12 Adımda Burun Akıntısı Nasıl Geçer? Burun Akıntısına Ne İyi Gelir Evde Çözüm Önerileri

12 Adımda Burun Akıntısı Nasıl Geçer? Burun Akıntısına Ne İyi Gelir Evde Çözüm Önerileri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Burun akıntısı nasıl geçer sorusu en çok kış aylarında araştırılıyor. ÜSYE hastalıkları nedeniyle yaşanan burun akıntısı kimi zaman başka nedenlerle de ortaya çıkabiliyor. Peki, burun akıntısı nedenleri nelerdir? Burun akıntısına ne iyi gelir evde çözüm önerileri nelerdir? Burun akıntısı nasıl geçer? İşte, sürekli burun akıntısı ve dönemsel burun akıntısı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Burun Akıntısı Nedir?

Burun akıntısı; berrak ve akışkan ya da yoğun bir mukus olarak burundan sıvı boşalması durumudur. Burun akıntısı sadece burundan dışarıya olabileceği gibi geniz akıntısı şeklinde de yaşanabilir. Kimi zaman da burun akıntısına burun tıkanıklığı da eşlik eder.

Burun akıntısı kimi zaman sosyal hayatı olumsuz etkileyebilmektedir. Özellikle uzun sürdüğünde burun akıntısı nasıl geçer sorusuna cevap aranır. Ancak burun akıntısı nasıl geçer sorusuna kesin bir yanıt verebilmek için öncelikle burun akıntısı nedeni saptanmalı ve nedene yönelik uygulamalar yapılmalıdır. Peki, burun akıntısı nedenleri nelerdir?

12 Adımda Burun Akıntısı Nasıl Geçer? Burun Akıntısına Ne İyi Gelir Evde Çözüm Önerileri

Burun Akıntısı Nedenleri Nelerdir? Burun Akıntısı Neden Olur?

Burun akıntısı nedenleri arasında en yaygını iltihaplanmaya neden olan üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardır. Bununla birlikte burun dokusunun tahriş olması da burun akıntısına yol açabilir. Genel olarak burun akıntısı nedenleri şunlar olarak sıralanabilir:

  • Sinüzit
  • Alerji
  • Grip
  • Soğuk algınlığı
  • Havasız ve kuru ortamda uzun süre durmak
  • Burunda gelişen polip, tümör
  • Burunda yabancı cisim
  • Astım
  • Hamilelik
  • Hormon değişimi
  • Kronik rinit
  • Virüsler
  • Yoğun burun spreyi kullanımı
  • Migren
  • Sigara dumanı
  • Kullanılan ilaçların yan etkisi

Bu gibi nedenler burun akıntısına yol açabilir. Nedenin ortadan kaldırılması örneğin; havasız ve kuru ortamdan çıkılması yad a sigara dumanından uzaklaşılması burun akıntısını gidebilir. Ya da söz konusu hastalığın tedavi edilmesiyle burun akıntısı giderilebilir.

12 Adımda Burun Akıntısı Nasıl Geçer? Burun Akıntısına Ne İyi Gelir Evde Çözüm Önerileri

Burun Akıntısı Nasıl Geçer? Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?

Burun akıntısına ne iyi gelir evde çözüm önerileri nelerdir sorusuna pek çok cevap verilebilir ancak eğer burun akıntısı bir hastalıktan kaynaklanıyorsa öncelikle o hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Örneğin; üst solunum yolu hastalıklarından, alerjiden ya da geniz akıntısından kaynaklanan bir burun akıntısı varsa öncelikle bunların tedavi edilmesi gerekir. Sağlık sorunları dışında farklı nedenlerle yaşanan burun akıntısına çözüm önerileri aşağıda listelenmiştir…

1- Sıcak ya da Ilık Duş Almak

Eğer burun akıntısı soğuk algınlığından ya da alerjiden kaynaklanıyorsa sıcak ya da ılık bir duş almak burun akıntısına iyi gelecektir. Böylelikle duşta nazal rahatlama sağlanabilir.

