 17.500 gösterge birimi ile çapılarak harçlık miktarı hesaplanır.Onbaşı olan askerlere ödenecek olan harçlık 1040 gösterge birimi ile çarpılarak bulunur. Eğer onbaşılık görevi doğuda ise bu kez 16.500 gösterge birimi ile çarpılarak aylık harçlık miktarı bulunur.Normal erlere ödenen askerlik harçlığı 910 gösterge birimi ile çarpılarak hesaplanır. Doğuda askerlik görevini yapan askerlerin harçlığı ise 15.500 gösterge birimi ile çarpılarak bulunur.

Hudut bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, memur maaşına uygulanan kat sayı ile 7600 gösterge birimi çarpılır. Bu çarpım sonucuna göre hudut birliklerinde görev yapan askerlerin harçlıkları belirlenir. Hudut bölgesi olarak görülen yerler ise;

https://www.youtube.com/watch?v=Ckt2EGfz9BoHatay, Kilis, GaziantepŞanlıurfa, Mardin, ŞırnakHakkari, Van, Ağrı ve Iğdır olarak belirlenmiştir.

Asker Harçlığı Ne Zaman Yatar?

Askere gidilmesinin ardından geçen 1 aylık süreden sonra her ay başında asker harçlıkları ödenmektedir. Acemi birliklerin ve usta birliklerin harçlık çekme bankaları farklıdır. Acemi birliğinde PTT’den çekilen maaşlar, usta birliğine geçildiğinde Ziraat Bankası kartı ile çekilmektedir. Asker harçlığı ne kadar yattığı da ilk ayda belli olur.

Sözleşmeli Er Maaşı 2021

YouTube video

Türkiye son yıllarda sözleşmeli er rütbesi ile tanışmış durumda. Değişen askeri sistemde maaşlı olarak askerlik görevi yapmak isteyenlere istihdam sağlamak amacıyla çıkartılan sözleşmeli er sayesinde iş imkanı doğmuş durumda.

Koşulları sağlayan herkesin başvuruda bulabildiği bu yeni askerlik sisteminde maaşlar bazı kriterlere göre değişiklik göstermektedir. Sözleşmeli erin; görev yeri, görev süresi, evli bekar durumu, eş ve çocuk durumu gibi faktörler maaş belirlenmesinde göz önüne alınmaktadır. Buna göre sözleşmeli er maaşı 2020 yılında 3 bin 750 TL ile 4 bin 500 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Kıbrıs Er Maaşı 2021

Askerlik görev yerlerinden birisi de Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bölgesidir. Burada görev yapan askerlere de devlet tarafından maaş ödemesi yapılmaktadır. Buna göre Kıbrıs’ta askerlik yapanlara ödenen aylık harçlık miktarları;

Kıbrıs er maaşı 240 TLKıbrıs Onbaşı maaşı 340 TLKıbrıs Çavuş maaşı 440 TL olarak belirlenmiştir.

YouTube video

Asker maaşı belirlenmesinde; Milli savunma bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma genel komutanlığı ve diğer komutanlıklar ortak karar almaktadır. Şark bölgelerinde görev yapan kişilere asgari ücret miktarında ödeme yapılır. Asker harçlığı nasıl alınır sorusuna cevap olarak da yukarıda bilgi verdik. Askerliğin ilk ayından sonra PTT hesabına yatan parayı acemi birlikte çekebilirsiniz. Usta birliğinde ise ziraat hesabından alabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!