featured

Bayat Yumurta Testi Nasıl Yapılır? Testi Yapın Bayat Yumurta Yemeyin!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yediğiniz yumurtalardan ne kadar eminsiniz? Bir yumurtanın tadından bayat olup olmadığı anlaşılmaz. Bunun için bazı testler yapmanız gerekir. Peki nedir bayat yumurta testi? İşte, detaylar!

Bayat Yumurta Testi Nasıl Yapılır?

Yumurta testi yumurtanın bayat olup olmadığını anlamak için uygulanan basit yöntemlerden oluşmaktadır. Yumurtanın tüketilen miktarı, ülkemiz genelinde fazlasıyla yüksektir. Tüketimi fazla olan bir besinin bayat olup olmadığını anlamak da, bu durumda önemli olmaktadır. Yumurta testi yapmadan yumurtayı yemeklerde kullanmak, aslında büyük bir risk oluşturmaktadır.

Bozuk bir yumurtanın yemekte kullanılması sonucunda yemek tümüyle ziyan olacaktır. Bu nedenle satın alınan yumurtaların tazelik testine tabi tutulması son derece önemlidir. Öyleyse, yumurtanın tazeliğini ölçmek için yumurta testi nasıl yapılabilir? Yumurta testi yapmadan, yumurtanın sahip olduğu kırılgan yapıdaki kabuğu nedeni ile dışarıdan bir gözle bakılarak bozuk olup olmadığını anlamak neredeyse imkansızdır.

Bu nedenle basit yöntemleri kullanarak yumurtanın tazeliğini test etmek gerekmektedir. Uygulanan basit yöntemler sonucunda yumurtanın bayat olup olmadığı hakkında karar vermek kolaydır. Test sonucunda bayat olduğu anlaşılan yumurtanın, aynı üreticiden ya da perakendeciden bir daha alınmayacağı açıktır. Bayat olan her yumurtanın, pişme işleminden sonra bayatlığı anlaşılmayabilir. Bu nedenle, basit olan yumurta tazelik testleri, herkes tarafından uygulanmalıdır. 

Bayat Yumurta Testi İle Gerçekten Etkili Sonuçlar Alınabilir Mi?

Bayat yumurta testi uygulayarak etkili sonuçlar almak mümkündür. Test kapsamında yumurtaya bazı deneyler uygulanmaktadır. Deneyin sonucuna göre yumurtanın hareketi, yumurtanın tazeliği hakkında kişiye önemli bilgiler vermektedir. 

Yumurtanın şeffaf bir yapısı olmadığı için dışarında bakan bir göz, yumurtanın tazeliği hakkında bilgi sahibi olamaz. Yıllar boyunca yumurta üretimi ile ilgili bir işle meşgul olunmuyorsa yumurtanın gözle görülerek tazeliğine ya da bayatlığına karar vermek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle basit testler uygulayarak yumurtanın bayat olup olmadığı tespit edilmelidir.

Bayatlayan Yumurta Yenir Mi?

Bayatlayan yumurta yenir mi sorusu merak edilmektedir. Bayat yumurta fark edilmeden yenirse mide rahatsızlıkları ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca bayatlayan yumurtanın kabuklarında da hastalık yapan canlılar türeyebilmektedir. Kabukta türeyen bu zararlılar, zamanla, yumurtanın içine doğru nüfuz etmektedir. Bu nedenle, bayatlayan yumurtadan uzak durmak gerekmektedir. 

Bayat Yumurta Yenirse Ne Yapmalı?

Bayat yumurta yenirse ne yapmalı sorusu önemli bir sorudur. Sağlığa zarar verici bir etki ortaya çıkarabilecek olan bayat yumurta, yanlışlıkla tüketilirse, en yakın hastaneye gitmekte fayda bulunmaktadır. Çünkü bayat yumurtaya her bünyenin vereceği tepki aynı olmamaktadır. Bayat yumurtanın olumsuz etkileri kısa sürede ortaya çıkabileceği gibi uzun zaman sonra da gözlemlenebilmektedir. 

Bozuk Yumurta Kırılınca Nasıl Anlasilir?

Bozuk yumurta kırılınca nasıl anlasilir sorusu bu bölümde cevaplanması gereken bir sorudur. Bozuk yumurta kırıldığı anda, bayat olan kokusu ortama yayılır. Bozuk yumurtanın kükürt şeklinde bir kokusu olmaktadır. Bu koku, çevredekiler tarafından kolaylıkla algılanmaktadır. Bu sayede yumurtanın bozuk olduğu kolaylıkla anlaşılmaktadır. 