2- Evi/Odayı Havalandırmak

Burun akıntısı nedenlerinden biri de ortamın havasız olması ya da ortamda kuru havanın hakim olmasıdır. Bu nedenle sürekli olarak evi ve odayı havalandırarak burun akıntısının giderilmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle kış aylarında evin az havalandırılması ve içerideki havanın ısıtma sistemlerinden dolayı kuruması, burun akıntısını artırabilmektedir.

12 Adımda Burun Akıntısı Nasıl Geçer? Burun Akıntısına Ne İyi Gelir Evde Çözüm Önerileri

3- Yaşam Alanlarında Buhar Makinası Kullanmak

Yaşam alanlarını havalandırmanın en kolay yollarından biri; buhar makinası kullanmaktır. Hem yaz aylarında hem de kış aylarında buhar makinası kullanarak burun akıntısının önüne geçebilirsiniz.

4- Tuzlu Su Burnu Temizlemek

Kimi zaman burun akıntısına burun tıkanıklığı da eşlik eder. Böyle bir durumda burun akıntısı nasıl geçer araştırması yapıyorsanız, evde kolay uygulanabilir bir seçeneği değerlendirebilirsiniz. Bunun için 1-2 çay kaşığı iyotsuz tuz ve 1 çay kaşığı kabartma tozunu, damıtılmış veya kaynamış 3 litre su içinde iyice karıştırın. Suyu soğuttuktan sonra bir enjektör yardımıyla burnunuza damlatabilir ve tıkanıklığı açıp burnunuzu temizleyebilirsiniz.

5- Bol Sıvı (Su) Tüketmek

Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı yaşandığında yapılması gerekenlerden biri de bol sıvı tüketmektir. Çünkü tüketilen sıvı miktarı artırıldığında, burun boşluğu ve sinüslerdeki mukusun da atılması kolaylaşır.

Bu dönemlerde sıvı tüketimine dikkat edilmediğinde mukusun koyulaşması ve burnu tıkaması oldukça olasıdır. Burun akıntısı yaşandığında su tüketiminin artırılması tavsiye edilir.

12 Adımda Burun Akıntısı Nasıl Geçer? Burun Akıntısına Ne İyi Gelir Evde Çözüm Önerileri

6- Zencefil Tüketmek

Zencefil; antioksidan, antiviral özelliklere sahiptir ve toksik atıcıdır. Bu özellikleri sayesinde burun akıntısı yaşandığında zencefil tüketmek sorunu büyük ölçüde giderebilir. Eğer burun akıntısı nasıl geçer araştırması yapıyorsanız; çiğ bir zencefil kökünü sade olarak ya da üzerine biraz tuz serperek tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Günde 2 ya da 3 kez zencefil kökü çiğnemek burun akıntısını hafifletecektir. Dilerseniz zencefil kökünü dilimleyip, bir bardak kaynamış su ekleyerek çay haline getirebilir ve zencefil çayını 3 dakika demledikten sonra tüketebilirsiniz. Eğer sade şekilde zencefil çayını içmekte zorlanırsanız, içine bir miktar bal karıştırmayı da deneyebilirsiniz.

7- Aromatik Yağlar ile Buruna Buhar Banyosu Yapmak

Hem burun tıkanıklığında hem de burun akıntısında en çok tercih edilen yöntemlerden biri de aromatik yağlarla buruna buhar banyosu yapmaktır. Burun akıntısına ne iyi gelir evde çözüm önerileri arıyorsanız, derin bir kaba (tercihen küçük bir leğen ya da tencere) kaynamış su koyup içerisine çay ağacı yağı, nane yağı, limon yağı, biberiye yağı, kekik yağı, lavanta yağı gibi tercih edeceğiniz aromatik yağlardan birkaç damla damlatın.

Daha sonra başınızı içinde aromatik yağlı kaynamış su olan tencereye eğin ve başınızın üstünü bir havlu yardımıyla kapatın. Birkaç dakika buharlı havayı teneffüs edin. Böylelikle burun tıknaıklığına ve akıntısına çözüm sağlayabilirsiniz.

