featured

Avakado Yaprağı Nedir? Faydaları Nelerdir? Çayı Nasıl Demlenir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avakado Yaprağı Nedir?

Avakado yaprağı, avakado meyvesi kadar faydalara sahip olan bir yapraktır. Avakado meyvesi, tropikal bir bitki olarak sağlık açısından pek çok kesim tarafından tercih edilen bir meyvedir. Avakado, Orta Meksika kökenlidir. Meksika’ya ait defnegiller ailesine ait olan bir meyvedir. Fazla don olayları görülen yerler haricinde subtropikal iklimlerde ve Akdeniz ikliminde de kolaylıkla yetişebilmektedir. Avakado yaprağı meyvesi, salatalarda ve yemeklerde sıklıkla kullanılmaktadır, ayrıca meyvenin taze bir şekilde kullanımı da çok yaygındır.

Meyve ağacının boyu en fazla 20 metreye kadar uzar. Avakado yaprağı boyu da 12 ile 25 cm arasında bir boya sahip olmaktadır. Meyvenin şekli, armuda benzemektedir ve meyve boyu 7 ile 24 cm arasında bir uzunluğa sahip olmaktadır. Meyve yaprağı, içerisinde bulunan bol miktarda antioksidan sayesinde insan sağlığına sayısız etkiler sunmaktadır. Ayrıca yaprakta bulunan glutathion isimli enzim de yağ yakıcı bir etki sağlamaktadır.

Avakado Yaprağının Faydaları Nedir?

Avokado yaprağı faydaları nedir, sorusu avakado meyvesi tanınmaya başladığından beri merak edilmektedir. Avakado yaprağı faydaları başında yaprağın yağ yakıcı bir etki sağlayan özelliğinin yanı sıra, pek çok durumda insan sağlığına yardımcı olması gelir. Son dönemde, zayıflamak isteyen kişilerin meyve ve meyve yaprağını tercih ettikleri bilinmektedir.

Ayrıca avokado yaprağı faydaları arasında, yaprağının ciltteki kırışıklıkları yok edici ve yaşlılık önleyici faydalarının olduğu da görülmüştür. Kanser hücreleri üzerindeki olumlu etkisi nedeni ile kanserle mücadelede avokado yaprağı etkili bir şekilde kullanılabilmektedir. Yaprak, kanser hücrelerini yok edici bir özelliğe sahiptir.

Avakado yaprağı içeriğinde %70 oranına kadar quercetin isimli bir kimyasal madde bulunmaktadır. Quercetin maddesi insan sağlığına yardımcı bir maddedir. Vücutta dolaşan serbest radikallerin yol açtığı rahatsızlıkların önlenmesinde etkili olmaktadır. Metal iyonların vücuda zarar vermeden vücudu terk etmesi de yine quercetin sayesinde gerçekleşmektedir. Ayrıca yaprakta bol miktarda polifenol bulunmaktadır. Serbest radikallerin vücutta yol açtığı hasarla mücadele de polifenoller de önemli bir iyileştirici olarak yer alır.

Avokado yaprağı, kas gevşetici bir özelliğe de sahiptir. Sırt ve bel ağrısı olanlar yapraktan önemli faydalar elde edebilmektedir. Yaprak, kas gevşetici özelliği ile vücutta kas kasılmalarını önlemektedir. Yani avokado yaprağı faydaları arasında kas gevşetici olma özelliği de vardır. Spor sırasında kasların sıkışması, ayakta uzun süreli olarak durulması ve yanlış pozisyonda uyumak gibi nedenlerle vücutta kas ağrıları oluşabilmektedir. Bu ağrıların ortadan kaldırılması için yaprağın tüketilmesi gerekmektedir.

