featured

Bill Gates Koronavirüs Aşısı Önündeki Sorunları Çözmeye Çalışıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bill Gates, koronavirüs aşısı önündeki sorunları çözmek istiyor. Bu proje için tam 100 milyon dolar ayırdı. Gates, kendisi ve eşinin adına kurduğu vakıf üzerinden aşı ve tedavi ile ilgili çalışmalara katkıda bulundu. Açıklamalarda bulunan Gates, bu kadar aşıyı nakledecek cam şişe olmadığını ifade etti.

Aşının geliştirilmesi ve tedavi planlarının uygulanması için yürütülen çalışmalara vakfı aracılığıyla destek olan Bill Gates aşının bulunmasından umutlu olduğunu söyledi. Fakat aşının uygulanabilmesi için 24 aylık bir sürecin olduğunu ifade etti.

Ancak aşının bulunması ile tedavi sürecinin önündeki tüm engeller kalkmış olmuyor. Bu aşıların insanlığın tamamına uygulanması aylar hatta yıllar alabilir. Eğer iki dozlu bir aşı uygulaması olursa o zaman gerekli olacak olan 14 milyar cam şişenin üretim sorunu ortaya çıkıyor.

Sahip olduğu servet sayesinde dünyanın en zengin 2. insanı olan Gates bütün bunları bir kenara bırakıp kendi emekliliğinin tadını çıkarabilir. Ama çocuklarına bırakacağı dünyanın daha yaşanılır bir yer olması için elinden geleni yapmaya çalıştığını söylüyor.

Bill Gates Açıkladı: İlk Koronavirüs Aşısı 9 Aya Hazır

Bill Gates, ilk aşı geliştirme müjdesini 9 ay gibi bir süre zarfında alabileceklerini söyledi. Ancak piyasaya sürülmesinin 12 ay veya 24 ay gibi bir zaman diliminde gerçekleşebileceğini ifade etti. Bunun piyasadaki diğer aşı geliştirme süreçlerine göre kısa bir zaman olduğuna da dikkat çekti.

Bilindiği üzere koronavirüs aşısı geliştirmek üzere çalışan 100 kadar araştırma grubu var. Yalnız bu araştırma gruplarından sadece 10 tanesi aşıya gerçekten çok yaklaştı. Aşının bulunması ve klinik deneylerinin tamamlanmasının ardından piyasa sürülmesi için gerekli olan hazırlıkların şimdiden yapılması gerekiyor.

YouTube video
Bu aşıların üretim aşamasından lojistik ve depolama hatta saklanmasına kadar her şeyin önceden düşünülmesi önemli. Şimdiye kadar küresel salgın tehdidine düşünmekten uykuları kaçan Gates şimdi de koronavirüs aşısı önündeki sorunları düşünmekten uyuyamıyor.

Corona virüs, 2019 Kasım ayından beri dünyayı etkisi altına almış durumda. Bu konu ile ilgili uyarılarını son 20 yılda devamlı dile getiren Gates bazı kesimlerin hedefi haline geldi. Buna rağmen corona virüsü aşısı geliştirme çalışmaları ve dünyadaki tüm insanlara ulaştırılması için çalışmalar yapmaktan vazgeçmedi.

Şimdi de aşı geliştirilmiş olsa bile dünyadaki insanların tamamına ulaştıracak kadar cam şişe olmadığını ifade etti. Bunun için alternatif bir taşıma şekli düşünülmesi gerektiğini söyledi. Bu soruna, çözümü çok önceden düşünemediği için kendini vizyoner olarak göremediğini belirtti.

Koronavirüs önündeki bu sorunların bertaraf edilmesi için gerekli olan kaynak ve para desteği konusunda diğer işadamlarının da sorumlulukları olduğunu söyledi.

Bill Gates Kimdir?

YouTube video

1955 yılı Seattle doğumlu olan Bill Gates avukat olan babası sayesinde zengin bir ailede dünyaya geldi. Gates, liseye geldiğinde bilgisayar ve programlama ile tanıştı. Üniversitedeyken arkadaşı Allen ile birlikte Meksika’da bulunan bir bilgisayar üreticisi için DOS dilini kullanarak Basic programını geliştirdiler. Ancak bunun çalışıp çalışmayacağını oraya gidip bilgisayara kurana kadar ikisi de bilmiyordu. İki arkadaşın şansları yaver gitti, üzerinde çalıştıkları program sorunsuz şekilde çalıştı. Bunun üzerine Harvard’da okumakta olan Gates, okulu bırakarak Meksika’ya gitti. O zaman dünyanın en zengin 2. insanı olacağının hayalini kurmuş muydu bilinmez ama şimdi bu konumda bulunuyor.

Meksika’da kırmızı ışıkta geçtiği ve ehliyetsiz araç kullandığı için tutuklandı. Sonrasında aralarında Apple şirketinin de olduğu teknolojilere yazılım desteği veren bir şirket kurmuşlardı ve işleri de gayet yolundaydı.

Ani bir kararla Seattle’a geri dönen ortaklar Microsoft’un altın çağını başlatmak için IBM’in yazılım sıkıntısını çözerek işe başladılar. Gates, bunun için bir yazılımcının geliştirdiği yazılım altyapısını ve tüm haklarını satın aldı.

Bu alt yapının üzerine MS- DOS sistemi haline getirerek IBM şirketine sattı. Lisansını hiçbir kayıt altında vermeye yanaşmadığı için diğer bilgisayar şirketlerine de satabildi. Microsoft’un altın çağı böylece başlamış oldu. Acaba o dönemde Gates, koronavirüs aşısı gibi küresel bir salgının önlenmesi için çalışacağını öngörebilmiş miydi?

Diğer bilgisayar şirketleri de kendi yazılımını geliştirmeye uğraşmaktansa bu yazılımı alıp kullanmaya başladılar. Böylece Microsoft’un karı yılda 16 milyon dolara çıktı.

Daha sonra Windows işletim sistemini geliştirerek tüm dünyadaki bilgisayarların % 87’sinde kullanılan bir program haline gelmesini sağladı.

Bill Gates, 2008 yılında emekliye ayrıldığını açıklayarak herkesi şaşırttı. Bu kararının arkasında eşi ile birlikte kurdukları sağlık, eğitim ve düşük gelirlilere yönelik çalışmalar yapan vakıf vardı. Hala en büyük hisse sahibi olmasına rağmen bu tarihten sonra kendi eforunu tamamen bu vakfın işlerine adadı.

Corona virüsü ile ilgili dünyayı uyarmasına rağmen başımıza gelmesine engel olamadığı için oldukça üzgün olduğunu her fırsatta dile getirdi. Şimdilerde bu salgının tedavisi için geliştirme aşamasında olan koronavirüs aşısı uygulanma aşamasındaki sorunları önlemeye çalışıyor.

YouTube video

Türkiye’den son dakika haberler, canlı ekonomik takipler, spor, bilim teknoloji gibi konulardan haberdar olmak için bizi takip ediniz. Yeni tip corona virüsü için yapılan canlı yayın akışından anında bizimle haberdar olun. Yeni bir gelişme olduğunda bizleri takip ediniz. Yazılarımızı paylaş seçeneği ile twitter da paylaşabilirsiniz. Mayıs 2020 en güncel haberleri bizimle takip edin.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!