12 Adımda Burun Akıntısı Nasıl Geçer? Burun Akıntısına Ne İyi Gelir Evde Çözüm Önerileri

8- Sarımsak Çiğnemek/Sarımsaklı Su İçmek

Burun akıntısı nasıl geçer sorusuna verilebilecek doğal uygulama yanıtlarından biri de sarımsak çiğnemek ya da sarımsaklı su içmektir. Antiseptik ve anti bakteriyel özelliği olan sarımsak oldukça etkilidir. Dilerseniz gün içinde 2,3 kez bir diş sarımsağı çiğneyerek burun akıntınızı rahatlatabilirsiniz.

Dilerseniz de bir bardak kaynamış su içinde bir diş sarımsağı demleyebilir ve sarımsaklı suyu gün içinde içerek akıntı ve tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilirsiniz.

9- Zerdeçallı Süt İçmek / Zerdeçal Solumak

Zerdeçal sağlığa faydası olan antiviral, anti inflamatuvar ve antibakyeriyel doğal gıdalardan biridir ve burun akıntısıyla birlikte burun tıkanıklığı için de kullanılır. Özellikle de soğuk algınlığında faydası bulunur. Zerdeçalla burun akıntısı nasıl geçer sorusuna iki farklı şekilde yanıt verilebilir.

İlk olarak; 1 çay kaşığı toz zerdeçal ile bir bardak sütü karıştırıp içebilirsiniz. Dilerseniz bu karışım içine karabiber koyarak etkililiğini artırabilirsiniz. İkinci olarak da; toz zerdeçalı kaynamış su içine ekleyip buharını soluyabilirsiniz.

10- Bitki Çayı İçmek

Özellikle grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi nedenlerle burun akıntısı yaşanıyorsa sıcak bir bitki çayı içmek, burundaki tıkanıklığı ve akıntıyı gidermede etkili olacaktır. Zencefil çayı, papatya çayı, lavanta çayı, nane çayı ya da ısırgan çayı gibi aromatik bitkiçayları anti alerjik ve anti inflamatuvar olduğu için kısa sürede etki edecektir.

12 Adımda Burun Akıntısı Nasıl Geçer? Burun Akıntısına Ne İyi Gelir Evde Çözüm Önerileri

11- C Vitamini Alımını Artırmak

Eğer burun akıntısı üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarından kaynaklanıyorsa, burun akıntısı nasıl geçer sorusuna verilecek yanıtlardan biri de c vitamini yönünden zengin beslenmektir. Limon, mandalina, elma ve benzeri gibi c vitamini bakımından zengin doğal besinler tüketerek ya da C vitamini takviyesi kullanarak burun akıntısı sorununa çözüm sağlayabilirsiniz.

12- Soğuk Algınlığı İlaçları Kullanmak

Burun akıntısı soğuk algınlığından kaynaklanıyorsa, bunu durdurmak için doktorun tavsiye edeceği soğuk algınlığı ilaçları kullanılmalıdır.

İlginizi Çekebilir: En İyi Soğuk Algınlığı İlaçları Nelerdir?

YouTube video

BONUS: Bebeklerde Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Yaşamın ilk günlerinde ve aylarında bebeklerde burun akıntısı ya da tıkanıklığı yaşanması çoğu zaman normaldir. Eğer bebeklerde burun akıntısına yüksek ateş, döküntü, öksürük, yoğun hapşırık eşlik etmiyorsa genelde korkulacak bir durum olmadığı düşünülür. Ancak burun akıntısına bunlardan biri ya da birkaçı eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Bebeğin olduğu ortamın havasız olması, kuru olması, bebeğin burun dokusunun tahriş olması akıntıya neden olabilir. Bu gibi durumlarda bebeklerde burun akıntısı nasıl geçer sorusuna şu cevaplar verilir:

  • Bebeğin sıvı alımı (su, süt) artırılır
  • Bebek yatırıldığında başı hafif yüksekte bırakılır (yastık yardımıyla ya da bebek reflü yastığı ile bu sağlanabilir)
  • Burun aspiratörü ile bebeğin burnundaki mukus dikkatlice temizlenir

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!