Cosplay Ne Demek? Kostümlü Oyun Cosplay Nedir, Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cosplay son zamanlarda hayatımıza giren yabancı kelimeler arasında olan ve merak edilen kelimelerden biri. Kulağa ilginç gelen ve iki yabancı kelimeden oluşan Cosplay kelimesi ile en çok nerelerde karşılaşıyoruz? 

Sizin için cosplay ne demek, cosplayer nedir sorularınız hakkında detaylı bir inceleme yaptık. Hazırsanız başlayalım…

Cosplay Ne Demek?

Cosplay bir sanat türüdür ve çeşitli giysi ile aksesuarların sanatçı üzerinde bir araya gelmesiyle oluşturulan performans gösterisidir. Bu sanat türü, çeşitli giysi ve aksesuarların kullanılmasıyla ve sanatı yapan kişinin yarattığı karakterin taklit edilmesiyle oluşturulur.

Esas olarak Japon ve Doğu Asya yapımlarından oluşan rol yapma oyunu, konusu ister fantezi ister aşk olsun, çeşitli konuları kapsayabilir. Bu sanatı yapan kişiye de “Cosplayer” denir. Kimisi bunu meslek edinirken kimisi de hobi olarak yapmaktadır. İsterseniz cosplay ne demek ve nasıl yapılır daha yakından inceleyelim…

1- Cosplay Nasıl Ortaya Çıktı?

Cosplay anime ile Japonya’da ortaya çıkan nispeten genç bir alt kültürdür. Rol yapma, bir kostüm oyunu veya ekranda gerçekleştirilen eylemlerin bir tezahürüdür. Basitçe söylemek gerekirse, cosplay katılımcıları en sevdikleri karakterlerle tam olarak özdeşleşir, benzer saç stilleri, kostümler yaratır ve tonal bir stil benimserler. Konuşmalarına seçilen kahramanların sözcükleri eklenir.

Modern rol yapma ilk olarak Japon manga ve anime hayranları arasında ortaya çıkmıştır ve bu nedenle bu kahramanlar genellikle eylemlerin ana prototiplerini oluşturmuştur. Fantezi festivalleri ve bilim kurgu etkinlikleri için kostüm gösterilerinde zaten rol yapmanın yeri çok önceden beri vardı ancak bu gelişmenin ardından, animasyon festivalinde de yavaş yavaş farklı sayıda rol oyuncusu yani kostümlü rol oyuncuları ortaya çıkmıştır. 

Kostümlü rolünü üstlenenler, örneğin video oyunlarından veya samuraylarla ilgili filmlerden, benzer kıyafetler giyer, saç stillerini taklit eder ve yakın dil rotasyonu kullanır. Tiyatral gösteri genellikle cosplay sırasında yapılır. Rol yapmanın temel koşulu, kahramanınız gibi uygun şekilde giyinmektir.  Cosplay kostümleri genellikle bağımsız olarak dikilir veya stüdyoda sipariş edilir. Eğer isterseniz hazır olanları da satın alabilirsiniz.

2- Cosplay’ın Japonya Tarihi

1960’larda Japonya’da da bilim kurgu olayları ortaya çıkmaya başlamıştır ve 70’lerde Japonya Üniversitesi öğrencileri anime ve manga karakterlerinin kıyafetlerini giymeye başlamıştır. 1974’te Japonya’da rol yapma oyunu içeren ilk bilim kurgu konferansı düzenlenmiştir. Ancak o zamanlar Japonya’da düzenlenen etkinlikler, kostümlü stüdyo çekimleri ve sınırlı katılım da dahil olmak üzere genellikle küçük etkinliklerdir.

Bir süre sonra Comiket, 1975’te insanların çizgi roman yayınlayabileceği bir çizgi roman etkinliğinin kapılarını açtmıştır. Bu da hayranların bir araya gelmesinin temellerini atan ve Japonya’da rol yapma oyununun gelişimine büyük katkı sağlayan bir gelişme olarak tarihe geçtmiştir. 

3- Türkiye’de Cosplay Tarihi

Ülkemizde 2000 yılı ortalarından sonra küçük okul etkinlikleri ile rol yapma kültürü yükselmeye başlamıştır. Başlangıçta insan sayısı fazla olmasa da, ülkemizin oyun sergilerine ve e-spor  yarışmalarına gelen ziyaretçi sayısı arttıkça, giderek daha fazla insan rol yapma kültürünü anlıyor ve rol yapıyor. Comikon İstanbul, ülkemizde 2017 yılından bu yana düzenlenen ve rol oyuncularının tercih ettiği renkli bir etkinliktir.

