featured

Ayurveda Diyeti Nedir? Ayurvedik Beslenme Nedir Ne Demek? Ayurvedik Beslenme Listesi Nasıl Oluşturuluyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ayurveda diyeti son zamanlarda ortaya çıkmış ve geçmişi çok eskilere dayanan bir beslenme türüdür. Genel olarak Ayurvedik beslenme demek daha doğru olacaktır.

Çünkü temelde bir diyet değil, özel olarak oluşturulmuş beslenme listeleridir.

Beslenmenin temel olarak öneminden bahsetmeye çok gerek yok. İnsanın her şeyden önce temel olarak karşılaması gereken aşamalar beslenmeden geçer.

YouTube video

Ancak bu beslenme kişiden kişiye değişecek şekilde oluşturulur. Hatta sırf bu yüzden internet üzerinden ya da kitaplarla; kan grubuna göre beslenme, R2 diyeti, keto beslenme gibi çok farklı beslenmeler oluşturuyor.

Ayurveda diyeti bu anlamda herkesin uygulayabileceği ve aslında diyete göre çok daha rahat olan bir beslenme türüdür.

İşte Ayuverda diyeti nedir? Ayuverda beslenme nasıl yapılır gibi soruların cevapları…

Ayurveda Ne Demektir?

Ayurveda kelimesi aslında Sanskritçe diline aittir. Seneler önce Hint kültüründen gelir. Kelime anlamı olarak ‘yaşam’ ve ‘bilgi’ anlamına gelir.

Aslında kelime anlamını bilmek, Ayurveda diyeti öğrenmek adına çok sığ kalacaktır. Çünkü bu Hint felsefesinin ortaya çıkması genel olarak beslenmenin ötesindedir.

Beslenme ile birlikte tamamen yaşamı değiştirmek amacıyla insanı temele alarak hareket etmeyi sağlamaktadır. Ayurvedik beslenme geçmişten günümüze kimi kişiler tarafından uygulanmaya devam etmektedir.

Hatta beslenme ile kalmayarak bir yaşam felsefesi olarak hayata geçiriliyor.

Ayurvedik Yaşam Nedir?

Ayurvedik yaşam Hint felsefesinin temel taşlarını oluşturuyor desek yeridir. Altında kişinin beslenmesi, nefesi, odak noktası, meditasyon ve enerjisi bulunuyor.

Bu yaşam felsefesinde yapılacak her hareketin kişinin tipine göre oluşturulduğu görülür. İnsan temelde çok değerli bir şeydir. Ve bu değer sorun görmemesi adına korunmalıdır.

Aynı zamanda Ayurvedik beslenme temelinde kişinin hayata karşı tamamen bakış açısının değiştirilmesi hedeflenir. Böylece hayattan alınacak zevk de artacaktır.

Hayat zıtlıkların bütünlüğünü oluşturur, Hint felsefesinin genel temeli de buraya dayanır. Kişi sahip olduğu enerjisini keşfeder ancak sadece bu enerji kapsamında kalmayarak, zıtlıklardan da beslenmesi gerekiyor.

Ayurvedik Beslenme Nedir?

Her insanın kendi doğuşundan itibaren dünyaya yansıttığı belirli bir mizahı, kişiliği vardır. Ayurveda diyeti kapsamında bunlara ‘dosha’ adı verilir.

Dosha kişinin hem psikolojik hem de fiziksel olarak bütünlüğünü yansıtır. Genel olarak Ayurvedik beslenme de bu dosha üzerine kurulur.

İnsanların sahip olabileceği beş farklı elementi türü bulunuyor. Elementler bir araya gelerek üç farklı enerjiyi/türü oluşturur.  Bunlar:

Vata (uzay ve hava)Pitta (ateş ve su)Kapha (toprak ve su)

Kişinin Ayurvedik diyeti uygulamadan önce ilk olarak sahip olduğu enerjiyi keşfetmesi gerekir. Enerjisine bağlı olarak asıl tüketmesi gereken besinler ortaya çıkar.

Ayurvedik Diyeti Nasıl Uygulanıyor? Ayurvedik Beslenme Listesi Nasıl Oluşturulur?

Ayurveda testi internet üzerinden ya da ünlü yazarların kitabında yer alan şekliyle uygulanır. Testi uyguladıktan sonra bahsedilen üç farklı enerjiden birini bulacaksınız.