Avakado yaprağı bitkisinin sahip olduğu yaprakların içerisinde bulunan bol miktardaki antioksidanlar sayesinde tansiyon problemleri de çözüme kavuşabilmektedir. Tansiyon rahatsızlığını önlemek adına kan damarlarında bir rahatlama sağlamaktadır. Tansiyonun kaynağı ister genetik olsun isterse de stres kaynaklı olsun, tüm tansiyon sorunları için yaprak işlevseldir.

Avokado yaprağı faydaları, Afrika’daki epilepsi hastalıklarının tedavisinde de görülmektedir. Epileptik nöbetlerin azalması, meyve yaprağı sayesinde mümkün olmaktadır. Epilepsi nöbetlerine yol açan nörolojik aktiviteler, meyve yaprağı sayesinde beyindeki inhibe edici nörotransmitterin serbest kalmasını sağlamaktadır. Epilepsiye yol açan sinirsel aktiviteler, bu sayede azalmaktadır.

Avakado yaprağı, idrar söktürücü bir özelliğe de sahiptir. Yaprakta yer alan quercetin maddesi, yaprağın diüretik bir özellik taşıdığını göstermektedir. Bu nedenle yaprağın tüketimi sayesinde vücuttaki atık maddeler kolay bir şekilde idrar yolu ile atılmaktadır.

Quercetin aynı zamanda vücuttaki şişliklerin yok edilmesinde de işlevseldir. Vücut tarafından dış etkenler sonucunda, vücutta meydana gelen tahriş edici özellikler inflamasyon etkisi ile yok edilmeye çalışılır. Vücutta meydana gelen şişliklerin mücadelesinde meyve yaprağının ezilerek, şiş olan bölgeye sürülmesi, belirli bir süre bu bölgede kaldıktan sonra da su ile yıkanması tedavi edici sonuçlar sağlamaktadır.

Avakado yaprağı diyabetle mücadelede de etkili bir rol oynamaktadır. Yaprağın içerisinde glikozit bulunmaktadır. Bu madde de diyabetle mücadelede vücudun şeker ihtiyacını karşılama konusunda yardımcı olmaktadır. Yaprağın vücuda alınması sonucunda, kişinin şeker tüketim isteği azalmaktadır. Meyve yaprağı, aynı zamanda kolesterolün düşürülmesi için de etkili olmaktadır. Kişinin kilo vermesinde meyve yaprağı etkili sonuçlar sunmaktadır. Meyve yaprağı tüketimi sonucunda kişinin iştahında hissedilir bir biçimde azalma meydana gelmektedir. Avakado yaprağı yararları saymakla bitmemektedir.

Taze Avakado Yaprağı Böbrek Taşı Eritir Mi ?

Taze avokado yaprağı böbrek taşı eritir mi sorusu da pek çok kimse tarafından merak edilmektedir. Avakado meyvesinin yaprağı, böbrek taşı ile mücadelede de etkilidir. Böbrek taşı olan kimselerin, yaprağı çay şeklinde tüketmesi önemli sonuçlar almalarına yaramaktadır.

Meyve yaprağının içerisinde flavonoidler, saponinler ve alkaloid maddeleri bulunmaktadır. Bu maddeler sayesinde avakado yaprağının kullanımı sonucunda böbrek taşının olumsuz etkilerinin 10 gün içerisinde ortadan kalktığı bilinmektedir. Avakado yaprakları böbrek taşı sonunu da iyi gelmektedir. Yani avakado yaprağı böbrek taşı eritir mi, sorusunun cevabı kısmi olarak evettir. 

Avakado Yaprağı Kullanım Şekli Nedir ? Taze Avakado Yaprağı Nasıl Kullanılır?

Bu kadar olumlu etkisinden sonra taze avakado yaprağı nasıl kullanılır? sorusunu cevaplandırmak gerekmektedir. Meyve yaprağı, genellikle avakado yaprağı çayı şeklinde tüketilmektedir. Çay olarak tüketilmesi sonucunda vücuda yarar sağladığı kanıtlanmıştır. Ayrıca vücutta meydana gelen inflamatuar şişlerin ortadan kaldırılması sırasında yaprağın ezilerek şiş olan bölgeye uygulanması gerekmektedir. Avakado yaprağı çayı basit bir demleme sonucunda tüketilmektedir.

