featured

Çocuk Parası Başvuru Nasıl Yapılır? Çocuk Parası Nasıl Alınır? Doğum Parası İçin Nereye Başvurulur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Devletin sosyal yardımları arasında yer alan çocuk parası başvuru işlemleri yoğun talep görmeye devam ediyor. Uygulamaya konulduğundan beri talep gören bu sosyal yardım, bir defaya mahsus olarak veriliyor. Tek seferlik bir ödemeyi kapsayan doğum yardımı yalnızca doğum yardımı dilekçesi verilmesi üzerine ebeveynlere ödeniyor. Ancak bu yardım parasının alınabilmesi için bazı şartların sağlanabilmesi gerekiyor. Konu hakkındaki tüm detaylar, yazımızın devamında yer alıyor.

Çocuk Parası Nedir?

Çocuk parası, Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sağlanan sosyal bir yardım türüdür. Bu yardımın bir diğer adı da doğum parası yardımıdır. 2015 tarihinden sonra ödenmeye başlanan bu yardım, her çocuk için yalnızca bir kere ödenmektedir ve bu paranın alınabilmesi için bir takım şartlara uygunluk sağlanması gerekmektedir. Bunun için de aranılan ilk şart; kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıdır.

Doğum parası, 2015 yılının Mayıs ayından sonra dünyaya gelen yeni doğan çocuğun ebeveynlere verilmektedir. Bu tarihten önce dünyaya gelmiş çocuklar için bu yardım türü kapsamında herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Dolayısıyla 2015 Mayıs ayı sonrasında doğan ve T.C vatandaşı olan her çocuk için çocuk parası ödemesi yapılmaktadır.

Çocuk Parası Başvurusu Nereye Başvurulur?

Çocuk parası başvuru işlemleri, doğumun canlı olarak gerçekleşmesi durumunda yapılabilmektedir. Canlı doğum gerçekleştiren anneler, il veya ilçelerindeki nüfus müdürlüğüne giderek çocuk parası başvurusu yapabilmektedir. Nüfus Müdürlüğü’ne giden kişilerin burada çoçuk parası başvurusu dilekçesi doldurması gerekmektedir.

Doğum parası almak isteyen kişilerin KPS yani Kayıt Paylaşım Sisteminde öncelikle doğan çocuk için kayıt yaptırması gereklidir. Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi doldurulmasından sonra da imzalanması gereklidir. Bu işlem şahsen yapılmalıdır. Şahsen başvuru yapamayan kişiler, çocuk parası başvuru için iadeli taahhütlü posta ya da kargo seçeneğini tercih edebilmektedir.

Çoçuk parası başvuru nereye yapılıyor sorusu yanıtı, bu yardımı almak isteyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Bu yardım için başvurular yalnızca TC Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Merkezleri’ne yapılabilmektedir. Kim olursa olsun, herkes doğum parası için başvuru yapabilmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişiler çoçuk parası başvurusu nereye yapılır diye merak etmektedir. Bu kişiler, istihdam edildiği kuruma başvurmalıdır. Yurtdışında yaşayan kişiler de çocuk parası başvuru işlemlerini Konsolosluklara ve Büyükelçilik’e yapabilmektedir. Yurtdışında yaşayan ancak Türkiye’de bulunan kişilerin de herhangi bir il veya ilçedeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvurması gerekmektedir.

Memurlar Doğum Parası Başvurusunu Nereye Yapar?

Memurlar da çocuk parası başvuru nasıl yapılır diye merak etmektedir. Babanın memur, annenin ev hanımı ya da annenin memur babanın memur olmadığı durumlarda da çocuk parası başvuru yapılabilmektedir. Kısacası anne veya babanın bir tanesinin memur olması durumunda; memur kişinin çalıştığı kuruma başvuru yapması gerekmektedir.

Çocuk Parası Ne Kadar 2020

Çocuk parası ne kadar sorusu, bu yardım parasını almayı düşünen kişiler tarafından sorulmaktadır. Öncelikle bilinmesi gerekir ki; bu yardım tek seferlik bir yardımdır ve yalnızca bir kez ödeme yapılmaktadır. Çoçuk parası başvuru sonrasında bir kez ödeme yapılmaktadır, aylık olarak ödeme yapılmamaktadır.

