featured

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi: Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir? Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bebekler için dikkat edilmesi gereken zamanlardan bir tanesi bebeklerde diş çıkarma sürecidir. Bebeklerde diş çıkarma dönemi biraz sıkıntılı olsa bile, ebeveynlerin yapacakları bilinçli davranışlar bebek için oldukça yardımcı olur. Bu dönemde bebekler biraz huzursuz ve yaramaz olacağı için ebeveynlerin mutlaka sabırlı olması da gerekir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Nasıl Olur?

YouTube video
Bebekler genel olarak 6 ve 9 ay arasında diş çıkarmaya başlar. Bazı bebekler daha erken diş çıkarırken, bazı bebeklerde 1 seneye kadar geç bir şekilde diş çıkarabilirler. Bu normal bir süreç olarak belirlenmiştir. Tüm süreç yolunda gittiğinde, diş çıkarma hızı büyüme ve gelişmeye bağlı olarak oluştuğu söylenmez.

Bebeklerde diş çıkarma hızı daha çok genetik olarak gerçekleşir. Anne ve baba bebekliğinde yaşadığı benzer durumlarda diş çıkarma süreci seyir eder. Bebek 1 sene içerisinde hala diş çıkarma sürecine girememişse saç, cilt ve kemik büyüme hızı kontrol edilmelidir. Tüm bu kontroller doğal şekilde devam ediyorsa herhangi bir endişeye gerek kalmayacaktır.

Nadir olarak geciken bir diş sürümü hipotiroidizm, beslenme alışkanlığı ve prematüre doğum ile alakalı olabilir. Çok nadir bir şekilde dişlerin çıkış sıraları değişse bile, bebeklerde ilk önce alt ön kesici dişler çıkar. Bu dişleri takip ederek 1 ay sonra gibi bir süre içerisinde üstteki kesici dişler kendisini gösterir.

Sonra alt yan ve üst yan kesiciler, ilk molar dişler, köpek dişler ve ikinci molar dişler sırayı takip eder. Bu şekilde ilk 20 diş, bebek 3 yaşına girmeden önce tamamlanır hale gelir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

YouTube video

Diş çıkarma belirtileri her bebekte farklılık gösterebiliyor. Ama genel olarak huysuzluk, ishal, uyku sorunu, iştahsızlık ve kabızlık bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında en sık görülen faktörlerdir. Bunların yanı sıra bebeklerde şu tip belirtiler de görülebiliyor:

Yüksek ateş.Ani kilo kaybı.Fazla salya akıntısı.Diş etlerinde kaşıntı.Herhangi bir şeyi ısırma isteği.Diş etlerinde kanama.Diş etlerinde kabarmalar.Ağız etrafında hafif döküntüler.Kulak kaşıntıları.Kulak ağrısı.Uykusuzluk.Uyku bölünmesi.

Bu tip belirtilerden sadece bir tanesi veya bir kaçı bebeğinizin diş çıkarma sürecinde görülebilir. Oluşan bu ufak belirtileri gördüğünüz vakit bebeğinizin diş çıkarma süreci içerisinde olduğu anlayabilirsiniz. Böylece bebeğinizin ilk dişini bu belirtilerden 2-3 ay sonra göreceksiniz.

Bebeklerde Diş Ağrısı Nasıl Giderilir?

YouTube video
Bebeklerde diş çıkarma döneminde, bebeklerin yaşadıkları diş ağrıları, sıklıkla görülen ve rahatsız edici koşullarda gelişen bir problem olarak bilinir. Damak altından çıkmaya çalışan dişler bebekleri oldukça rahatsız ettiğinden huzursuzluk ortaya çıkarabiliyor. Böyle bir dönem içerisinde bulunan ebeveynler, bebeklerde diş ağrısı probleminin önüne geçmek adına, belli başlı yöntemler uygulayarak rahatlama sağlayabilirler. Tabii ki ebeveynler bu konuda oldukça sabırlı ve bilinçli şekilde bebeklerinin diş çıkarma sürecine destek olmalıdırlar.

Diş etlerinde oluşabilecek şişlikler ve yanmalar bebeği oldukça huzursuz edeceğinden, soğu meyve ya da buzlu yiyecekler ağrıyı birazda olsun hafifletecektir. Buna ek olarak bebeğinizin bir şeyler çiğnemesi bebeklerde diş problemi olarak görülen ağrıları azaltacak ve diş çıkışına yardımcı olacaktır.

Bebek İçin Mendil Çiğnetmek

Islık ya da kuru şekilde olan mendili buzdolabı içerisinde biraz soğuttuktan sonra çiğnemesi için bebeğe veriniz. Soğuk mendil diş etine temas ettiğinde şişliği, ağrıyı ve basıncı azaltacaktır. Bu şekilde bebek rahatlatılarak kolay bir süreç geçirmesine destek sağlanabilir.

Bebeklere Özel Üretilen Diş Eti Kaşıyıcısı

Dişeti kaşıyıcısı buzdolabı içerisinde soğutulduktan sonra daha etkili bir rahatlama sunabiliyor. Kaşıyıcı dişetine temas ettiğinde hem serinletici hem de masaj etkisi yaratacağından bebeklerde diş ağrısı hafifletilebiliyor. Sıvı diş eti kaşıyıcıları bebekler tarafından delinebileceğinden dolayı bu tip kaşıyıcılar seçilmemesi daha uygundur. Ayrıca kaşıyıcının aşırı şekilde soğuk olmaması gerekir. Aşırı soğuk olan kaşıyıcı dişetine zarar verebilir.

