featured

Bebeklerde Sarılık Nedir? Sarılık Nasıl Geçer?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sarılık yeni doğan bebeklerin kandaki bilirubin pigmentinin artışıyla meydana gelen bir tür hastalıktır. Bu hastalık hem yeni doğan bebekler de, hem de yetişkinlerde görülebilir. Bebeklerde görülen kırmızı kan hücrelerindeki  bilirubin artışı yetişkinlere oranla daha tehlikelidir. Sarılık anlaşıldığı an doktora başvurmalı ve gerekli testlerden sonra tedaviye başlanmalıdır.

Özellikle bebeklerde daha yaygın görülen bu yeni doğan sarılığı bulaşıcı değildir. Yenidoğan bebeklerde görülebileceği gibi 2 aylık bebeklerde sarılık görüldüğü de bilinmektedir. Doğru ve zamanında bir tedavi ile rahatça atlatılabilir. Tıbbın çok da ilerlememiş olduğu yıllarda sarılık hastalığından bir çok bebeğin hayatını kaybettiğini görmüş, duymuş olabilirsiniz. Ancak günümüzde tıbbın ilerlemesi, yeni tıbbi çözümlerin bulunmasıyla beraber, sarılık hastalığı zamanında müdahale ile atlatılabilir hale gelmiştir.

Bebeklerde sarılık derecesi ne olmalı sorusunun cevabı arandığında ise bebeğin vücut yapısına bağlı olarak değişiklik göstereceği için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Aksi halde sakatlık, kronik rahatsızlık ya da organ yetmezliği yaşanabilir. 

Bebeklerde Sarılık Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde sarılık belirtileri birden fazladır. En bilinen yenidoğan sarılık belirtisi göz bebeklerinde ve ciltte görülen sararma olsa da farklı belirtileri de vardır. Bunlar;

Aşırı uyku haliMeme emerken huysuzlaşma, kafayı geriye atma ya da memede uyuyakalmaAç kaldığı için biliburin seviyesinin daha da artış göstermesiyle tiz sesle çığlık şeklinde ağlamaİlerleyen durumlarda havale geçirme

Eğer bebeğinizde bu bulgulardan herhangi birine rastlarsanız en doğru hareket bebeğinizin doktoru ile iletişime geçmenizdir. Yenidoğan sarılığı geç fark ederseniz, biliburin dışarıya atılamadığından bebeğinizin beyni hasar görebilir, havale geçirebilir ve ilerleyen hayatında işitme sorunu, zeka, görmede bozukluk gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Sarılık artık her ne kadar tedavi edilebilir olsa da erken teşhis, her zaman için daha kolay bir tedavi süreci geçirilmesini sağlar.

Bebeklerde Sarılık Nasıl Geçer?

Sarılık hastalığı özellikle yeni doğan bebeklerde oldukça yaygındır. Peki bebeklerde sarılık hastalığı nasıl geçer? Bu sorunun cevabını vermeden önce sarılığın çeşitleri hakkında bilgi edinmekte yarar var.

Bebek sarılığı 3 ‘e ayrılır

1 – Fizyolojik Sarılık ( Normal Sarılık )

Çocuk hastalıkları arasında ilk birkaç ayda çok sık görülen ve hemen hemen her yenidoğan bebekte görülen sarılık çeşididir ve genelde birkaç güne kendiliğinden geçer. Bebeğin ciğerleri çok küçük olduğundan biliburini dışarıya atacak güçte değildir ancak, 1 ile 5 gün arasında fizyolojik sarılık kendiliğinden geçecektir. Fizyolojik sarılığın da nedenleri vardır bunlar;

Biliburin seviyesinin artmasıBiliburin konjugasyonunun karaciğerde az olmasıBiliburin geri emilirken seviyesinin yükselmesiKaraciğerin biliburini az alması

Bu dört durumda da bebeğiniz fizyolojik sarılık geçirebilir. En basit sarılık çeşididir. Yine de anne ve doktor gözetiminde süreç takip edilmeli, belirtilerde herhangi bir artış olursa bebek derhal hastaneye götürülmelidir.

2 – Anne Sütünden Geçen Sarılık

Fizyolojik sarılığın bir de anne sütünden geçen sarılık  türü vardır. Anne sütünde bulunan bir madde biliburini arttırarak sarılağa neden olabilir.