Çay şeklinde tüketerek sindirim sistemine de fayda sağlamak mümkündür. Çay haline gelen yaprağın, pamuk yardımı ile alınarak ciltte kullanılması da başka bir kullanım şeklidir. Bu sayede yaprağın cilde olan faydaları kısa sürede gözle görülebilmektedir.

Avakado Yaprağı Çayı Nasıl Hazırlanır?

Avakado yaprağı çayı nasıl hazırlanır ya da avakado yaprağı nasıl demlenir sorularını bu aşamada cevaplamak faydalı olacaktır. Çayın hazırlanması, normal bir bitki çayının hazırlanması ile aynıdır. Kaynamaya yakın suyu, kurtulmuş meyve yaprağının üzerine dökerek 20 dakika kadar demlenmesi beklenir. Suyun miktar olarak 3 ya da 4 bardak kadar olması kafidir.

Tek dikkat edilmesi gereken nokta, suyun kaynamadan yapraklara dökülmesi gerektiğidir. Çayın içerisine tercihe göre bal eklemek mümkündür. Çayın şeker kullanılarak da tüketildiği görülmektedir. Ancak şekerin genel olarak zararlı olması nedeni ile şeker ya da tatlandırıcı kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Avakado Yaprağı Çayı Günde Kaç Bardak İçilir?

Avakado yaprağı çayı hazırlanmasından sonra avakado yaprağı çayı günde kaç bardak içilir? sorusunun cevaplanması önemlidir. Çünkü, doğru miktarda içilen avakado yaprağı çayı etkileri daha hızlı bir şekilde gerçekleşecektir. Çayın kullanım miktarına ilişkin farklı kaynaklarda farklı tüketim tavsiyeleri göze çarpmaktadır.

Genel olarak günde 3 fincan kadar çayın tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bazı kaynaklar, avakado yaprağı çayının günde 2 bardaktan fazla içilmemesi gerektiğini belirtmektedir. Tüketilen çay miktarının 100 ml’den fazla olmaması gerektiği de aktarılan diğer bilgiler arasında yer almaktadır. Böylece merak edilen avakado yaprağı günde kaç bardak içilir sorusu yanıtlanmış olmaktadır. Avakado yaprağı çayının faydaları doğru miktarda içildiği sürece kendini gösterecektir.

Avakado Yaprağının Zararları Var Mıdır ?

Avakado yaprağının faydaları ve zararları konusuna açıklık getirmek gerekmektedir. Meyvenin ya da yaprağının genel olarak herhangi bir zararına rastlanılmamıştır. Avakadonun yetiştiği bölgelerde farklı özelliklere sahip avakado meyvelerine rastlanılmaktadır.

Bazı bölgelerde yetişen avakadoda çok miktarda toksin madde olduğu tespit edilmiştir. Örneğin Guatemala’da yetişen avakadolarda toksin madde oranı yüksektir. Toksin madde oranı yüksek olan meyvenin ve yaprağının tüketimi zararlıdır. Bu konuda Meksika avakadosunun daha sağlıklı olduğu iddia edilmektedir.

Avakado Yaprağı Kullananlar Nasıl Yorumlar Yapıyorlar ?

Avakado yaprağı kullananların yorumları internette pek çok platformda yer almaktadır. Avakado yaprağı tüketenlerin yorumları genellikle olumludur. Genellikle böbrek taşı problemi olanların ilk 10 gün içerisinde yapraktan yapılan çay sayesinde olumlu sonuçlar aldıkları belirtilmektedir. Çayın düzenli olarak tüketilmesi sonucunda çaydan pek çok fayda sağlamak mümkündür.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!