featured

Bitcoin, 9. haftasını da ekside kapatırken yeni haftaya 30.000 dolarda başladı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Bitcoin (BTC), geçen haftayı yüzde 2,73 düşüşle 29,468 dolardan kapattı. Böylece Bitcoin’in düşüş trendi rekorunu yenileyerek 28 Mart haftasından bu yana üst üste 9. haftasını da ekside kapattığı görüldü. 

Yeni haftaya yüzde 5’e yakın değer artışıyla başlayan Bitcoin (BTC), geçen haftaki kayıplarını hızlı şekilde telafi ederken sabah saatlerinde 30.600 dolar seviyesinde hareket ediyordu. 

Kripto para yorumcuları arasında Bitcoin fiyatıyla ilgili karışık tahminler devam ediyor. Ancak ortaya atılan son görüşler, son bir haftalık fiyat hareketlerine bağlı olarak Bitcoin’in ABD hisse piyasalarıyla olan korelasyonu etrafında şekilleniyor.

Bitcoin ile ABD borsaları arasındaki korelasyon bozuluyor mu? 

Son aylarda Bitcoin’in ABD’nin teknoloji hisseleri ağırlıklı endeksi Nasdaq ile olan korelasyonuna dikkat çekilmişti. Bitcoin’in geçen haftayı ekside kapatmasına karşın Nasdaq borsasının haftayı yüzde 7 değerlenmeyle kapatması, akıllara korelasyonda negatif ayrışma mı oluyor sorusunu getirdi. 

ABD’nin enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını artırarak sıkı para politikasını benimsemesiyle düşüşe geçen riskli varlık piyasalarına ek olarak kripto para piyasalarında yaşanan Terra çöküşü, ek bir risk primi olarak eklendi. Bu durum Bitcoin piyasasını da etkileyerek uyumlu hareket ettiği ABD borsalarından daha sert düşmesine neden oldu.

Geçen hafta Nasdaq borsasının pozitif kapanışının ardından BTC’de düşüşün devam etmesi, iki varlık sınıfının ayrışmaya başladığına dair yorumların ortaya çıkmasına neden oldu. Diğer yandan Bitcoin’in ABD borsalarıyla olan bağlılığı, kripto para fiyatının yönünün ABD işlem saatlerinde belirlenmesiyle de açıklandı. 

Yapılan araştırmalar, son zamanlarda daha çok ABD açılışına kadar yatay hareket eden Bitcoin’in ABD işlem saatlerinde satışa maruz kaldığını gösteriyor. Diğer yandan dolar endeksi de Bitcoin fiyat tahmini için etkili araçlardan biri olarak kullanılıyor. DXY, 9 Mayıs haftasında 105 seviyesine kadar yükselirken tarihi bir zirve gördü. Aynı hafta BTC, Mayıs ayının en yüksek volatilitesine sahip olarak 31.320 dolarda haftalık kapanış görmeden önce yüzde 22’ye ulaşan düşüşle 26.700 dolara kadar geriledi. 

Devam eden haftalarda DXY, zirve seviyesinden gerilerken Bitcoin, iç dinamiklerden kaynaklı düşüş ivmesine devam etmesine rağmen şiddeti azaldı.

Bitcoin haftaya yükselişle başladı

Güncel duruma bakıldığında Bitcoin, haftaya hızlı başlayarak geçen haftaki kayıplarının geri alınmasını sağlayan yüzde 5 oranında değer artışı gördü ve yeniden 30.000 dolar bandına adım attı. Bu hafta ABD borsalarında görülen pozitif görünüme göre Bitcoin’de de bir toparlanma olup olmayacağı merak konusu olurken karamsar yorumcular, 12 Mayıs’taki dip seviyenin henüz test edilmediğini söylüyor. 

Bitcoin’in önümüzdeki dönemlerde yükselişe geçebileceği düşüncesine sahip olanlar ise uzun vadeli yatırımcılarının varlıklarını elinde tutmaya devam etmesine ve son bir yılda büyük yatırımcı sayısının artmasına güveniyorlar. 

Mevcut durumda ise küresel ekonomik baskıların yanında ABD’nin enflasyonu kontrol altına alma çabası için uyguladığı politikalar, Bitcoin başta olmak üzere kripto paraları baskı altına almaya devam ediyor.

Yazar: Günay Caymaz

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!