3 – Patolojik Sarılık

Patolojik sarılık genellikle yeni doğan döneminde değil, 3 – 4 aylık dönemde görülen bir sarılık türüdür; her yeni doğan bebekte görülmez. Genelde bir hastalığa ya da anormal bir duruma bağlı olarak gelişir. Patolojik sarılığın birçok nedeni bulunur. Bunlar;

Bebeğinizin kanında enfeksiyon olması,Annenin şeker hastası olması,Mide çıkışında tıkanıklık ya da daralma olması,Bebeğinizin erken doğmuş olması (prematüre olması),Bebeğinizin hipotiroidi rahatsızlığı olması,Doğum sırasında anneden bebeğe fazla kan gitmesi,Safra kesesinin tıkanık olması,Bebeğinizin kafa dersinin altında kan birikmesi,Bebeğin yetersiz beslenmesi,İlaç ve hormon kullanımları,Doğumdan ya da aileden gelen Gilbert sendromu gibi nedenler patolojik sarılığın en bilinen nedenleri arasındadır.

Sarılık Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Sarılık tedavisi 2 farklı şekilde yapılır. Bunun sebebi ise sarılığın hangi şekle bağlı olarak ortaya çıktığıdır. Sarılığın tedavi şekilleri;

1 – Işık Tedavisi ile Sarılık Tedavisi

Bebeğiniz ilk doğduğunda sarılık testi ( biliburin seviyesi testi) yapılır. Biliburin seviyesi yüksek çıkan bebeklerde hemen ışık tedavisi uygulanmaya başlanırken, biliburin seviyesi doğumdan hemen sonra düşük, ancak sonradan yükselen bebeklerde tedaviye sonradan başlanır. Mavi-yeşil bir ışık yayan spektrum altına bebeğiniz yerleştirilerek tedavi sürecine başlanır. Bu renk ışıklar biliburinin idrar ve dışkı ile dışarı atılmasını sağlar.

Işık terapisi tedavi şeklinin diğer bir ismi fototerapi olarak bilinmektedir. Bebeğinize hiçbir zararı bulunmayan bu tedavi şekliyle, bebeğiniz hızla iyileşmeye başlar. Nadir de olsa yan etki yapabilir. Vücutta kızarma, döküntü, sık ve ishal şeklinde kaka yapma ve bronzlaşma görülebilecek yan etkilerdir. Fototerapi süreci bittikten sonra bir iki gün içerisinde bebeğinizi tekrar kontrole götürmeniz önem taşır. Çünkü bu süre içerisinde biliburin seviyesi tekrar artış gösterebilir.

2 – İntravenöz İmmunoglobuliner

Eğer sarılık fizyolojik değil de patolojikse yani, anne ve bebek arasındaki kan grubu farkından kaynaklanıyor ise, (annenin kan grubu 0 bebeğinki A ya da B grubu ise ya da annenin kan grubu negatif bebeğinki pozitif ise) intervenöz immunoglobuliner uygulaması ile antikor düzeyi azaltılır böylece kan değişim riski de azalmış olur.

Son olarak, bebeklerde sarılık evde nasıl geçer sorusunun cevabını verelim. Evde sarılık tedavisi için bebeğin sık sık emzirilmesi gereklidir. 

Bebeklerde Sarılık ile İlgili Sık Sorulan Sorular

1 – Bebeklerde sarılık derecesi nasıl anlaşılır? 

Bebeklerde sarılık derecesi ancak doktor tarafından yapılan testler sonucunda anlaşılabilir. Bu nedenle sarılık belirtileri tespit edildiğinde mutlaka doktora başvurulmalıdır. 

2 – Bebeklerde sarılık evde nasıl geçer ? 

Eğer sarılık derecesi çok yüksek değilse sık sık emzirme ile bebeklerde sarılık evde geçer

3 – Bebeklerde sarılık derecesi ne olmalı ? 

Bebeklerde sarılık derecesi rakam olarak değil; fakat görüntü olarak yenidoğan bebeklerde çok açık renkte olabilir. Eğer düzenli emzirme ve temizlik ile sarılık 1 haftada geçmemişse doktora başvurulmalıdır.

4 – Bebeklerde sarılık ne kadar sürer ? / Bebeklerde sarılık ne zaman geçer ?

Bu sorunun cevabı bebeğe ve bünyesine göre değişiklik gösterebilir. Fakat bebeklerde sarılık bir hafta ile 10 gün içerisinde geçer.  

5 – Bebeklerde sarılık derecesi 16 ne anlama gelir? 

Bebeklerde sarılık derecesi 16 yüksek bir değerdir. Bu aşamadaki bir sarılık için ışık tedavisi uygulanabilir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!