featured

Camın Hammaddesi | Camın Hammaddesi Nedir Nasıl Yapılır? Evde Cam Yapımı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Camın hammaddesi nedir? Camın hammaddesi nedir nasıl yapılır? Cam hangi madenden yapılır? Camın hammaddesi kumdur doğru mu yanlış mı? gibi sorular hayatımızın her alanında kullanılan cama yönelik en merak edilen soruların başında gelir.

Günlük hayatımızda bardaklardan pencerelere, tabaklardan tencerelere kadar birçok alanda faal bir şekilde kullanılıyor. Kırılgan ve hatta kırıldığında kesici hale gelerek zarar verebilecek bir yapıya sahip olduğunu bildiğimiz camın hammaddesi ise duyanları çok şaşırtıyor. Bizler de bu nedenle sizler için camın maddesini ve yapım aşamalarını anlatan bir yazı derledik.

Cam Nedir?

Cam, sert ve kırılgan bir yapıya sahip olmakla birlikte aynı zamanda inorganik amorf yapısına sahip katı bir malzemedir. Genel kullanım amacı, sıvı malzemelerin muhafaza edilmesi olsa da aslında hayatımızda camın kullanım alanları son derece geniştir.

Geçmişi çok eskilere dayanan cam maddesi, antik çağlarda keşfedilerek kullanılmaya başlanmış ve günümüze kadar geliştirerek gelmeyi başarmıştır. Hatta günümüzde kullanım alanları da bir hayli artmıştır.

Camın Hammaddesi Nedir? Camın Hammaddesi Codycross

Cam, kırılgan ve hatta keskin bir yapıya sahiptir. İşlenmiş yani üretilmiş olan bir cama baktığınızda ise camın hammaddesi konusunda bir fikir yürütmek oldukça zordur.

Bu nedenle de özellikle son dönemlerde camın hammaddesinin ne olduğu, camın nasıl üretildiği her zaman gerek genel kültür bilgisi olarak gerekse okul müfredatı olarak araştırılan konular arasında yer almaya başlamıştır.

Camın Hammaddesi Kum mudur? Cam Hangi Madenden Yapılır?

İlk duyduğunuzda şaşırtıcı bir bilgi olsa da camın üretildiği hammadde kumdur. Bunu duyan birçok kişi kumun görünümü ile üretilmiş camın görünümünü bağdaştıramıyor olsa da aslında cam tam da kumun kendisidir.

Hammaddesi olan kum ile kumun işlenmesi ile üretilen camın görüntüsü arasında çok büyük fark vardır. Bu farklılığın sebebi ise üretim aşamasında kumun ciddi bir işleme sürecinin olması ve kimyasal tepkimelerden geçmesidir.

Camın Hammaddesi Kumdur Doğru mu?

Camın hammaddesi kumdur doğru mu yanlış mı? gibi sorular özellikle öğrenciler tarafından sıklıkla soruluyor. Camın hammaddesi aslında silisyumdur. Silisyum ise sadece kumda mevcuttur. Bu sebepler de camın ana hammaddesi kumdur. Ancak kuma cam özelliğini kazandırabilmek için üretim aşamasında aynı zamanda kireç ve soda da kullanılır.

Soda ile camın düşük sıcaklıkta akışkan bir form kazanması sağlanırken kireç ise cama kimyasal etkilere karşı mukavemet özelliği kazandırır. Yani ana hammaddesi kum olsa da cam yapımında kireç ve sodanın da önemi oldukça büyüktür.

Camın Hammaddesi Nereden Alınır?

Camın hammaddesinin kum olduğunu yukarıda belirtmiştik. Kum, doğada en çok bulunan hammaddelerin başında gelir. Dolayısıyla da aslında cam üretimi için hammadde arayışına girmeye gerek kalmaz.

Doğada bulunan kum ile cam üretimi yapılabilir. Ancak sadece kum ile üretilen ham camların kırılganlık oranı daha yüksek olduğundan kuma bir de soda eklenerek camın kırılganlık oranı azaltılır ve böylece gündelik hayatımızda kullandığımız cam meydana gelir.

Cam Nasıl Yapılır?

Cam yapım aşamaları öncelikle ana hammadde olan kumun öğütülmesi ile başlar. Öğütülen kum, maksimum 1500 derece ısısı olan fırınlara alınarak eritme işlemine geçilir.

Kum, erime noktası yüksek olan bir hammaddedir. Bu nedenle de erime noktasını düşürmek ve cama dayanıklılık kazandırmak amacıyla kireç ve soda eklemesi yapılır.

Kireç ve soda eklemesi ile camın kırılganlık oranı azaltılmış olur. Eğer üretilecek olan cam şeffaf renkte değil de faklı renklerde olacak ise verilmek istenen renk tonuna göre eritme aşamasında kuma uranyum, altın, kobalt gibi madenlerin eklemesi yapılır.

Tüm malzemeler karıştırıldığında eritme aşamasında erir ve akışkan forma kavuşturulur. Eritme işleminden sonra ise bu akışkan maddeye şekil verilerek gündelik hayatımızda kullandığımız cam modelleri oluşturulur.

Şekillendirme; üfleme, presleme ve iki kere üfleme yöntemleri ile yapılır. Dekoratif cam ürünlerinin şekillendirilmesi için genellikle üfleme teknikleri tercih edilir.

Çelik bir boru yardımıyla sıvı cam ele alınır ve üfleme işlemi ile şişirilerek şekillendirilir. Cama istenilen şekil verildikten sonra soğutma işlemine geçilir. Cam yapımında soğutma işlemi son aşamadır.

Kumdan Cam Nasıl Yapılır?

Sadece kum hammaddesi ile cam üretimi yapmak çok uzun ömürlü bir işlem değildir. Şöyle ki; sadece kum ile üretilen camın kırılganlık oranı yüksek olduğundan kullanımı da uzun ömürlü olmaz. Bu nedenle de üretim aşamalarında ana hammadde olan kuma bir de kireç ve soda eklemesi yapılır.

Kireç ile camın kimyasal tepkilere olan duyarlılığı azaltılırken soda sayesinde de camın kırılganlık oranı azaltılır ve cama mukavemet kazandırılır. 

Evde Cam Yapımı

Cam ile ilgili merak edilen konulardan birisi de evde cam yapımı konusu oluyor. Cam, hammaddelerin yüksek sıcaklıkta endüstriyel ekipmanlar ile işlenmesi sonucu üretilen bir malzemedir. Bu nedenle de kum hammaddesini kullanarak ev ortamında cam üretmek pek de mümkün değildir.

Cam üretimi yapmak isteyenler ve nasıl yapılır merak edenler öncesinde teknik bir bilgi ve eğitim almalıdır. Zira cam üretiminde kullanılan kum, kireç ve soda maddelerinin oranları beklenilen sonucu alabilmek için son derece önemlidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!