featured

Ayak Şişmesi Neden Olur? Ayak Şişmesi Tedavisi İçin Yöntemler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Herkeste farklı farklı olsa da pek çok insan koşuşturmalı bir günün ardından ayaklarının davul gibi şiştiğinden şikayet eder. Peki bu gibi durumlarda ne yapılması gerekiyor. Ayak şişmesine ne iyi gelir? İşte bu sorunun cevabını verebilmek için ilk olarak şişliğin nedenini bulmak gerekiyor. Eğer doğru bir teşhis konulursa, tedavi süreci çok daha hızlı ve başarılı ilerleyecektir. Bu yüzden de kendi vücudunuzu iyi bir şekilde yorumlamayı öğrenmeniz gerekiyor. Aksi halde yanlış uygulamalar ile çok daha kötü sonuçlar elde edeceğinizi unutmamalısınız.

Ayak Şişmesi Nedenleri Nelerdir?

Tıbbi olarak ispatlanmış o kadar çok sayıda ayak şişmesi nedenleri var ki, hangisinin size problem çıkarttığını bulmak oldukça zorlu bir işlemdir. Genel hatlarıyla ayak şişmesinin sebebi olarak uzun süre ayakta kalmak, hamilelikte ayak şişmesi, kimi hastalarda aşırı seviyelerde tuzlu gıda tüketmek, ayak burkulması, kalp ve damar rahatsızlıkları gibi daha da arttırabileceğimiz bir listeden söz ediyoruz. Bu listeyi biraz olsun küçük parçalara ayırmak için tek taraflı ve çift taraflı ayak şişmeleri olarak ikiye ayırabiliriz.

Tek taraflı ayak şişmeleri

Tek taraflı ayak şişmeleri daha çok darbeye ya da zorlamaya bağlı olarak ortaya çıkan, sadece darp edilen bölgede oluşan lokal şişliklerdir. Hasar gören kısım neresi ise o bölgede bir şişlik oluşur. Bu gibi durumlar tek taraflı ayak şişmesi olarak adlandırılır.

Çift taraflı ayak şişmeleri

Çift taraflı ayak şişmesi ise daha çok kalp ve damar rahatsızlıklarının ve böbrek yetmezliğinin habercisidir. Ayakta oluşan ve daha geniş kapsamlı, ayağın her iki tarafının da eşit oranda şişmesi durumuna çift taraflı ayak şişmesi adı verilmiştir.

Tek taraflı şişmeler çok daha basit ve tedavisi kolay rahatsızlıklardır. Zorlanan ya da darp edilen bölgeye buz uygulamak, ayağı yormamak, dinlenmek gibi basit yöntemlerle şişlik ortadan kaldırılabilir. Fakat çift taraflı ayak şişmeleri için aynı şeyi söylemek çok mümkün olmuyor.

Çift taraflı ayak şişmelerinde, şişliğin sebebi çok daha komplike bir sebepten oluştuğu için detaylı tetkiklerin ve incelemelerin yapılmasını şart hale getiriyor. Kalp ve damarların incelenmesi, böbreklerin ne derecede çalıştığına bakılması gibi detaylı bir incelemeden sonra çift taraflı şişlikler hakkında bilgi edinebilmek mümkün oluyor. Mutlaka doktora görünmek ve ilaç tedavisine başlamakta fayda olduğunu hatırlatmamız gerekiyor. Bunun yanı sıra çift taraflı şişliğe yüksek tansiyon, nefes darlığı, halsizlik gibi belirtiler eşlik ediyorsa süratle bir dahiliye uzmanına görünmeniz hayatınız için kritik bir karar olacaktır. Periyodik olarak tekrarlayan ayak şişmelerinde de mutlaka doktora görünmek gerektiğini hatırlatmamız gerekiyor.

Ayak Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ayak şişmesine iyi gelebilecek yöntemler kişiden kişiye göre değişmektedir. Yani problemin sebebi tespit edildikten sonra bir tedavi uygulanması gerekir fakat hemen hemen her hastayı rahatlatacak bazı uygulamalarda mevcuttur.

Ayak Şişmesine İyi Gelen 1. Yöntem

Yarım kova kadar bir suyun içine iki yemek kaşığından biraz fazla tuz konulur ve üstüne 1 yemek kaşığı kadar karbonat eklenir. Karıştırılan suyun içinde ayaklar 30 dakika gibi bir süre bekletilir. Bu süre zarfında ayaklarınızı birbirine hafifçe dokundurarak masaj yapmak etkili olacaktır. Suda bekletme işleminden sonra ayaklar iyice kurulanır.

1 çay fincanı kadar vazelinin içine 9 adet aspirin toz hale getirilip karıştırılır. Bu karışım iyice birbirine karıştıktan sonra şişliğin olduğu bölgeye sürülür ve kremin ayaklar tarafından emilmesi beklenir. Daha sonra gazlı bez ile sarılan ayaklar fazla sıkmayacak şekilde naylon ile kaplanabilir. Bu tedavi yöntemi hafta 2-3 kez tekrarlandığında ayak şişmesinin azaldığını sizlerde göreceksiniz.

Ayak Şişmesine İyi Gelen 2. Yöntem

1 Avuç pelin otu 1 tencere su içerisinde kaynatılır. Bu karışım bir kova içerisinde bir miktar su yardımı ile ılıtılır. Bu su içerisinde 20 dakika kadar ayakları bekletmek de ayak şişmesi için oldukça etkili bir tedavi yöntemdir.

Tüm bunların dışında gündelik yaşamda uygulayabileceğiniz ufak tefek hareketler de sizleri rahatlatacak ve daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. İlk olarak gün içerisinde uzun süre ayakta durmamaya özen göstermelisiniz. Aralıklar birkaç dakika dahi olsa oturmak ve ayakları dinlendirmek oldukça işe yarayan bir yöntemdir.

Bunun yanı sıra bir yerde otururken ayakları sallandırmamaya dikkat etmelisiniz. İmkanlar dahilinde oturduğunuz yerde ayaklarınızı yere paralel şekilde uzatabilir ve bu sayede ayaklara binen yükü hafifletebilirsiniz. Kilonuza dikkat etmek ayaklarınızın yok yere fazladan yükü çekmesini önler. Ayrıca ara sıra yüzmek de çok iyi bir spordur ve ayakları oldukça çalıştırır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!