dyorex

Bitcoin Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelişmiş bilgisayar programcıları tarafından çok başarılı bir şekilde kullanılan ve “cypherpunks” olarak adlandırılan Bitcoin, “kriptografi” veya kriptografiye dayalı bu çözüm sayesinde ilk bağımsız para birimini yaratmak amacıyla doğdu. “Bitcoin” terimi, son birkaç yıldır duyduğumuz en yaygın kelimelerden biri haline geldi. Geçen hafta kripto para birimleri hakkında konuştuk. Bu haftanın hikayesi kripto para birimlerinin atası kabul edilen Bitcoin. Peki Bitcoin ilk kripto para birimi şirketi mi? Hayır, Bitcoin ilk başarılı örnektir, önceki çabaların bilgi ve tecrübesi ışığında oluşturulmuş bir kripto para birimidir. Bu nedenle, Bitcoin’in “kripto para atası” terimi çok yerindedir.

Gelişmiş bilgisayar programcıları tarafından çok başarılı bir şekilde kullanılan ve “cypherpunks” olarak adlandırılan Bitcoin, “kriptografi” veya kriptografiye dayalı bu çözüm sayesinde ilk bağımsız para birimini yaratmak amacıyla doğdu. 2008 krizinden kısa bir süre sonra “Satoshi Nakamoto” adlı bir kişi veya grup tarafından manifestosu “teknik belge” olarak ilan edilen bir kripto para birimi, 2008’den beri ortalıkta dolaşıyor. Bitcoin ile topluluk oldukça büyük. Bazıları kendilerine “Satoshi Nakamoto” diyor, diğerleri tutuklanıyor ve hatta bazıları kendilerine Satoshi Nakamoto diyor.

Neden Bitcoin BTC?

Merkezi olmayan doğası sayesinde Bitcoin, geleneksel finansal sistemde bir devrimin kapısını açtı. İlk başarılı kripto para birimi olan Bitcoin, finansal sistemde bir dönemi açtı ve tartışmalı bir şekilde sona erdirdi. Bitcoin neden bu kadar kısa sürede bu kadar popüler oldu. Bu soruyu cevaplamanın birçok yolu var ama Bitcoin merkezi olmayan yapısı sayesinde bu kadar kısa sürede geniş bir kitleye ulaştı diyebiliriz. Paranın kontrolünü sahibine iade eder, bir düzeyde anonimlik ve şeffaflık sağlar. Çünkü yükselen fiyat aynı zamanda Bitcoin’in ana akım bir yer bulacağı ve daha fazla insanı etkileyeceği anlamına geliyor. Mart 2020’de koronavirüsün neden olduğu likidite krizi, tüm geleneksel finansal piyasalarla birlikte Bitcoin’i de sert vurdu. Ancak geleneksel finansal sistemdeki durgunluk, art arda gelen hükümetler teşvik paketleri açıklayınca yerini bir deflasyon dalgasına bıraktı.

Fiat para enflasyonu ve sahte madeni paraların basılması, dünyanın dört bir yanındaki insanları sınırlı arzda deflasyonist bir değer deposu aramaya yöneltti. Bitcoin bu noktada kendi tarihini yazmaya başladı. En popüler kripto para birimleri, 10.000$ ve 20.000$’lık kilit direnç seviyelerini aşarak merkez sahneye çıktı. Böylece kripto topluluğunun, özellikle erken dönem Bitcoin takipçilerinin tahminleri gerçek oldu. Bitcoin, bir değer deposu olarak altına alternatif olarak finansal sistemde kendini başarıyla kanıtladı. Bunun nedeni Tesla, MicroStrategy, JP Morgan ve BlackRock gibi büyük Wall Street şirketlerinin 2021 yılında acilen Bitcoin’e yatırım yapma kararı almış olmalarıdır. Özellikle Tesla ve MicroStrategy, Bitcoin’i rezerv para birimi olarak görmektedir.

Bitcoin’in Hukuku Boyutu

Yıllardır Bitcoin’in yasal statüsü tartışılıyor. Bu ülkeye göre değişebilir. Dünyanın çoğu yerinde bu durum geçerli olmasına rağmen, ülkemiz Bitcoin ve kripto para birimleri ile ilgili herhangi bir düzenleyici işlem yapmamaktadır. Eyaletler ve hükümetler, küresel kripto para düzenlemesinin harekete geçmesini bekliyor. Ancak Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Avrupa Birliği üye devletleri bazen başta bitcoin olmak üzere kripto para birimleri konusunda sert bir tavır sergiliyor.

Bitcoin Vergilendirilebilir Mi?

Bu sorunun cevabı evet. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde, yatırımcılar kripto para birimlerinden gelir beyan etmeli ve vergi ödemelidir. Dünyanın önde gelen kripto para borsalarından biri olan Coinbase, tam da bunu yapmak için adımlar attı. Coinbase, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kullanıcıların gelir vergisi beyannameleri için özel bir hizmet sunmaktadır. Ancak ülkemizde bu konuda herhangi bir yasal işlem yapılmamıştır.

Bitcoin Gelir Vergisi Beyanı

Ancak uzmanlar kripto para yatırımcılarını uyarıyor. Ticari faaliyetlerden elde edilen gelirler gelir vergisine tabi olabilir. Özellikle Türkiye’de bu konuda bir yanlış anlaşılma var. Kripto para birimleri henüz kanunla düzenlenmediğinden, insanlar kripto para birimi ticaret faaliyetlerinden elde edilen gelirin vergiye tabi olmadığına inanıyor. Ancak, bu konuda bir vergi danışmanına danışmak mantıklıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!