Bebeğinize Sebze ve Meyve Verin

Bebekler diş çıkarırken bir şeyleri ısırmak ister. Bu şekilde diş etlerini rahatlatır ve ağrısını hafifletir. Bebeğin bu isteğine destek olmak için parmak gıdalar verilebilir. Havuç dilimi ya da hafif donmuş bir muz parçası gibi. Bebek bu meyveleri ısırmaya çalıştığında hem rahatlayacak hem de ağrılarını bir nebze geçirecek.

Ancak bu esnada ebeveynler mutlaka bebeği kontrol altında tutmalıdır. Bunun sebebi ısırıp parça koparabileceğini göz önünde bulundurmaktır. Yeşil soğan ve pırasa gibi soğangillerden de bebeklere verilebilir. İçerisinde bulundurdukları maddelerden dolayı anestezik etki yaratır. Bu türlü yiyecekler de bebeklerin rahatlaması için oldukça uygundur.

Bebekler İçin Diş Eti Jelleri

Doktorlar tavsiyesi olarak verilen pek çok diş eti jeli, ağrı yapan dişleri hafifletecek şekilde anestezik etki yaratır. Ayrıca mikrop kapmayı engelleyen temizleyici özelliklerde içerisinde bulundurur.

Bebekler İçin Ağrı Kesici İlaç

Diş ağrısı geçiren bebeklerin ağrılarını yatıştırmak adına ibuprofen ya da parasetamol verilebilir. Tabii ki bu ilaçlar doktorun önerisiyle kullanılır. Kesinlikle unutulmamalıdır ki aspirinler bebekler için uygun değildir.

Bebeğin Dikkatin Başka Yerlere Çekin

Bebeğiniz diş ağrısı geçirdiğinde ebeveynler mutlaka ilgili olmalıdırlar. Pek çok yöntem denenmesi halinde bile ağrılar ufak derecede devam ediyor ise bebek başka yere odaklandırılarak ağrısı unutturulmalıdır. İlgi çekecek nesneler, oyuncaklar, müzik ve oyun gibi şeyler ağrılarını unutmasına yardımcı olur.

Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebekler 6-7 aylık dönemlerinde ilk dişlerini çıkarmaya başladığın andan itibaren bakımlara başlanmalıdır. Bebeklerde diş bakımı doğru bir şekilde gerçekleştirildiği vakit ağız ve çene sağlığını da pozitif yönde etkiler. Bebekler süt dişlerini çıkarmaya başladıkları andan itibaren katı gıdalar tüketmeye ve biberon ile beslenmeye başlar.

Gıdaların içerisinde var olan şeker ve asitler, yeni gelen süt dişlerine ileriki dönemlerde zarar vererek çürüklere varacak problemlere yol açabilir. Kesinlikle bebeğin süt dişleri olduğunu göz önünde bulundurarak bakımları göz ardı edilmemelidir.

Bebeklerde Diş Temizleme

Bebekler 6 ayın içerisine girdiği andan itibaren dişlerin bakımları mutlaka başlamalıdır. Biberon ile birlikte beslenmeye başlayan bebeğin dişleri, kesinlikle aksatılmadan temizlenmelidir. Biberon ile beslenmesini gerçekleştirdikten sonra bebeğin ağzında süt kalıntıları birikebilir. Bu şekilde sütün içerisinde bulunan bazı maddeler bebeğin diş sağlığını olumsuz şekilde etkileyerek çürüklere neden olabilir. Bebek, biberon ile beslendikten sonra bir tülbent ya da gazlı bez yardımı ile dişler temizlenerek çürüklere karşı önlemler alınmalıdır.

Bebeklerde Diş Çürümesinin Önüne Nasıl Geçilir?

Bebeğinizin dişlerinde çürüklerin oluşmaması adına pek çok önemli uygulama bulunuyor. Bunlar:

Bebek uzun vakit biberon ile vakit geçirmemelidir.Biberon ile beslenme bittikten sonra bebeğe mutlaka biraz su içirilmelidir.Gazlı bez ya da tülbent ile birlikte dişler iyice temizlenmelidir.Sebze ve meyve gibi bol lif barındıran besinler verilmelidir.Bebek 12 aydan sonra gece beslenme alışkanlığını bitirmelidir.

Ayrıca bebekler 3 yaşına varana kadar ki döneminde floritsiz diş macunu ile dişleri, günde en az 2 kere olmak üzere fırçalanmalıdır.

Bebekleri Gece Emzirmeden Önce Yapmanız Gerekenler

Bebeklerde diş bakımı konusunda gece emzirmeden önce yapmanız gereken pek çok önemli detay bulunuyor. Bebek gece uyuduktan sonra ağzında birçok çeşitten bakteri oluşturabilir. Bu durumu göz ardı ederek gece bebeğinizi emzirmeniz bebeğiniz için problem oluşturabilir. Yapmanız gereken ilk önce bebeğinizin ağzını iyi bir şekilde temizlemenizdir. Bu şekilde bebeğinizi emzirdiğinizde ağızda oluşan bakterileri yutmayacaktır. Ayrıca bebeğin ağzı temizlenmeyerek biberon kullanımı sağlanır ise, dişlerde çürüme başlayarak dökülmeye kadar gidebilecek durumlar oluşabilir.

Bebeğin Dişinde Travma Gerçekleştiyse Ne Yapılmalıdır?

Bebek diş incinmesi yaşadı ise muhakkak bu durumun diş hekimine bildirilmesi gerekir. Çünkü diş kırılma yaşayarak bebeğin dudaklarına batabilme olasılığı bulunur. Ayrıca diş kısmı bir şekilde çıkabilir hatta zamanla düşebilir. Bu duruma dikkat edilmesiyle vakit çok geçmeden hızlı bir şekilde diş hekimine bildirmeniz doğrudur. Ayrıca hem bebekken hem de bebeklikten çıkıp çocuk yaşlarına geldikleri zaman da düzenli olarak bir diş doktoruna görünmeleri gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!