4- Cosplay Nasıl Yapılır?

Rol oyuncusu olmak istiyorsanız, öncelikle söyleyelim ki daha gidecek çok yolunuz var. Neyse ki bu yol sandığınız gibi zehirli sarmaşıklarla çevrili değil ki bu pek çok kaynağın size söylediğinin aksidir. Rol yapmak bir sanattır. Kendinizi bir sanatçı gibi hissediyorsanız, yapmanız gereken tek şey işin tadını çıkarmak ve kendinizi sanatınıza adamaktır. Tabii ki, aşağıdaki adımları da izlemeniz gerekiyor…

A- Karakterinizi Seçin

Rol yapmaya başlamanın ilk adımı, ilgilendiğiniz ve gerçekten takdir edebileceğiniz bir karakter seçmektir. Karakterin tüm özelliklerini bilmek drama ve kostüm alanında size avantaj sağlayacaktır. Seçtiğiniz karakter Amerikan, Japon, Çin veya Türk olabilir. Ayrıca karakterinizi şovlardan, filmlerden, oyunlardan, manga, anime, markalardan bile esinlenerek alabileceğinizi unutmayın.

B- Kostümünüzü Hazırlayın

Rol yapma çalışmalarının en zor kısmı sanıyoruz ki kostüm hazırlıklarıdır. Hazır rol yapma kostümü satın alabilirsiniz ancak elbette en sevdiğiniz kostümü kendiniz de tasarlamak isteyebilirsiniz. Kıyafet hazırlarken mutlaka hava koşulları göz önüne alınmalı, sıcak yaz aylarında kalın ve terletici kostümler seçmemelisiniz…

Bir diğer önemli konu ise beden ölçüleriniz. Beden ölçünüzü göz önünde bulundurun ve seçtiğiniz karakterin beden ölçüsünün sizinkiyle uyumlu olduğundan emin olun. Çok kiloluysanız, aslında zayıf olan bir role dönmeyin. Giysileri yapmak için gerekli malzemeleri toplayın. Örneğin bir kırbaç ihtiyacınız varsa, sıfırdan yapmak yerine hazır satın almak daha mantıklı ve kolay olacaktır. Unutmayın, rol yapmak için uygun bir çift ayakkabıya da ihtiyacınız olacak. Güzel kıyafetlerinizin altına spor ayakkabı giymeyi aman ha düşünmeyin.

C- Hazırlıklarınızı Sergileyin

Eğer şovunuz hazırsa artık onu gösterebilirsiniz. Kıyafetinize ve kendinize güveniyorsanız artık kıyafetlerinizin profesyonel fotoğraflarını çekebilir ve hatta kıyafetlerinizi sergilemeye başlayabilirsiniz. 

Rol yapma çalışmalarınızın profesyonel fotoğraflarını çektiğinizden ya da çektirdiğinizden emin olun. Bu fotoğraflar sayesinde kıyafetlerinizi sergileme fırsatı bulabilir, ihtiyaç duyduğunuzda kıyafetlerinizi satarak ekstra gelir elde edebilirsiniz ve ek iş bulabilirsiniz. Ayrıca Cadılar Bayramı ve elbise balosu etkinliklerini de sakın kaçırmayın. Bu durumda rol yapma çalışmalarınız sizin için hayati önem taşıyacak…

5- Cosplayer Nedir? 

Cosplayer nedir sorusuna hemen bir cevap verelim. Cosplayer, anime, manga, film veya oyunlardaki karakterlerin aksesuarlarını ve kostümlerini kullanan kişinin adını ifade eder. Bazı insanlar rol yapma oyununu meslek olarak tercih etsede, bazıları bunu bir hobi olarak yapabiliyor…

6- Cosplayer Özellikleri Nelerdir?

Bir rol oyuncusunda olması gereken özellikler nelerdir? Eğer kostümlü rol yapmayı düşünüyorsanız aşağıdaki özellikleri taşıyor musunuz mutlaka kontrol edin!

Kültürlü ve eğitimli olmak,El becerisine sahip olmak,Tiyatro ve canlandırma yapabilmek,Anime, oyun, manga, film ve bu tarz karakterleri yakından takip etmek.

7- Bonus! Cosplay Makyajı Nasıl Yapılır?

YouTube video

Anime ya da manga karakterinizi buldunuz, kostümünüzü aldınız ancak bitmedi! Kostümlü rol yapmak için gerekli olan en önemli şeylerden birisi de cosplayer makyajı noktasıdır. Sizlere bu konuda yardımcı olacak bir içerik getirdik. İyi seyirler dileriz…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!