featured

Ayak Üşümesi Neden Olur? Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sizler için ayak üşümesi neden olur, ayak bakımı nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını bir arada bulabileceğiniz bir içerik hazırladık. Ayak üşümesi konusunu, ayak üşümesinin sebepleri, bakımlı ve temiz ayaklara sahip olmanın yolları, nasırlı ayaklar için öneriler ve ayak kokusuna çözümler gibi konuları ele aldık. Şimdi bu konulara tek tek değinelim.

Ayak Üşümesi Neden Olur?

YouTube video
Ayak üşümesi haberleri pek çok kişiden duyduğumuz konulardan birisidir. Peki, ayak üşümesi neden olur? Ayak üşümesinin nedenleri nelerdir?

Kan Dolaşımı Bozukluğu: Ayak üşümesi kan dolaşımı bozukluğu sebebiyle olabilir. Uzun süre bir yerde oturmak ya da sigara içmek kan dolaşımı problemlerine neden olabilir.Anemi Hastalığı: Anemi kaynaklı kan hücresi ekliği yaşanabilir. Bu da ayaklarda soğukluk ve üşüme etkisi yapabilir. Demir eksikliği anemisi doktor tavsiyesi ile alınacak takviye gıda ve ilaçlarla düzelebilir ve tedavi edilebilir. Aksiyete ve Stres: İleri derecede yaşanan stresler ya da anksiyete ayak üşümesine neden olabilir. Şeker Hastalığı: Aynı zamanda şeker hastalığı da ayak üşümesine sebep olarak gösterilmektedir.

Ayak üşümesi tedavisi için bu konuda uzman bir doktora başvurmak gerekir.

Kış Aylarında Ayak Bakımı

YouTube video

Kış aylarında sıkça kuruyan ve çatlayan ayaklar için bakım yapılması gerekir. Kışın ayaklara yapılan bakım ile yaz ayları içinde önceden hazırlık yapmış oluruz. Bunun için kış aylarında ayak bakımı nasıl olmalıdır sorusunun cevabını küçük ve basit ipuçları halinde verelim:

Ayaklarınızı her gün yıkamaya özen gösterin ve mantar oluşmaması için muhakkak iyi bir şekilde kurulayın,Yaz aylarında terlik sıkça giyildiği için ve özellikle açık ayakkabılar tercih edildiği için ayaklar sürekli hava almaktadır. Fakat kış aylarında ayaklar hem kışlık kapalı ayakkabılar giyildiği için hem de giyilen kalın çoraplar nedeniyle hava almamaktadır. Ayaklarınıza her gün temiz çoraplar giyinin ve ayaklarınızı havalandırmayı ihmal etmeyin. Özellikle yeni çoraplarınızı yıkamadan önce ayaklarınıza giyinmeyin.Kış aylarında ayaklarda oluşan sertlik ve kuruluklar için öncelikle ayaklarınızı ılık suda bekleterek ıslatın, ardından ponza taşı kullanarak ovalayın ve en son bir nemlendirici kullanarak ayaklarınızı muhakkak nemlendirin.Özellikle çalışan bir kişi iseniz her gün farklı ayakkabılar giyinmeye özen gösterin.İleri derece veya çok fazla nasırlarınız varsa bunun için bir cilt doktoruna başvurmayı ihmal etmeyin. Ayak çatlakları için E vitamini özlü kremler tercih edin.Ayak parmaklarınızı kış veya yaz aylarında kesinlikle uzun süre ojeli tutmayın. Uzun süre parmaklarda tutulan ojeler tırnak sararmalarına neden olacaktır. Bu sebeple ojelerinizi çıkarmayı ve tırnaklarınızın da hava almasını ihmal etmeyin.Kırmızı veya koyu renkli oje kullanmanız gerektiğinde ilk önce bir tırnak cilası ile tırnaklarınızı cilalayın ve ardından koyu renkli ojelerinizi sürün. Koyu renkli ojeler bu şekilde sürüldüğünde ayak ve el tırnaklarınızda sararma veya renk değişimi olmayacaktır.Ayaklarınıza düzenli pedikür yaptırın.

Mükemmel Ayaklara Kavuşmada 2 Engel

Bayanlar için ayak güzelliği en az yüz güzelliği kadar önemlidir. Özellikle yaz aylarında bütün ihtişamı ile gözler önüne çıkan ayakların, her daim pürüzsüz ve bakımlı olması gerekmektedir. Ancak bakımlı ayaklar için en önemli engel nasırlı ayaklar ve ayak kokusudur. Ayak bakımı yaparken bu iki ayak problemi bayanlar için yaz günlerini adeta kabusa çevirebilmektedir.

Bu yazımızda ele almak istediğimiz konular da mükemmel ayaklara kavuşmak için sık sık karşılaşılan 2 engeli nasıl ortadan kaldırabileceğimiz olacak. Yazımızın devamında nasırlı ayak bakımı için öneriler ile birlikte bayanlarda da sıkça karşılaşılan ayak kokusuna kesin çözüm sunan bitkisel yöntemler yer alacak.

1. Nasırlı Ayaklar İçin Öneriler: Nasırlı Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?

Ayaklar göz önünde olmasalar da çirkin veya sert olmamaları çok önemlidir. Ayak bakımı yapılmadığında oluşacak nasırlar ise yaşam kalitesini doğrudan etkileyen en önemli sebeplerden biridir. Bu nedenle nasırlı ayakların bakımı çok önemlidir. Ayak bakımı ve ayak sağlığı, nasırlı ayakların bakımının en önemli parçasıdır. Ayaklarımıza yapacağımız bakımla nasırlardan kurtulabilir ve nasır oluşumunu önleyebiliriz.

