featured

Bilimsel Gelişmeler 2021 Listesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilimsel gelişmeler kaydedilmeye devam ediliyor. Bizler hayatlarımızı olağan şekilde sürdürürken, bilim insanları yeni gelişmelere imzasını atıyor. Özellikle uzay araştırmalarının ivme kazandığı çağımızda yalnızca uzay değil, genetik ve tıp alanlarında önemli gelişmeler ortaya konuluyor. İşte, bilimsel gelişmeler 2021 olayları…

1-Chang’e-4 Uzay Aracıyla Ay ile Kesintisiz Temas Kuruldu

3 Ocak 2019 tarihinde Çin, dünyanın uydusu Ay’ın arka kısmına Chang’e-4 isimli uzay aracını indirmişti. Ve buradan da dünyaya Ay’dan canlı görüntüler iletilebilmişti. Ay’ın ön yüzünün dünyaya dönük olması nedeniyle Ay’ın arka yüzüne gönderilmiş olan uzay aracına radyo sinyalleri göndermek ve de radyo sinyalleri almak mümkün değildi. 

Fakat bu konuda bilimsel gelişmeler kaydedildi ve Çin, radyo sinyallerini alabilmek için Ay’ın çevresine bir uydu göndererek yerleştirdi. Günümüzde bu uydu yardımıyla Ay’ın arka yüzündeki Chang’e-4 uzay aracı ile kesintisiz olarak temas kurulabiliyor.

2-Mars’ta Oksijen Yükselip Alçalıyor

Son zamanlarda Mars gezegeninde açıklanması mümkün olmayan ve beklenmedik oksijen hareketleri gerçekleşiyor. NASA, Mars’taki oksijen değişimlerini keşfetti. Ancak Mars’taki gazın rastgele olarak alçalması ve yükselmesi henüz açıklanamıyor. Bilim insanları, bu durumun nedeni henüz bulabilmiş değil. Bilim insanları, Mars’ta yaşanan bu gaz değişim olayına oldukça şaşırmış durumda.

Hatta bilim insanları, elde edilen bu bulgunun, ölçüm araçlarının arızalanmış olabileceğinden kaynaklandığını bile düşündü. Ancak ölçüm cihazlarında bir arıza söz konusu değil. Bu durumun açıklanabilmesi için Mars atmosferi ile ilgili bilgilere dayanan tüm açıklamalar değerlendirildi. Ancak hiçbiri gaz değişimi olayını açıklanamıyor.

3-Stetoskop Tarihe Kaçışacak!

Alman araştırmacılardan oluşturulan bir ekip, stetoskopun tarihe karışmasına neden olabilir. Çünkü bu araştırmacılar, akciğerin, kalbin ve pek çok iç organın dinlenebilmesini sağlayacak olan bir cihaz üzerinde çalışma yapıyor. Eğer bu cihaz çalışması başarıya ulaşırsa tıp alanındaki önemli bilimsel gelişmeler arasında yer alabilir ve stetoskop tarih olabilir!

4-Hamam Böcekleri Hızla Evrimleşiyor, Kimyasallarla Öldürülemiyor

Kaydedilen bilimsel gelişmeler içinde hamam böcekleri üzerinde yapılan çalışmalar da bulunuyor. Purdue Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre; hamam böcekleri ile yavruları, böcek ilaçlarına karşı bağışıklık kazanmaya başladı. Bu konuda en önemli nokta ise; hamam böcekleri ve yavrularının daha önce maruz kalmadıkları kimyasal böcek ilaçlarına karşı da direnç geliştiriyor olması.

5-Asansör ile Uzaya Çıkılacak!

Japonya’daki Shizuoka Üniversitesi’nde uzaya asansörle çıkılmasını sağlayacak bir çalışma yürütülüyor. Hatta üniversite, ilk yolcularını taşımak için çalışmalarını hızlandırmaya başlamış. Eğer bu çalışma başarıya ulaşırsa, günlük hayatta motorlu bir asansör ile yeryüzünden uzaya çıkılabilecek! Tıpkı bir binanın veya gökdelenin en yüksek katına asansörle çıkılır gibi, günlük hayatta uzaya gidilebilecek!

6-Bilimsel Gelişmeler ve Mutantlar

Bilimkurgu filmlerinde sıklıkla örmeye alıştığımız mutantlar ve melezler, bilim dünyasında da merak uyandırmış durumda olmalı. Çünkü bilim insanları, Yunan mitolojisinde de bilinen Kimeralar gibi, insanların vücudunda bulunan farklı türlere ait hücre popülasyonlarını araştırıyor. Tek bir vücutta, farklı canlıların uzuvlarının olması Yunan mitolojisinde Kimeralar olarak biliniyor. Üzerinde etik tartışmaların da yapıldığı bu konu, özellikle genetikçilerin açıklamayı hedeflediği bilimsel gelişmeler arasında bulunuyor.

7-Kök Hücre Tedavisinde Gelişme!

İngiltere’de bulunan Bristol Üniversitesi’nde kök hücre tedavi ile ilgili olarak bilimsel bir gelişme kaydedildi. Bristol Üniversitesi araştırmacıları, kalp hastalarının kök hücre tedavisi olması sırasında, kullanılan kök hücrelerin başka organlara gitmesini önleyen bir teknolojiye imzalarını attı. Bristol Üniversitesi’nin Biyomalzeme Bölümü öğretim üyesi Perriman’ın yaptığı açıklamaya göre; kalp krizi geçiren hastaların kök hücre tedavisi olurken büyük kolaylık yaşanacak çünkü kök hücreler yalnızca kalbe yerleştirilebilecek. Tıp alanındaki bu bilimsel gelişme sayesinde pek çok kalp hastası, sağlığına rahatlıkla kavuşabilecek.

8-Fare Beyninin Sinaps Haritası Oluşturuldu!

Bilim insanları tarafından fareler ile ilgili bir ilk olabilecek bilimsel gelişmeler kaydedildi. Çünkü bilim insanları, farelerin beyninin tamamının ilk kez sinaps haritasını oluşturabildi. Açıklamak gerekirse; sinaps, nöronlarının yani sinir hücrelerinin başka bir nöron ile ya da başka bir kanalla bağlantı kurmasını sağlayan noktaları anlamına geliyor.

Edinburgh Üniversitesi, Klinik Beyin Bilimleri Merkezi’nden alınan görüntüler ile beyin hücrelerinde bir milyardan fazla bağlantı saptandı. Bu çalışma sayesinde bilim insanları, bilginin beyinden nasıl geçtiğini daha iyi anlayabilecek. Nörologlar da anıların nasıl yaratıldığını, geri çağrıldığını takip edebilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!