featured

Ayşe Kulin Kimdir? Ayşe Kulin Kitapları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüz edebiyatına damgasını vuran ünlü yazar Ayşe Kulin, sahip olduğu son derece akıcı ve yalın üslubu ile okuyucularını kazanmıştır. Roman, öykü, biyografik roman, araştırma gibi farklı türlerde çok sayıda eseri okuyucuyla buluşturmuştur. Yazdığı eserlerin birçoğu senaryolaştırılarak dizi ve sinemaya uyarlanan yazar, daima çok okunanlar listesinde yer alan son derece popüler bir kalemdir.

Yazdığı eserler birçok kişi tarafından defalarca okunup yorumlanmıştır. Türk Edebiyatına önemli eserler veren yazarımız genç yazarlara da örnek olarak gösterilmektedir. Yazdığı eserlerin sinema ve televizyona da aktarılması ile adını daha geniş kitleler duydu. Kendisine ve kitaplarına olan ilgi çoğaldı ve hakkında araştırma yapan birçok kişi onu daha iyi tanıma fırsatı elde etti.

Ayşe Kulin Kimdir?

Yazdığı eserler ile birçok ödüle layık görülen yazar, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji  Edebiyat bölümünden mezun olmuştur. Daha sonra Cumhuriyet, Güneş, Dünya gazeteleri bünyesinde muhabirlik ve çeşitli dergilerde yazarlık, editörlük ve yazı işleri müdürlüğü yapmıştır. Yine halkla ilişkiler uzmanı, televizyon, dizi, reklam ve sinema filmlerinde senarist, sahne yapımcısı ve sanat yönetmeni olarak çalışmıştır.

Ayşe Kulin in ilk kitabı ‘Güneşe Dön Yüzünü’ 1984 yılında yayınlanan ve öykülerden oluşan bir eserdir. Kitap içerisinde yer alan Gülizar adlı öyküsü kendisi tarafından senaryolaştırılarak Kırık Bebek adıyla yayınlanmıştır. Ve bu film 1986 yılı Kültür Bakanlığı ödülünü almıştır. Sahne yapımcısı ve sanat yönetmeni olarak görev aldığı Ayaşlı ve Kiracıları adlı dizideki başarısıyla ödül almıştır. Bu ödül Tiyatro Yazarları Derneği tarafından En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü olarak verilmiştir.

YouTube video

Yazar,1996 yılında Münir Nurettin Selçuk’un hayatını anlatan ‘Bir Tatlı Huzur’ biyografi kitabı yayınlamıştır. Aynı yıl içerisinde Foto Sabah Resimleri isimli öyküsü ile Haldun Taner Öykü Ödülünü de kazanmayı başarmıştır.

Ancak yazarı geniş kitlelere tanıtan eseri ise 1997 yılında yayınlanan ve Aylin Devrimel’in yaşamını konu alan ‘Adı Aylin’ biyografi romanı olmuştur. Bu kitabı ile geniş yankı uyandıran Kulin, İstanbul İletişim Fakültesi tarafından da yılın yazarı olarak seçilmiştir.

Ayşe Kulin Kitapları

Birçok tarzda farklı eserler veren yazar, her bir eseri ile isminden söz ettirmeyi başarmıştır. Gerek hikayesi gerek karakterleriyle hafızalara kazınan en önemli eserleri okurları tarafından büyük beğeni toplamıştır. Bu eserlerinin bazıları okuyucular için ayrı bir yerdedir. Bu eserlere aşağıda değinilmiştir.

1 – ‘Sevdalinka’ ve ‘Füreya’ Romanları

YouTube video

1998 yılında ‘Geniş Zamanlar’ adlı öykü kitabını yayınlayan yazarın bu eseri 2007 yılında Star TV ekranlarında aynı isimle dizi olarak yayınlanmıştır.