Bunlar aynı zamanda Ayurvedik beden tipi olarak ortaya çıkacaktır. Daha sonra her bir enerjiye yönelik olarak Ayurveda diyeti uygulamaya başlayabilirsiniz.

Fakat diğer diyetlerden ayrılan bir kısım da mevcut. Nasıl mı?

Normalde uygulanan diyetlerin belirli bir listesi bulunur. Bu listede yer alan besinlerin dışına çıkmak genel olarak yasaktır.

Özellikle bu yasaklara vurgulama yapılır. Fakat Ayurveda diyeti kapsamında yasaklar mevcut değildir. Kişiler farklı besinler aksine tüketmelidir.

Genel anlamda beden tipine uygun ağırlıklı beslenirken zıtlıkların bütünlüğünü oluşturmak için az beslenmeniz gerekenleri de bir arada bulundurmalısınız.

Ayurvedik beslenme listesi kadar bu listenin uygulanması da önemli. Hint felsefesinden alışık olunduğu üzere besinler hızlı hızlı değil; özel bir bağ kurularak yavaşça tüketilmeli.

Aşırı beslenmeye kaçılmamalı sadece açlığı hissederek bu açlık üzerine beslenmek gerekir. Bu beslenme türü sayesinde zaten Ayurveda diyeti zayıflamaktan öte kişinin hastalıklara yakalanmasını önlenmeyi hedefler.

Ayurveda Beslenme Listesi Türleri| Ayurvedik Tarifler ve Ayurvedik Tatlar

Ayurveda testi uyguladıktan sonra tipinizi belirlediyseniz artık bu tipe göre beslenmeye başlayabilirsiniz. İşte Ayurvedik beslenme türleri listesi…

1- Pitta Dosha Beslenme

Ateş ve su elementinin birleşmesiyle oluşur. Bu insanlar genel olarak çalışkan ve zeki olarak bilinirler. Öfke ve hazımsızlık şikayetleri bulunur. Bununla birlikte kalp hastalığı ve yüksek tansiyona yakalanma olasılıkları mevcuttur.

Karbonhidrattan uzak daha çok protein temelli beslenme önerilir.

Protein olarak; kırmızı et, deniz ürünleri ve yumurta.Süt ürünleri kapsamında peynir ve ayran.Meyve olarak üzüm, kayısı ve greyfurt söylenebilir.Sebzeler; kırmızı biber, pancar gibi hafif sindirimi kolay besinler olmalı.Kuruyemiş tüketimi önerilir.

2-  Vata Dosha Beslenme

Ayurveda diyeti kapsamında ortaya çıkan Vata dosha tipinde hava ve uzay elementleri ana elementtir. Mizaçları; yaratıcı ve enerjik olmalarıdır. Yerinde duramazlar ve kimileri tarafından yorucu insan olarak bile adlandırılır. Tabi bu hareketlilik; yorgunluk, bıkkınlık ortaya çıkarır.

Bu kişilerin protein değil daha çok sebze ve baklagiller ağırlıklı olarak beslenmesi öneriliyor.

Kırmızı et protein için yeterlidir.Meyve olarak çok seçenek bulunmasa da kuru üzüm, nar ve armut yeterlidir.Sebze olarak her türlü çiğ sebze tüketebilirler. Mantar ve patates başlıca olarak önerilir.Baklagiller arasında fasulye tercih edebilirler.Tahıllar ve maydanoz, kekik ve kişniş gibi baharat tercileri de yapabilirler.

3- Kapha Ayurveda Diyeti

Toprak ve su elementlerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Diğerlerine nazaran daha oturaklı, sakin insanları temsil eder. Bu kişiler sert bir arkadaşlık, çevre ilişkisine sahiptir. Depresyon, astım gibi sorunlar görülebilir.

Aralarında en ortalama beslenme tipidir. Her şeyden biraz biraz yemeği yansıtmaktadır.

Protein olarak karides ve özellikle yumurtanın sarısı yenmeli.Muz, Hindistan cevizi gibi meyveleri tercih edebilirler.Patates olarak sadece tatlı patates, enerji sağlayacak kabak ve salatalık yiyebilirler.Tahıl için pirinç ve buğday sınırlaması yapmalılar.Kuruyemiş olarak da çok geniş bir skalada tüketim yapabilirler.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!