Kaç Günlük Yumurta Yenmez?

Bozulan yumurtanın bir an önce çöpe atılması gerekmektedir. Çünkü aksi halde, bozuk yumurta kokusu etrafa hızlı bir şekilde yayılacaktır. Kaç günlük yumurta yenmez sorusuna da genel bir cevap vermek yararlı olacaktır. Yumurta, açık havada duruyorsa 3 haftaya kadar dayanabilmektedir. Buzdolabında muhafaza edilen yumurtanın ömrü 6 haftaya çıkmaktadır. Normal şartlarda, bir yumurta, üretim tarihinden itibaren 28 gün içerisinde tüketilmelidir. 

Yumurtayı Sallayınca Ses Gelmesi Olayı Nedir?

Yumurta testi içerisinde yer alan en basit test, yumurtayı sallama testidir. Bayatlayan yumurtada bazı kimyasal olaylar görülmektedir. Yumurtayı sallayınca ses gelmesi de bu konu ile ilgili bir durumdur. Çünkü yumurta tazeliğini kaybetmeye başladıkça içinde bulunan hava hacmi yükselmektedir. 

Taze yumurtadaki boşluk miktarı 4 mm’dir. Yumurtayı salladıktan sonra ses geliyorsa bu durum yumurtanın bayatladığı ve yumurtanın büzüştüğü anlamına gelmektedir. Yumurtadan sallama sırasında ses gelmesi de bu durumla alakalıdır. 

Bozuk Yumurta Testi Su İçerisinde Nasıl Yapılır?

Bozuk yumurta testi için pratik bir başka yöntem daha bulunmaktadır. Test için bir bardak su ya da su dolu bir kaba ihtiyaç duyulmaktadır. Yumurta, su ile doldurulmuş olan kaba bırakılmalıdır. Yumurtanın su içerisindeki duruş şekline göre de taze olup olmadığı anlaşılmaktadır. Bayat olan yumurta su yüzeyine hızlı bir şekilde çıkmaktadır. 

Bayat olmayan yumurta ise bardağın alt tarafına inmektedir. Ayrıca yumurtanın konumunun yanı sıra eğimi de yumurtanın tazeliği hakkında fikir vermektedir. Bayat yumurta neden suda yüzer sorusu bu aşamada akla gelebilir. Bunun nedeni, bayatlayan yumurtanın içerisinde yer alan hava boşluğunun artmasıdır. Bayatlayan yumurta büzüşmeye başlar ve içindeki hava boşluğu artar. Bu nedenle, bayat yumurta, su dolu bir kabın içerisine koyulduğunda, suyun yüzeyine doğru hareket etmektedir. 

Yumurta testi sonuçları kolaylıkla değerlendirilebilmektedir. Yumurta 1 ile 3 arasında bir tazeliğe sahipse, su kabının en dibinde, yatay bir şekilde duracaktır. Yumurta 4 ile 6 günlük bir tazelikteyse su kabının dibinde çok az bir eğimle konumlanacaktır. Yumurtanın bayatlığı arttıkça suyun yüzeyine çıkması ve yüzeyde dik bir şekilde durması durumu gözlemlenmektedir. Yumurta 22 ile 24 günlük bir üretim süresine sahipse, yumurta dik bir şekilde su yüzüne çıkacaktır. 

Yumurta 25 ile 26 günlük ise dik bir şekilde su yüzüne çıkacaktır ancak biraz eğimli bir görünüme sahip olacaktır. Yumurtanın duruşuna göre kaç günlük bir tazeliğe sahip olduğunu bu şekilde anlamak mümkündür. Yumurta testi nedir sorusu yazının bu bölümünde detaylı bir şekilde açıklanmıştır. 

Bozuk Yumurtanın Rengi Nasıl Olmaktadır?

Yumurta testi yapmak, yumurtanın tazeliği hakkında önemli bilgiler vermektedir. Bunun dışında yumurta kırıldığında yumurtanın rengi ve akışına dayanarak da tazelik hakkında yorum yapmak mümkündür. Yumurta bozuk olduğunda sarısı açık sarı bir renkte, beyazı da hafif krem rengine dönmüş bir şekilde olmaktadır. Bazı durumlarda bozuk yumurtanın beyazında gri ya da yeşil renkte noktacıklar yer almaktadır. Böyle yumurtalar tüketime uygun yumurtalar değildir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!