featured

Big Ben London Kulesi ve Avam ve Lordlar Kamaralarına Ev Sahipliği Yapan, Birleşik Krallığın ve Londra’nın Gözbebeği Westminster Sarayı  

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Big Ben Kulesi köklü bir tarihe sahip olan Birleşik Krallık üzerinde, ülke ile bütünleşmiş ve simgeleşmiş birçok farklı ve özel yapılardan biridir.

YouTube video

Bu anlamda ünlü Tower of London, muhteşem Tower Bridge, Kraliyet ailesinin konutu Buckingham Sarayı, Trafalgar Meydanı’nda yer alan National Gallery, London Eye, Hyde Park, British Museum ve Westminster Sarayı ile Big Ben Saat Kulesi İngiltere’nin ve Londra’nın sembol eserleri arasında yerini alıyor.

İngiltere Parlamento Binası | Big Ben Saat Kulesi

Bu yazımızda işte bu ünlü yapılardan biri olan Westminster Sarayını ya da bir diğer ifade ile İngiltere Parlamento Binasını ayrıntıları ile okurlarımıza tanıtacağız. İşte, tüm detayları ile Avam ve Lordlar Kamaralarına ev sahipliği yapan Westminster Sarayı ve ünlü Big Ben Saat Kulesi… 

Dünya üzerindeki en köklü parlamento binası olarak bilinen ve bu nedenle parlamentoların anası lakabı ile bilinen İngiltere Parlamento Binası ya da diğer ismiyle Westminster Sarayı, Lordlar Kamarası ve Avam Kamarasından meydana gelen İngiliz Parlamentosuna ev sahipliği yapar. Londra’nın merkezinde yer alan Westminster bölgesinde ünlü Thames Nehri kıyısında bulunan bu ünlü saray, eşsiz mimarisi ve barındırdığı muhteşem londra big ben saat kulesi ile tam bir cazibe merkezidir. 

Devasa Bir Yapı Westminster Sarayı ve Tarihi

İngiliz demokrasisinin doğduğu mekan olarak kabul edilen Westminster Sarayı, yaklaşık bin yüz odası ve uzun koridorları ile ünlü olmuştur.

Bu ünlü Saray kompleksinin temelleri ise 1016 yılında atılmıştır. İnşası ile birlikte İngiltere Kraliyet ailesinin ikametgahı olarak kullanılmaya başlanan Saray, 1512 yılında çıkan büyük yangında önemli derecede hasar görmüş ve kullanılamaz hale gelmiştir. Saray tekrar inşa edilmesi üzerine bu kez 1547 yılından sonra Saray Parlamento Binası olarak hizmet vermeye başlamıştır. Ancak 1834 yılında bir kez daha meydana gelen büyük bir yangında Westminster Sarayı tekrar kullanılamaz duruma gelmiştir.

Westminster Sarayı, bu ikinci yangın sonrası 1840 ile 1870 yılları arasında ünlü mimar Charles Barry tarafından yeniden inşa edilmiştir. Charles Barry’e, mimar Augustus Welby Pugin bu inşa esnasında yardımcı olmuştur. Charles Barry Sarayın onarımında gotik mimariden esinlenmiş ve sarayı bu anlayışa uygun olarak yeniden tasarlamıştır.

Westminster Sarayı kadar ünlü bir diğer kule ise Sarayın bir bölümü niteliğinde bulunan Big Ben ya da diğer ismiyle Elizabet Kulesidir. Bu meşhur kulenin tasarımında ise Augustus Welby Pugin’in imzası bulunur. Big Ben aslında Elizabet Kulesinde bulunan saatin ismi olsa da zamanla kule bu isimle anılmaya başlamıştır. 96 metre uzunluğa sahip olan ve dünyanın ikinci en büyük dört taraflı saat kulesi unvanına sahip olan Big Ben, Birleşik Krallık için en önemli sembol yapılardan biri olarak kabul edilmektedir.

Bu ünlü Westminster Sarayı, günümüzde de İngiltere Parlamento Binası olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Big Ben Nerede Westminster Sarayı ve Bölümleri

Bu ünlü Saray Kompleksi, Big Ben Saat Kulesi, Avam ve Lordlar Kamarası, Victoria Kulesi ve Westminster Salonundan (Büyük Salon) oluşur.

Birleşik Krallık ve Londra’nın en çok ziyaretçi çeken yapılarının arasında yer alan ve son derece kolay bir ulaşıma sahip bulunan Westminster Sarayı’na rehberli ve rehbersiz turlar düzenlenir. Bu turlarda, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası odaları yanında Westminster Salonu, Kraliyet Galerisi, Aziz Stephen Salonu ve Merkez Lobi gibi önemli yerleri görmek de mümkündür.

Westminster Sarayı yani bir diğer ifade ile İngiltere Parlamento Binası, 1987 yılında UNESCO tarafından St. Margaret Kilisesi ve Westminster Manastırı ile birlikte Dünya Mirası Listesine dahil edilmiştir.

İngiltere Parlamento Binası ya da Parlamento Evleri yani Houses of Parliament olarak da meşhur olan Westminster Sarayı, İngiltere’nin başkenti olan Londra’nın en çok ziyaretçi çeken turistik ve kültürel cazibe merkezleri arasındadır. Londra’nın sembolik yapıları arasında eşsiz bir yere sahip olan Westminster Sarayı, görkemli mimarisi ile yüzyıllara meydan okumaya devam ediyor.

YouTube video

Dünyada gezilecek yerler için daha farklı bölgeleri de görmek üzere diğer yazımızı okuyabilirsiniz. Saat kulesi big ben maket oyuncak almak için sayfaya bakabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!