Ayakkabı Seçiminizi Doğru Yapın

Ayaklarda nasır oluşumunun en önemli sebeplerinden birisi ayağa uygun olmayan ölçü ve kalıplarda ayakkabı seçimidir. Özellikle yazın giyilen sandaletler, yüksek topuklu ayakkabılar nasır oluşumunu hızlandırır. Bu nedenle ayakkabı ve sandalet seçerken mutlaka doğru ayak numarası ve doğru ayakkabı veya sandalet numarası ile almak çok önemlidir. Ayak numaranız konusunda şüpheleriniz var ise mutlaka ayakkabı mağazalarında çalışan satış görevlilerinden yardım almalısınız.Günün sonunda yorulan ayaklarınızı dinlendirmek ve ayaklarınızı yumuşatmak için sirke banyosu veya karbonat banyosu yapmak iyi gelecektir. Sirke kokusu ağır geliyorsa bir kova ılık suya bir fincan karbonat atarak ayaklarınızı bu suda 30 dakika bekletin ayaklarınızın dinlendiğini ve yumuşacık olduğunu göreceksiniz. Nasırınız çok eski ve sert ise nasır sökücü bant kullanabilirsiniz.

Ponza taşı ile Nasırları Ovun

Ayaklarda oluşun nasırı gidermenin bir diğer yolu da ponza taşı ile ayaklarınızı ovalamaktır. Ponza taşı ile ayaklarınızı ovalamak için önce ayaklarınızı ılık suyun içinde bekleterek nasırları yumuşatın. Daha sonra çok fazla bastırmadan ve dairesel hareketlerle nasırlı bölgeyi ovalayın. Nasırın gittiğini ve ayaklarınızın acımaya başladığını hissedene kadar devam edin. Ovaladığınız bölge acımaya başladığında ovmayı bırakın. Bu işlemi nasır oluşumunu engellemek için düzenli aralıklar tekrarlayın. Yalnız ponza taşını derin bastırmayın. Yoksa canlı deri tahriş olur ve acı verir.Ayaklarınızı ponza taşı ile ovaladıktan ve nasırları erittikten sonra ayaklarınıza bolca nemlendirici sürerek yedirin. Nemlendirici kremleri ayak tırnaklarınıza da sürebilirsiniz. Daha sonra ayaklarınıza temiz pamuklu çoraplar giyin ve öylece yatın. Bu işlemi iki hafta kadar devam ettirin. Bu süre sonunda ayaklarınızın yumuşadığını, ayak derisinin canlandığını ve parladığını ve ayaklarınızda nasır kalmadığını göreceksiniz.Şayet sandalet giyer veya yalınayak gezerseniz, oluşturmaya çalıştığınız sağlıklı ayakları korumak için, ayaklarınızı ponza taşı ile ovma işini haftada bir kere mutlaka yapın. Ayrıca yaz aylarında ayaklarımız kışa göre çok daha su kaybeder. Bu nedenle yaz aylarında ayaklarınıza nemlendirici sürmeye ihmal etmeyin.

2. Bitkisel Yöntemlerle Ayak Kokusuna Kesin Çözüm

Kadın ya da erkek birçok kişi için sıkıntılı günlerin başlangıcıdır ayak kokusu. Sadece ayak sağlığı ya da ayak bakımı açısından değil kişinin sosyal yaşamını da olumsuz etkileyen ciddi bir problemdir. Ayak kokusuna sebep olan birçok faktör sayılabilir. Hormonal değişimleri, ayak mantarı, ayak terlemesi, spor ayakkabı gibi hava almayan ayakkabılar, naylon oranı fazla pamuklu olmayan çoraplar ayak kokusu oluşturabilmektedir.

Özellikle bakımlı ve güzelliğine dikkat eden kadınlar açısından ayak kokusu gibi bir dertle uğraşmak tam anlamıyla bir kabustur. Kullanılan parfümler, giyilen elbiseler, yapılan makyajlar ve daha pek çok hoş durumun arasında, kötü kokan ayaklara sahip olmak düşünülemez bile. Bu nedenle de bazı önlemler araştırılarak ayak kokusundan kurtulmak istenmektedir. Kimyasal ya da doğal olmayan yöntemlerden çok, bitkisel yöntemler bu konuda tercih edilmektedir.

Peki, nedir bu ayak kokusuna kesin çözüm sunan yöntemler?

Ayak Kokusu İçin Çay Banyosu

Bir havucu rendeledikten sonra, rendelenmiş havucu ada çayı ile karıştırmanız gerekmektedir.Bu karışımı ısıtarak ayak banyosu yapmanız halinde 1 hafta içerisinde ayak kokusu derdiniz sona erecektir.

Akhuş Ağacının Yapraklarının Kaynatılması

Çok bilinen bir ağaç türü olmayan Akhuş ağacı yaprakları şifa vermesi ile ünlüdür. Bu ağacın yapraklarını kuruttuktan sonra, kesinlikle ufalamadan bir suyun içinde kaynatarak, ayak kokusunu durduran bir başka karışım elde edeceksiniz.Her gece bu karışım ile ayaklarınızı yıkadığınızda, bir dönem sonra ayaklarınızın kokmadığını göreceksiniz.

Cilt bakımı kapsamında değerlendirilen ayak kokusu sorunları, temelinde temiz olmak ile ilgili önemli uygulama eksikliklerini de barındırır. Yani, yukarıda anlatılan bitkisel çözümler kadar, ayaklarınızı her gün temiz tutmanız da koku oluşumunu yavaşlatacak, hatta kesecektir. Bunun yanı sıra, hava almayan ayakkabılardan kaçınmanız da hem koku nedeni ile hem de sağlıksız durumlar oluşturduğu için elzemdir. Çorap seçiminde ise pamuklu çoraplar ya da nefes alma özelliği bulunan özel çoraplar tercih edilmelidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!