Doğum parası birinci, ikinci ve üçüncü çocuk olunmasına göre farklı meblağlarda verilmektedir. İlk kez çocuk sahibi olan anneler 2020 yılında 300 TL, ikinci kez çocuk sahibi olan anneler 400 TL, üçüncü kez çocuk sahibi olan anneler ise 600 TL çocuk parası ödemesi yapılmaktadır.

Kamu işçileri yaptıkları sözleşmelerden dolayı yukarıda belirtilmiş olan ödemeden daha az bir ödeme alırsa, aradaki fark ödemesi de yapılmaktadır. Eğer kurumlar, çalışanlarına yukarıdaki ödemeden daha fazla doğum parası ödemesi yapmış ise ekstra olarak çocuk yardımı ödemesi yapılmamaktadır.

Çocuk Parası Ne Zaman Yatar?

Çocuk parası başvuru işlemini gerçekleştiren kişiler, bu ödemeyi ne zaman alacaklarını da merak etmektedir. Bu ödeme başvuru yapılmasından sonraki ayı takip eden ayda yapılmaktadır. Ancak çoçuk parası başvuru yap işlemi, Doğum Yardımı Sistemi’ne işlenmelidir. Kısacası doğum parasının ne zaman yatırılacağının kesin bir günü yoktur. Her anne ya da babanın çoçuk parası ne zaman yatar sorusunun yanıtı, başvuru yapılan zaman göre değişmektedir.

Doğum Parası Nereye Yatar?

Çocuk parası başvuru işlemi yapıldıktan sonra bu paranın nereye yatırılacağı ve ne zaman yatırılacağı da merak edilmektedir. Başvurunun onaylanmasından sonra anne ya da babalar yalnızca PTT şubelerinden paralarını çekebilmektedir.

Çocuk Parası Başvuru Sorgula

Çocuk parası sorgula işlemi e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Anne ve baba olan kişiler, çocuk parası ödemesinin yapılıp yapılmadığını ve ne kadar ödemenin söz konusu olduğunu buradan kolaylıkla kontrol edebilmektedir. Çoçuk parası başvuru sorgulama işleminin yapılabilmesi için ilk olarak annenin sorgulama yapması gerekmektedir. Annelik refahı sorgulama bağlantısına girilmeli, annenin kimlik bilgileri girilmelidir. Bu işlemler sonucunda kişiler çocuk parası başvuru sorgulamasını rahatlıkla yapabilmektedir.

Çoçuk Parası Başvuru Şartları

Çocuk parası başvuru işlemleri istisnasız tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından yapılabilmektedir. Bu başvurular, doğum yardımı başvuru formu e-devlet üzerinden gerçekleştirilebildiği gibi şahsen de yapılabilmektedir. Ancak bu paranın alınabilmesinin de bir takım şartları bulunmaktadır. Bu şartlar ise şunlardır:

TC vatandaşı olmakMavi Kart sahibi olmak

Şahsen veya çoçuk parası başvuru internetten yapılabilmesi için annenin veya babanın ya da her ikisinin de Türk vatandaşı / Mavi Kart sahibi olması yeterlidir. Türk vatandaşlarına ve Mavi Kart sahiplerine sunulan doğum parası yardımı yalnızca 15.05.2015 tarihinden sonra dünyaya gelen canlı çocuklar için geçerlidir. Bu tarihten önce yapılan canlı doğumlar veya bu tarihten sonra da gerçekleşen ölü doğumlar için çocuk parası başvurusu yapılamamaktadır.

Hamileler Çocuk Parası Başvuru Yapabilir Mi?

Hamileler çocuk parası başvuru işlemi yapamamaktadır. Çünkü bu yardım parası yalnızca ve yalnızca canlı doğumların söz konusu olması durumunda söz konusu olmaktadır. Ayrıca canlı doğum sonrasında çocuğun Kimlik Paylaşım Sistemi’ne kayıt ettirilmesi gerekmektedir.

Çocuk Parası Başvuru Tarihi?

Genel olarak belirlenmiş olan çocuk parası başvuru tarihi bulunmamaktadır. Her canlı doğum sonrasında, çocuğun nüfus kaydının oluşturulmasından hemen sonra başvuru yapılabilmektedir. Dolayısı ile doğum yardımı başvurusu için son başvuru zamanı da bulunmamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!