Daha sonra Kulin, kendisini dünya çapında tanınır bir yazar haline getiren iki romanını birer yıl ara ile yayınlamıştır. Önce 1999 yılında yılın romanı ödülünü de alan ‘Sevdalinka’ isimli romanını yayınlamıştır. Daha sonra ise 2000 yılında Füreya Koral’ın yaşam öyküsünü anlattığı ‘Füreya’ isimli biyografik romanını okuyucularıyla buluşturmuştur.

2 – Ayşe Kulin Kitapları ‘Köprü’

YouTube video

2001 yılında Kulin bu kez, daha sonra bir televizyon fenomeni haline gelecek olan ‘Köprü’ isimli romanı ile doğu illerinde yaşanan dramı anlatmıştır. 2006 ve 2008 yılları arasında Kulin’in romanından uyarlanarak aynı isimle Star TV ekranlarına gelen dizi, geniş kitleler tarafından çok beğenilmiştir.

2002 yılında ‘Nefes Nefese’ isimli romanında ise Kulin, İkinci Dünya Savaşında kahramanlaşan Türk diplomatlarının hikayesini okuyucuya sunmuştur. Otuz dört ayrı ülkede yayınlanan bu eser, 2016 yılında İtalya’nın en prestijli roman ödüllerinden biri olan Premio Roma’da en iyi yabancı roman kategorisinde ödül almıştır.

Yine ünlü yazarın 2004 yılında yayınlanan ‘Gece Sesleri’ adlı romanı, televizyona uyarlanmış ve Show TV ekranlarında 2008 ile 2009 yılları arasında yayınlanmıştır. 2009 yılında kaleme aldığı ve Türkan Saylan’ın hayat öyküsünü anlattığı biyografik romanı da en bilinen eserlerindendir. ‘Tek ve Tek Başına Türkan’ isimli biyografik romanı da aynı isimle televizyona uyarlanarak Kanal D’de 2010 ve 2011 yıllarında seyirciyle buluşmuştur.

3 – Üç Nesil Aile Öyküsü ‘Veda’, ‘Umut’, ‘Hayat’, ‘Hüzün’, ‘Hayal’

YouTube video

Ayşe Kulin, 2007 yılında kendi ailesinin üç neslini anlattığı, biyografik özellik taşıyan ve okuyucular tarafından çok sevilen serisine ‘Veda’ isimli romanı ile başlamıştır. Veda isimli roman ‘Esir Şehirde Bir Konak’ alt başlığı ile dedesi Ahmet Reşat Paşa ekseninde 1918 ile 1924 yılları arasında yaşananları okuyucuya aktarmıştır.

Serinin ikinci romanı ‘Umut’ ise 1928 ile 1941 yılları arasına odaklanmıştır. 2008 yılında Umut isimli roman ‘Hayat Akan Bir Sudur’ alt başlığı ile yayınlanmıştır.

Daha sonra Yazar ‘Hayat’ isimli romanında kendi öyküsünün de yer aldığı 1941 ile 1964 yılları arasında ailesinde ve Türkiye’de yaşananları anlatmıştır.  Kulin, ‘Hüzün’ isimli romanında ise bu kez 1964 ile 1983 yıllarında yaşadıklarını okuyucularına aktarmıştır. Hayat ve Hüzün Romanları ‘Dürbünümde Kırk Sene’ alt başlığı altında 2011 yılında kitapseverlerle buluşmuştur.

YouTube video

1983 yılından sonrası ve Ayşe Kulin yazarlık dönemini de anlattığı ‘Hayal’ isimli romanı ise 2014 yılında yazar tarafından kaleme alınarak yayınlanmıştır.

2007 yılının Kasım ayında UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi olan ünlü yazar;

Yine 2014 yılında ‘Handan’,2015 yılında ‘Tutsak Güneş’,2016 yılında ‘Kanadı Kırık Kuşlar’, 2017 yılında ‘Kördüğüm’,

YouTube video
2018 yılında ‘Son’ ve2019 yılında ‘Her Yerde Kan Var’ romanlarını kaleme almıştır. Şimdilik bu kitap Ayşe Kulin son kitap olarak bilinir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!