featured

Bilişim Hukuku Nedir? Türk Hukuk Sisteminde Bilişim Suçları Nelerdir? Bilişim Hukukuna İlişkin Başlıca Kanunlar Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilişim suçları ya da bir başka ifade ile siber suçlar, iletişim ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde her geçen gün daha çok karşımıza çıkan önemli bir tehdit niteliğinde bulunuyor. Bilişim Hukuku ise, başta siber suçlar (bilişim suçları) olmak üzere bilişim alanını düzenleyen bir hukuk dalı olarak önem arz ediyor.

İşte bu yazımızda merak edilen tüm yönleri ile Bilişim Hukuku alanına, başlıca bilişim suçlarının neler olduğuna ve bilişim hukukuna ilişkin başlıca kanunların neler olduğuna değineceğiz…

Siber Suçlar (Bilişim Suçları) Nedir?

Siber suçlar veya bir başka deyişle bilişim suçları, yaşanan teknolojik gelişmenin bir neticesi olarak ortaya çıkan, yaygın olarak bilgisayar ya da akıllı telefon veya diğer teknolojik araçlar (tablet, laptop, post makinesi vb) kullanılarak işlenen suçlar ile elektronik ve online ortamlarda işlenen her tür suçu ifade eder. Bu kapsamda;

Online ortamda işlenen dolandırıcılık ve sahtecilik suçları,Kişisel veri ve kişisel bilgilerin haksız bir şekilde ele geçirilmesi veya verilmesi ya da kaydedilmesi,Hukuka aykırı olarak bilişim sistemlerine girme, bilişim sistemlerini engelleme, bu sistemleri bozma ya da değiştirme ve bilişim sistemlerinde hukuka aykırı şekilde kalma,Banka veya kredi kartlarını kötüye kullanma,Özel hayatın gizliliğini ihlal etme,Haberleşmenin gizliliğini ihlal etme ya da haberleşmeyi engelleme,Online ortamda ya da sosyal medya uygulamaları üzerinde hakaret, tehdit, şantaj, cinsel sarkıntılık, cinsel taciz ve cinsel istismar

Gibi suçlar birer bilişim suçu ya da siber suç olarak sayılabilir.

Bilişim Hukuku Alanında Karşılaşılan Uyuşmazlıklar Nelerdir?

Bilişim suçları yanında bilişim hukuku alanı içerisinde değerlendirilen diğer önemli bazı hukuki konular da bulunmaktadır. Bu anlamda, kişisel verilerin korunması, unutulma hakkı ve uygulanması, e-ticaret alanına ilişkin hukuki anlaşmazlıklar, sosyal medya uygulamalarında karşılaşılan hukuki anlaşmazlıklar, sosyal medya güvenliği, fikri mülkiyete ilişkin davalar,  haksız rekabet ve marka hakkına tecavüz davaları, korsan bilgisayar yazılımları, dijital reklam uygulamaları, fikri ve sınai haklar, telif hakkı, eser hakkı,  e-imza, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) ve e-tebligat uygulamaları gibi konularda bilişim hukuku kapsamında değerlendirilir.

Dinamik Bir Hukuk Dalı Olan Bilişim Hukuku

Bilişim hukuku, her geçen gün artan teknoloji kullanımı ve yaygınlaşan online yaşam ile hayatımıza daha çok giriyor. Bu kapsamda, bilişim suçları ile karşılaşılması olasılığı sürekli artış gösterirken bilişim hukuku uygulamaları da önem kazanıyor.

Bilişim hukuku alanına ilişkin mevzuat konusunda, çıkarılan yeni yasal düzenlemeler bulunmakta ise de karşılaşılması muhtemel uyuşmazlıkların çeşitliliği ve mahiyeti gereği bilişim hukuku alanı yeni şekillenen, dinamik ve yenilikçi bir hukuk dalı olarak nitelendirilebilir.

Bilişim Hukuku İle İlişkili Başlıca Kanunlar ve Yasal Mevzuat

Bilişim hukukuna dair ülkemizde geçerli olan başlıca kanunlar ve yasal mevzuat ise;

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu,5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun,6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun,5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu,5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu,5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu,5187 sayılı Basın Kanunu6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu,556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname olarak sayılabilir. Bilişim hukuku alanı, sürekli gelişen teknoloji ve online hayat nedeniyle ilerleyen zamanlarda şimdikine kıyasla daha çok karşılaşacağımız bir hukuk dalı olarak dikkat çekiyor.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!