featured

Aşure Günü Ne Zaman 2021 Yılında Aşure Günü Hangi Gün? Aşure Günü Nedir ? Aşure Günü Kaç Gün Sürer ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aşure günü ne zaman ? Aşure ayı hangi aydır ? Aşure hangi ayda yapılır 2021 asure gunu ne zaman ? İslam aleminin dört gözle beklediği zaman dilimleri arasında yer alan aşure gunu özellikle denk geldiği ay mahiyetiyle oldukça kıymetlidir.

İslam tarihinde birçok önemli olay ve hadisenin bu kutsi güne denk geldiği bilinmektedir. Buna mukabil Aşure günü ne ev sahipliği yapan Muharrem ayı nın da yine haram aylar içerisinde yer alışı, haram ayların İslam dünyasındaki yeri ve önemi sebebi ile aşura günü için meraklı bekleyiş çok daha artmaktadır.

YouTube video

Aşura günü için yapılacak hazırlıklar, gelenekselleşen bir sürecin yakınlaşması ve Allah rızasını gözeterek toplumda yapılacak paylaşımların ve ikramların tümü için en merak edilen husus Aşure günü ne zaman sorusudur.

İşte aşure günü hakkında merak edilenler, aşure gününün önemi ve 2021 yılındaki aşure gunu tarihi…

Aşure Gününün Önemi Nedir ?

Aşure günü islam tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bu özel günde sırası ile yaşananlar ve günün önemini belirten hadis ve rivayetler şu şekildedir:

“Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” (Müslim, “Sıyâm”, 202)

“Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım.” (Tirmizî, “Savm”, 48)

(Ahmed b. Hanbel, VI, 244) Hz Aişe (RAh) aktardığı bilgiye göre; Hz. Peygamber islamiyetten önce Mekke halkının önem verdiği bu muharrem orucunu tutmuş ve Medine’ye hicretten sonra da bu orucu bırakmadan tutmaya devam etmiştir.Bununla beraber müminlere bu 10. Gün dahil bu muharrem orucunu bir öncesi ve bir sonrası ile de birlikte tutulmasını önemle tavsiye buyurmuştur.

Hz. Muhammed SAV torunu HZ. Hüseyin ve 70 den fazla arkadaşının Kerbela’da şehit edildiği gün Muharrem ayının 10. günü dür.

Kerbela Olayı ile beraber yaşanan hadisenin ve 10 muharrem boyunca HZ. Hüseyin ve arkadaşlarının çektiği sıkıntıları ile dayanışmalarını, kardeşliklerini ve her türlü haksızlığa karşı dik duruşlarının simgesi olan aşure yemeği simge haline gelmiştir.

Aşure içerisinde bulunan birden farklı bakliyatın azar miktarda bir araya getirilmesi ile ortaya çıkan renkli tatlı aslında ayrımcılığa, her türlü ayrışmaya karşı tam bir dayanışma timsalidir.

YouTube video

Aşure Gününde;

Hz Adem’in tevbesi kabul olmuştur.Hz Nuh, tufandan kurtulmuştur.Yunus balığın karnından çıkmıştır.Hz . İbrahim mucizevi şekilde ateşte yanmamıştır.Hz İdris canlı halde göklere çıkarılmıştır.Hz Yakup oğlu Yusuf’a kavuşmuştur.Hz Yusuf kuyudan çıkmıştır.Hz Eyyüb bütün hastalıklarından kurtulmuştur.Hz Musa Kızıldeniz’i geçmiştir.Hz İsa aşure günü doğmuştur ve yine aynı tarihte canlı olarak göklere çıkarılmıştır.Hicri 10 Muharrem 1443 te peygamber torunu HZ. Hüseyin ve arkadaşları Kerbela’da şehit edilmiştir.

2021 Aşure Günü Ne Zaman ?

2021 yılında zilhicce ayının son günlerine doğru gelirken muharrem ayının tarihleri ve özellikle aşure günü tarihi merak edilmektedir.

Aşure günü İslam dünyasında birçok önemli olaya tanıklık eden önemli bir tarihe denk gelmektedir. Bu gün, tarih boyunca önemli bir olay örgüsüne sahip olduğu ve aşure yemeğinin de yaşanan olaylar sonucu bulunduğu düşünülen muharrem ayının 10. Günü ne denk gelir.

Her yıl 10 Muharrem in sonuncu gününde kutlanmaya başlanan aşure günü 2021 yılında 18 Ağustos 2021 Çarşamba gününe denk gelmektedir.

Muharrem Ayı Ne Zaman 2021

Aşure günü ne zaman sorusunu cevaplamak için özellikle muharrem ayının ne zaman olduğunu da bilmek ve ona göre hazırlık yapmak gereklidir.

Muharrem ayı 2021 yılında 8 Ağustos itibari ile başlayacaktır. 7 Eylül de son bulacaktır. Muharrem ayının gelişi ile kameri 1 aya girilmiş olacak ve haram aylar dan birisinin en güzel şekilde ihyası mümkün olabilecektir.

Muharrem Ayının 1 Günü Ne Zaman 2021

Özellikle muharrem orucu tutacaklar için muharrem ayının 1. Günü önemlidir. Muharrem ayının 1. Günü 2021 yılında 7 ağustosu 8 ağustosa bağlayacak geceden itibaren başlayacaktır. Bu gece muharrem orucu için niyet edecekler sahura kalkacaklardır.

Muharrem Ayının 29. Günü Ne Zaman 2021

Muharrem ayının 29. Günü 2021 yılında 7 eylül Salı ya denk gelmektedir.

Aşure Ayı Ne Zaman | Aşure Ne Zaman Yapılır 2021

Aşure hangi ayda yapılır 2021… Aşure ayı olarak bilinen Muharrem ayı haram aylar içerisinde ilk aydır. Bu ay özellikle kameri ayların başlangıcı olması, islam tarihinde birçok önemli olayın yaşandığı tarihlere denk gelmesi sebebi ile önemlidir.

Aşure her yıl muharrem ayının 10.  Günü nde yapılır. 2021 yılında 18 Ağustos Çarşamba günü kutlanacak aşure günü 7 Eylül e kadar yani muharrem ayı sonuna kadar devam edecektir.

Aşure Günü Kaç Gün Sürer ?

Aşure günü 20 gün sürer. Zaten bu süreç 10 muharrem bitimi ve muharrem ayının son dilimine denk gelir. Bu süreçte isteyen herkes aşure tarifleri ile en özel ikramlarını hazırlayabilir. Çevresinde yardım, kıtlık ve açlığı hatırlatan 10 muharremin özel yemeği aşureyi dağıtarak bu kutsal kabul edilen tarih aralığını en samimi şekilde ihya edebilir.

Aşure Günü Ne Zaman Bitiyor 2021

Merakla beklenen aşure gunu 7 Eylül 2021 Salı günü bitiyor. 8 ağustos 18 Ağustos tarihleri arasında 10 muharrem boyunca tutulan oruç sonrasında muharrem ayının 10. Günü aşure pişirilip dağıtılır. Aşure ayı olarak bilinen muharrem ayı da 7 Eylül 2021 de son bulmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!