featured

Bebekler Hangi Aşıları Olmalıdır? Bebek Aşı Takvimi ve Detayları!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir hastalığın tedavisinde birçok yöntem uygulanır. Özellikle bebeklik döneminde yapılan aşılar, bebeğin gelişme dönemi için gereklidir. Bebek aşısı, çocukların birçok hastalığa karşı daha dirençli ve sağlıklı olmasını sağlar. Anne baba bebekler hangi aşıları olmalıdır konusunda bilinçsiz davranabilmektedir. Ebeveynler, bebeklerinin daha sağlıklı bir gelişim göstermesi ve hastalıklara karşı daha dirençli olmasını istiyorlarsa bebek aşıları hakkında bilgi sahibi olmalı ve doğumundan itibaren yaptırılması gereken tüm aşıları eksiksiz yaptırmaları gerekir.

Bebek Aşısı Neden Gereklidir?

Evlerimizin neşesi, anne ve babaların hazinesi olan bebeklerin aşı olması önemli bir konudur. Aşı takvimi düzenli olarak gerçekleştirilmiş bebekler, sağlık açısından çok daha iyidir. Gelişimleri daha düzgün seyretmektedir.

Aşı olan bebekler, enfeksiyonla çok daha kolay mücadele eder.Aşı hiçbir zaman %100 bir koruma sağlamaz ancak bebeğin mikroplara karşı daha kolay savaşmasını sağlayacağı için güvenlidir.Bebekte bağışıklık sistemi, aşı ile çok daha kuvvetlenmiş olur.

Aşının Yan Etkileri Var Mıdır?

Aşılar, yüzde yüz koruma sağlamazlar ancak bebeğin enfeksiyonlara ve mikroplara karşı savaşlarında bebeklere yardımcı olur. Ufak tefek aşı yan etkileri görülebilir. Peki aşının yan etkileri nelerdir?

Bebek aşı olduktan sonraki bir ya da iki gün aşının olduğu bölgede ağrı hissedebilir. Çok sıklıkla olmamakla beraber aşının yapıldığı yerde şişlik ya da kızarıklık olabilir.Kısa sürede düzelen ateşte yükselmeler görülebilir.Aşı sonrası, bebeklerde huzursuz davranışlar görülebilmektedir.Bazı bebekler için aşı yan etkileri arasında iştahsızlık olabilmektedir. Bazı özel aşılardan sonra ishal ya da kusma refleksleri görülebilir. Eğer ilk 48 saatte bu aşı yan etkileri görülürse sorun değildir. Fakat daha sonrasında devam eden bir ishal ya da kusma durumu varsa, doktora danışılmalıdır. Difteri, boğmaca ve tetanoz aşısı sonrası bebeklerde ağlama atağı olarak adlandırılan uzun süreli ağlama krizleri yaşanabilir. Bu durumda aile telaşa kapılmamalıdır. Eğer 48 saatten sonra hala devam eden bir kriz durumu varsa doktora başvurulmalıdır. 

Aylarına göre bebek aşıları nelerdir?

Yeni doğan bebeklerin her ay düzenli olarak olması gereken aşıları vardır. Bebek aşı takvimi ile bebeğinizin düzenli aşılarını kaçırmadan yaptırma imkanına sahip olursunuz.

2018 yılı Bebek Aşı Takvimi

2018 yılı Sağlık Bakanlığının güncel 2018 yılı bebek aşı takvimi şu şekildedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!