featured

Bilimkurgunun Babası Usta Yazar Jules Verne ve Birbirinden Önemli Eserleri | Jules Verne En Çok Okunan Kitapları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Jules Verne kimdir, edebiyat dünyasına katkısı nedir? Verne, insanlığın, geçmişi 60 – 70 yılı bulan uzay macerası, günümüzde Mars’a ve bilinmeyen gezegenlere doğru genişlerken, bundan yaklaşık 155 yıl önce yazdığı kitaplar ile bu ufkun kazanılmasına sebebiyet vermiş bir yazardır. İşte, merak ettiğiniz yönleriyle ünlü Fransız yazar Jules Verne kimdir, Jules Verne’nin en çok okunan kitapları nelerdir ve Jules Verne serisi kitap uyarlaması filmler…

Bu yazımızda size Jules Verne’in kısa hayat öyküsü yanında birbirinden ünlü kitaplarını, uzun seyahatlerini ve filme de aktarılan eserlerini tanıtacağız.

Jules Verne’nin Hayatı |Jules Verne Kimdir? 

Yazdığı eserlerinde, tanımladığı ve tarif ettiği makinalar ve icatlar ile zamanının gelişen Avrupa sanayisine de ilham kaynağı olan Jules Verne, 1828 yılının 8 Şubat günü  Fransa’nın Nantes kentinde dünyaya gözlerini açmıştır. Erken çocukluk döneminden itibaren hayallerini seyahat ve maceranın süslediği Verne, tüm hayatı boyunca deniz, uzay ve seyahat tutkusu ile dolu bir yaşam sürmüştür.

Fransa’nın başkenti Paris’te hukuk eğitimi görüp diploma almasına karşın bu ünlü yazar, edebiyata ve tiyatro oyunlarına önem vermiş ve hayatını da bu doğrultuda sürdürmüştür. Yaşadığı dönemde şahsen tanıştığı Bir İdam Mahkumunun Son Günü ve nice eserlerin yazarı Victor Hugo ile Amerikalı Edgar Allen Poe gibi büyük yazarların da etkisi ile kendi yazarlık kariyerinde kısa zamanda zirveye ulaşan Verne, ilk tiyatro eserini ise 1850 yılında yazmıştır. 

YouTube video

Yazarlık kariyerine tiyatro eserleri ve kısa hikayelerle başlayan Jules Verne, bu hikayelerini ilk başlarda çeşitli dergilerde yayınlatmıştır. Fransa dışına çıkmadan seyyah dostlarının anlattıkları ve kendi hayal gücü ile başka dünyaları bu hikayelerinde anlatan Jules Verne, 1857 yılında evlendikten sonra ilk ülke dışı seyahatini 1859 yılında Britanya Adaları’na yapmıştır.

Jules Verne ve Birbirinden Ünlü Eserleri | Jules Verne En Çok Okunan Kitapları

Astronomiden bilimsel yayınlara, hava biliminden fizyolojiye ve coğrafyaya kadar geniş bir alanda yapılan deneyleri, yazılan yazıları ve çıkan bilimsel çalışmaları sıkı şekilde takip eden Verne, Balonla Beş Hafta isimli ilk önemli eserini 1863 yılında kaleme almıştır.

Bilimsel buluşları, coğrafi gerçekler ve eşsiz hayal dünyasıyla birleştiren ünlü yazar, bu romanı ile daha sonraki kitaplarındaki tarzının da temelini atmıştır. Verne’in bu ilk önemli eseri uzun uğraşlar sonunda Pierre Jules Hetzel tarafından yayınlanmış ve çok kısa süre içinde büyük başarıya ulaşmıştır.

Bu ilk önemli romanı “Balonla Beş Hafta” sonrasında usta yazar, her biri edebiyat dünyasına damgasını vuran eşsiz eserlerini sırasıyla kaleme almıştır. Bu kapsamda 1864 yılında Dünyanın Merkezine Yolculuk, 1865 yılında Ay’a Yolculuk, 1870 yılında Ay’ın Etrafında ve Denizler Altında Yirmi Bin Fersah, 1872 yılında Bir Gazetecinin Yolculuk Notları, 1873 yılında Seksen Günde Devr-i Alem ve 1875 yılında Esrarlı Ada isimli dev yapıtlarını birbirinin peşi sıra okuyucuyla buluşturmuştur.

Daha sonra Chancellor Kazazedeleri, Michael Strogoff ve 15 Yaşında Bir Kaptan gibi kitapları da kaleme alan Verne, Avrupa gezileri dışında gemi ile Amerika yolculuğu ve sonradan edindiği yatı ile de Manş Adaları, İngiltere ve İspanya kıyıları, Cezayir, İtalya, Malta adaları gibi uzun deniz seyahatleri yapmıştır. Bu büyük yazar, 1905 yılında 77 yaşında hayata gözlerini yummuştur.  

Jules Verne Filme Aktarılan Kitapları | Jules Verne Serisi Filmler 

YouTube video

Jules Verne tarafından kaleme alınan çok sayıda eseri ise sinema dünyasına esin kaynağı olmuştur. Verne’in kitaplarından yola çıkarak çekilen başlıca filmler ise;

Ay’a Yolculuk,Jules Verne’in Muhteşem Dünyası,Denizler Altında 20.000 Fersah,Seksen Günde Devr-i Alem,Dünyanın Merkezine Seyahat,Dünyanın Hakimi,Esrarlı Ada,Balonda Beş Hafta,Kaptan Grant’ın Çocukları olarak sayılabilir.

Yaşadığı dönemin çok ötesinde hava, deniz ve uzay taşıtları hakkında yazan Verne, UNESCO’ya ait çeviri kitap veritabanı bilgilerine göre eserleri başka dillere en çok çevrilen ikinci yazar olma ünvanına da sahiptir.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!