featured

Catering Nedir? Catering Firmaları Çalışanlarını Neye Göre Seçer?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


1980’li yıllarda hayatımıza giren bu kavram, esasında taşeron yemek hizmeti olarak kısaca adlandırılır. İlk başlarda, turizm alanında başlayıp yaygınlaşmasından sonra, özel sektörün başta kalifiye eleman yetiştirmesi, işin uzmanlık gerektiren noktalarında sadece bu işin üzerine yoğunlaşmasıyla ayrı bir sektör olarak ticaret hayatımıza girmiştir. Catering firmaları, günden güne özellikle iş dünyasının ağırlıkta olduğu bölgelerde hizmet vermeye başlasa da, günümüzde bireysel organizasyonlarımız için sipariş usulü çalışmalar yürütmektedir. Özel günler, kutlamalar, davetler ve aklınıza gelebilecek her türlü kitlesel veya toplumsal yapılaşmaların, başta gıda ihtiyaçları için birçok alternatifli ürün ile giderek büyüyen bir sektör halini almıştır.
Catering firmalarının faaliyet alanları?Catering, aslında bir fason üretim felsefesi taşır. Sabit müşterilerin yanı sıra, sipariş üzerine üretim mantığı ile hizmet verilir. Hali hazırda olan ürün ve hizmetlerin satışı ve hizmete sunumu, bu sektör için çok geçerli bir kavram değildir. Başta; sürekliliği olan işletmelerin, fabrika, otel, işyerleri gibi alanların personel yemeği ihtiyaçları olmak üzere, kısa organizasyonlar için de, önceden sipariş edilmiş menüler, faaliyetler ile hizmet sunumu yapılır. Fakat şu konuda bir yanlış anlaşılma olmaması gereklidir. Catering firmalarında, çalışan personel daimi ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak, uzun vadeli istihdam edilirler. Yani, sipariş varsa veya iş varsa personel istihdamı söz konusu değildir. Zira personel eğitimleri, gerekli görüldüğünde şirket içi personel rotasyano uygulanabilmektedir. Buda, işletmenin yemek türleri konusunda, uzun vadeli uzman personel ihtiyacından kaynaklanmaktadır.
Catering firmalarının sunduğu hizmet türleri nelerdir?Her ne kadar günümüzde sadece personel yemeği düşüncesi hakim olsa da, ülkemizde ilk faaliyet alanı turizm olmasından ötürü; farklı konsept hizmetlerde faaliyet gösterdikleri bilinir. Bunlar; kokteyl, coffee break, bar catering, açık büfe (buffet), kahvaltı (breakfast – brunch), set ( banquet ) ve paketlendirme ( lunch box) tarzındadır. Her çeşit için ayrı hizmet alınabileceği gibi, toplu halde gün başından gün sonuna kadar tüm devreler içinde hizmet alınabilir. Otel hizmet anlayışı göz önüne alındığında, yukarıda sayılan hizmetlerin sunumu Catering firmaları için, ayrı bir uzmanlık ve tecrübe gereksinimi de beraberinde getirmektedir. Zira hazırlanışından servis edilişine kadar mesleki bilgiye dâhil personel tarafından hizmet gereksiniminin bir prosedürü olarak kabul edilir.
Catering firması çalışanlarının işe alımı ve eğitimi?“Ben evde çok güzel karnıyarık yaparım, ellerini yersin.” gibi bir cümle, kesinlikle bu iş için uygun olduğunuz anlamına gelmez. Zira personelin işe alımı itibariyle, öncelikle sektörel tecrübesi ilk tercih sebepleri arasındadır. İşletmenin hizmet faaliyetlerine uygun olan daha önceki iş tecrübeleri, başvurulan şirketin insan kaynakları standartlarının başında gelir. Sonrasında, işe alımı yapılan personelin kişisel bakımı, portör ( periyodik sağlık taraması ) gibi konularda işe uygunluğu da bir diğer zaruri durumlardır. İşletmenin, başta Sağlık ve Ticaret & Tarım Bakanlıklarınca belirli standartları karşılaması istendiği için, gıda ve hizmet kalitesi kadar, personel kalitesi de önemli bir noktadır. Ayrıca, bölüm uzmanlığı da gerektir. Soğuk, sıcak, tatlı ve pastane alanları için ayrı personel istihdamı söz konusu olduğundan, alanında iyi bir kariyer hedefleyen veya sahip olanlar daha rahat bu sektörde yer alabilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!