featured

Bademcik Taşı Nedir? Bademcik Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bademcik taşı, bir diğer adı ile tonsilit, oldukça rahatsızlık verici bir hastalıktır. Sizler için bademcik taşı yani tonsilit nedir, bademcik taşı tedavisi nasıl yapılır, araştırdık.

Bademcik Taşı

https://www.youtube.com/watch?v=vDCAOh284os

Kronik olarak görülen boğaz enfeksiyonlarında boğaz çukurlarında peynirimsi yapıya sahip iltihap birikmesi oluşabilir. Bu iltihaplar dil bacağı ile veya yutma esnasında basılarak genelde dışarı atılırlar. Ancak bazen bu iltihapların üzerine bazı mineraller baskı yaparlar ve bademcik taşı yani tonsil oluşumuna neden olurlar. Tonsil taşı da dediğimiz bu taşlarla karşı karşıya kalan kişi bademciklerinde rahatsızlık hisseder ve bademcikler olduğundan daha farklı görünebilir.

Bademcik Taşı Belirtileri Nelerdir?

Tonsiller her zaman belirti göstermese de genel olarak bademcik taşı belirtileri şunlardır;

Kulağa doğru gelen bir ağrıYoğun ağız kokusuBoğulma hissiSürekli hale gelen öksürük nöbetleriBoğaz ağrısıBoğaz da sürekli olarak bir şey varmış gibi hissetmekAğıza gelen metalik bir tat

Bademcik Taşı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bademcik taşı teşhisi ilgili doktorlar tarafından konulur. Yukarıda yazılı şikayetler ile doktora başvurduğunuzda görüntüleme yöntemleri ile taşlar teşhis edilir ve tedaviye başlanır.

Bademcik Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bademcik taşı tedavisi genel olarak doktor müdahalesi gerektirmez. Kişiler dillerinin ucuyla bademcik taşlarını ezebilirler. Ilık su ve tuz karışımı ile yapılacak olan gargara da bademcik taşlarını ve iltihapları yok etmeye yarabilir. Gargarayı her gün yapmak gerekir. Gömülü bademcik taşı ise ister istemez tedavi gerektiren taş türlerindendir. Bunların dışında bademcik taşı tedavisi şu şekillerde yapılmaktadır;

Küretaj Tedavisi

Büyük taşları çıkarmak için küretaj gerekir. Yine de bu işlem gerçekleştikten sonra küçük taşlarında kalmış olma ihtimaline karşı yıkama da yapılır.

Lazer Tedavisi

Bu tedavi şekli lokal anestezi ile gerçekleşmektedir. Lazer ile bademcik yüzey alanı azaltılır. Karbondioksit lazer spesifik ile bademcik yüzeyi buharlaştırılır ve bu sayede düzleştirilir.

Cerrahi Tedavi

Bademcik yüzeyindeki taşlar aşırı derecede rahatsız edici ise ve yoğun şekilde ağız kokusu yapıyorsa bademcikler cerrahi işlem ile alınır. Alternatif tedavi olarak Şırınga ile bademcik taşı temizleme de mümkündür. Bunun için ilgili videoları izleyebilirsiniz. Genel mantığı şırınganın içerisine su doldurup bademcik taşlarının bulunduğu yere sıkmaktır.

Günlük sakızı bademcik taşı temizleme de etkili olduğu ekşi sözlük yazarlı tarafından denenmiş ve onaylanmıştır. Günlük sakızını alıp ağzınızda bekleterek sakız çıkana kadar suyunu yutuyorsunuz. Bu yöntem 15 gün boyunca her gün uygulandığında bademcik taşlarının ve ona bağlı ağız kokusunun geçtiği gözlemlenmiştir.

Arama motoruna bademcik taşı ekşi yazdığınızda karşınıza çıkan linkten günlük sakızı kullananlara ulaşabilirsiniz. Bademcik taşı karbonat kullanarak da yok edebileceğiniz taşlardır. Özellikle yüzeysel taşları karbonatlı su ile gargara yaparak eritebilirsiniz.

BONUS: Bademcik Taşını Geçiren Bitkisel Tarif

YouTube video

2
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!